Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Z przykrych informacji: pogłowie krakowskiego bolenie zmniejszyło się o kolejną sztukę 65-70 cm. Dwóch wielbicieli mięska zberetowało jednego. Ale szczytem szczytów było jego patroszenie go nad samą wodą i nęcenie jego bebechami z myślą o sumie. Najgorsze jest to, że zwłoki zapakowali do plastikowego worka i to w 30 stopniowym  upale.

[*]

A jakby robić zdjęcia takim autom by przestrzec innych przed ich właścicielami - przecież ochrona danych osobowych nie dotyczy samochodów :)

Przynajmniej byśmy wiedzieli z kim mamy do czynienia nad wodą.

A jak pomylisz samochód? A jak jeden drugiemu wrzuci fotkę "dla jaj"? A jak powiesz kłusolowi w oczy nad wodą co o nim myślisz, i wrzuci twoje 4 kółka? Itd... Sporo tych "A jak..."   Nie przesadzajmy. Masz takie info to dziel się ze znajomymi. Poczta pantoflowa działa :)

Witam kolegów ! Jestem nowy na forum i mam dwa pytania :) mam nadzieję, że się jakoś nie ośmieszę pytaniami oraz, że dostanę odpowiedź :)

1) pytanie co do odcinka Wisły od mostu Kotlarskiego do Stopnia wodnego Dąbie. Z zapisów załącznika nr1 zezwolenia PZW wynika, że nie ma problemu z przesiadywaniem tam z wędką :) jednak mogę się mylić ;) Wiec czy można tam łowić czy nie bardzo ?

2) pytanie odnośnie Rudawy dokładnie łowisko W2. Szukam na mapie tego miejsca "granica strefy ochrony bezpośredniej ujęcia wody na jazie w Mydlnikach"

Czy chodzi o miejsce zaznaczone na mapie ? Co z tymi zbiornikami powyżej ?

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zJI_ZTfXqqDc.k6dpxa4gJqdo&usp=sharing

Jak się bolenia dobrze przyrządzi np. upiecze w folii lub uwędzi to jest smaczny a ościstość czy kołkowatość mięsa można wsadzić między bajki. Boleń na pewno jest smaczniejszy od karpia czy leszcza.

Cenna uwaga. Z pewnością wielu zabierze choć jednego, ot tak, na spróbowanie, choćby celem sprawdzenia, która z krążących legend jest w końcu prawdziwa...

• Like 1

No widzę, że wytrwałym coś lepszego się w okolicy trafia.

Mnie jakoś póki co, to bolki same średniaczki się trafiają. Ilościowo jak się trafi dzień to ok, ale gabaryty takie sobie - 50-65cm. Szczupaczek w maju nie strajkował, ale ostatnio cienko. Dziś 2h z rana i nawet trafił się +-60, ale na koniec humor popsuł taki widok:

20150624_070519_zpscij3kyic.jpg

103 cm ( w tle Daiwa infinity i Arktika 4000) Wielka szkoda każdej takiej ryby. świeżo padnięta, bez widocznych jakichkolwiek uszkodzeń, czy śladów po haczyku.

Chyba szczupaka do jesieni odpuszczę. Ale wiem, że są tam większe.

W południe kontrolne 1,5 h na wisełce i trochę humor sobie poprawiłem rozprawiczając w końcu ołówek RH. Na spinnerbaita coś tam już złowiłem, ale na ołówek zapiołem w końcu pierwszą rybę. Wielkościowo bez szału, ale zawsze. Brania wcześniej były, ale niestety nie zapięte.

Ech... szczupaczka szkoda...

Edytowane przez tadekb
  • Like 1

Oj szkoda, szkoda... Ale może to mieć związek z pytaniem, które właśnie chciałem zadać wędkującym na Wiśle w okolicach Krakowa. Czy nie zauważyliście przypadkiem drastycznego pogorszenia się jakości wody w ostatnim miesiącu? Dziś byłem chwilę na Wiśle w Oświęcimiu (ok. 2 km poniżej pierwszego progu) i to co obserwuję od jakiegoś czasu poważnie mnie niepokoi. Stan wody niski, woda koloru i konsystencji oleju silnikowego po 10.000 km, dno wyścielone czarnym osadem jak 30 lat temu... Obserwuję ten stan od prawie miesiąca. Powyżej dopływu Gostynki woda jest czysta. Cały ten syf zaczyna się właśnie od Gostynki i im dalej w dół, tym jest gorzej. Ciekawi mnie, czy zauważalne jest to również sporo niżej, np. w Krakowie?

• 2 tygodnie później...