Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w rejonie Kostrza - znowu słabo. [...]

Z ciekawości bo to okolice w których łowie najczęściej z racji bliskości, na główkach czy opasce słabo ? Nigdy nie łowiłem na główkach po zmroku, a klatki chociaż płytkie wyglądają obiecująco.  Ostatnio na opasce za dnia jedynie klenie coś tam skubią.

Na główkach zupełne zero, bez brania. W klatkach buszowały dość niemrawo jakieś małe drapieżniki, okonie lub szczupłe. Powyżej coś drgnęło, ale musiałem się zwijać.

@Bluzer, ja się jeszcze nie dorobiłem ani bromby ani solidnego zestawu przynęt na klenie. Cały sezon goniłem za kropkami, i nawet nie patrzyłem na inne przynęty niż pstrągowe.

Przypomniałem sobie o pewnej miejscówce gdzie nie byłem ze dwa lata. Wyskoczyłem tam dzisiaj na pół dnia i mimo deszczu było całkiem miło. Najpierw siadł bolek 70 cm, chwilę potem krótszy ale grubasek. Na koniec dostałem wisienkę. Bardzo daleki rzut, ledwie wobek zaczął pracować strzał i świeca w powietrze. Z daleka zobaczyłem czerwone płetwy klenia. Zabawa była lepsza niż z tym większym boleniem. Kleń miał 55 cm i jest nową życióweczką. Miejscówka jest niepozorna i raczej omijana bo nigdzie w okolicy nie widziałem śladów na piasku i błocie.

• Like 1

Wybrałem się dzisiaj na miejscówkę na której kiedyś miałem ładnego szczupaka. Głęboka woda przy opasce a na drugim brzegu krótkie główki ze wstecznymi prądami.  Przy opasce cały czas przepływała olbrzymia ławica uklei. Niestety pod nimi i w okolicy zero brań. Wreszcie zmieniłem wobler na tonącego Hermesa rzuciłem pod drugi brzeg, sprowdzam z prądem i nagle luz. Obcinka powyżej stalki ale taka że nawet nie poczułem brania, musiał walnąć od przodu i najpierw trafił w plecionkę. Hermesa już nie miałem ale dociążyłem Blejka i łowię dalej. Udało się wydłubać okonka 28 cm. Już się miałem zbierać jak pod ławicą uklei pokazały mi się dwa sandacze na oko 50-60 cm, nie atakowały ławicy tylko tak równolegle płynęły. Pierwszy raz widziałem takie coś. Walczyłem tam jeszcze z godzinę i nic. Trzeba będzie się wybrać tam na nockę. Znacie może jeszcze jakieś woblery uklejopodobne które by pracowały podobnie do Hermesa. Konkretnie chodzi o to by lusterkowały w opadzie ale pochylone główką do przodu. Wszystkie jakie znam lusterkują ale z przechyłem do tyłu.

Okoń w pomidorach:

hrg96p.jpg

U mnie dzisiaj 5 okonków, największy 35 cm, kleń 42 cm (który ostatecznie okazał się jaziem  :huh:  ) i na koniec najlepsze - brzana ~72 cm :) Niesamowita lokomotywa :) Długo będę wspominał tą walkę :D Foty w odpowiednich wątkach.

Edytowane przez coma

Ja w sobotę w nocy 0. Rano w niedzielę okoń ok 32cm poniżej Przewozu. Później StreetFishing Wa B

Wawel-Wilga zaowocował 7 jaziami, 4 klenikami i 2 okoniami w rozmiarach 10-36 cm. Na wprost Wilgi odpiął mi się sum ok 130cm i całe szczęście bo zestaw kleniowy:St. Croix by Skalek do 21g, Pfluger President z żyłką 0.14mm. Przynęty to Bryki z jajami do 2cm max.

Ano jak nie pizga to podstawa :)

A na wiśle? Cóż sandałki w tym tygodniu siadły na ogonach. Ani brań ani aktywności nie widać. Pojedyncze  się komuś tam trafiają, ale szału nie ma. Choć np. @Licus trafił w okolicy fajnego i się w stosownym wątku pochwalił. Ja w tym tygodniu za sandaczem byłem w pn, wt i dziś po 2h nad ranem i niestety tylko jeden niewielki się trafił. Dziś to już wogóle dramat. Zimno, mgła i zero widoku choćby uklejki. Może by było lepiej gdyby.... woda była :blink:  Tak kurek przykręcili, że nie miało co płynąć. Kamienie całkiem powyłaziły, drobnica gdzieś na środek poszła i tyle. Ale po południu sobie odbiję. Jak będzie widać jazie, to będą jazie. Jak nie, to będą klenie :) Nawet ostatnio fajne biorą, a i pogoda taka fajna się robi. Będzie się działo. Pod warunkiem, że małych komuś sprzedam na te dwie godzinki ;)