Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

jak białoryb "kopie" to są charakterystyczne ścieżki bąbelków, zaobserwowałem podobne zjawisko na innej rzece w okolicach w odcinku przyujściowym i w  100% pewien stwierdzam, że to tylko oddychanie dna rzeczki, uwalniają się gazy bo zmieniła się temperatura wody i tempo rozkładu wszystkiego co zalega w dnie rzecznym.

Wczoraj byłem na odcinku rudawy przy samym ujściu. Niestety zero kontaktu z rybą a dwie przynęty zostawione w wodzie, taki już urok. Również zauwarzyłem baniowanie i co ciekawe zaraz po zarzuceniu pare metrów obok nagle bańki przestały się pojawiać. Obławiałem małymi gumkami.

• Like 1

Zapomnialem dodac ze bylem na odcinku od Grabia do Niepolomic, Jutro atakuje zeslawice, bylem na zeslawicach tydzien temu na prawym zbiorniku i udalo mi sie ladnego szczupaka zlowic na 67cm, a tam taki to duzy wyczyn, ogolnie coraz gorzej z rybkami w Krakowie :/ 

I jak wyniki na Zesławicach ? Ja się dzisiaj wybieram na kilka godzin po południu i zastanawiam się gdzie teraz przebywa tam ryba (jak łowiłem tam ostatnio to jeszcze nie było aż takiego zamulenia ;)  )

Koledzy z mojego doświadczenia na Zesławice proponuje jechać od 1 maja bo teraz większość drapieżników ma okres ochronny.

Ogólnie z drapieżnika są niedobitki sandacza,suma,szczupaka ale okoni jest jak na lekarstwo do tego 10cm rybki.

Jest jeszcze trochu jazia i to by było na tyle więc moim zdaniem szkoda czasu na czeasnie spiningiem tej wody - decyzja należy do Was - Pozdrawiam.

Edytowane przez krakus
  • Like 1

Zapomnialem dodac ze bylem na odcinku od Grabia do Niepolomic, Jutro atakuje zeslawice, bylem na zeslawicach tydzien temu na prawym zbiorniku i udalo mi sie ladnego szczupaka zlowic na 67cm, a tam taki to duzy wyczyn, ogolnie coraz gorzej z rybkami w Krakowie :/ 

No nie żeby był okres ochronny :(  Zapewne to był przyłów i jeszcze tak koło miarki sie omsknął że te 67cm zostało naliczone błyskawicznie w czasie uwalniania ryby w wodzie.

Witam.Jestem tu od nie dawna a to jest mój pierwszy post. Łowie w Krakowie i w górę. Przeglądając strony internetowe a w szczególności youtube zauważyłem coś ciekawego, a mianowicie nawiązując do powyższego postu to teraz chyba wszyscy maja przyłowy, "chodząc na okonie z 7cm gumą " prawie nikt okoni nie łowi same przyłowy. Zauważyliście to? 

Krakus, łowiłem na 1g główki i 2cm gumy - liczyłem na jakiś białoryb albo innego klenia. Zesławice mam po drodze z roboty do domu, więc po pracy zaliczyłem dwie godziny. Oczywiście bez kontaktu. Po weekendzie może wyskoczę na ten kawałek gdzie jest strefa ochronna od pierwszego kwietnia.

Na inne wody nim dojadę zrobi się ciemno.