Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać łowią ci, którzy są często nad wodą :)

Bo to właśnie u nas (i nie tylko u nas) podstawa.

Takie te nasze kilometry Wisły. Trudno się wstrzelić, nawet jak się jest prawie codziennie nad wodą. Oprócz warunków pogodowych dochodzi ciągłe mieszanie tą resztką wody, jaka jeszcze płynie. Do tego co chwilę płynące zielsko, które w tym roku z powodu ciągłych prac na śmierdziusze, często przeszkadza.

A mówiłem, że im bliżej Krakowa tym więcej sandaczy! :D :)

Poświęć do końca listopada co najmniej 20 wypadów i trafisz jakiegoś +-80. Oczywiście gwarancji nie ma, ale szansa jest. Jak nie w tym roku to w następnym :) U nas tak jest, że 10 wypadów pod rząd na zero to nic takiego. Ale jak się trafi na te kilka dni, kiedy są bardziej na chodzie, to jakiś kupon od częstego bycia nad wodą udaje się odciąć. No chyba, że przez trzy tygodnie było się prawie co dzień, a jak przyszły te dni, że Królowa focha nie miała, a ty akurat w pracy, albo dzieci chore, albo samochód padł, albo.... Nikt nie obiecywał, że będzie lekko ;)

• Like 3

No właśnie jak na złość mnie choróbsko jakieś rozkłada przed weekendem :/ Ale się nie poddaję jeszcze, dzisiaj łykam co znajdę w apteczce, zakropię na noc kielichem i jutro może uda się wyskoczyć na Wisełkę :)

Edytowane przez coma
  • Like 2

Po sporym rozbracie z wodą spowodowanym chorobą biegłem dzisiaj nad Wisłę jak na pierwszą randkę :) Najpierw w ruch poszły fisharrowy na offsetach - pierwszy okoń się spiął, drugiego udało się wyciągnąć - około 30 cm, następnie na tę samą gumkę siadł około metrowy sum... Robił co chciał przez te 20 sekund po czym się spiął :) Zaraz na początku holu mogłem ocenić jego długość bo spławił się łbem i zaraz poprawił ogonem. Dobrze, że przynęta się wypięła bo popłynąłby z kilkudziesięciu metrową plecionką. Jednak te offsety dają mi do myślenia - podejrzewam, że mają zbyt małe kolanko i nie wysuwają się na odpowiednią wysokość.

Po tych przygodach zmieniłem przynętę na jaskółkę z klasyczną główką. Pierwszy siadł jaź ~40 cm, potem w ciemnościach na tę samą gumkę uderzył drugi i ustanowił mój nowy PB jazia ~51cm :)

Tylko im zrobiłem fotki marnej jakości, które wrzucam w odpowiednim wątku :)

http://jerkbait.pl/topic/50618-jazie-2015/page-29#entry1757028

Edytowane przez coma
  • Like 4

Złowił ktoś ostatnio bolenia? Po tym ataku zimy gdzieś wsiąkły. W piątek pół dnia szukałem boleni a trafiały się tylko klenie. W sumie 5 sztuk w przedziale 30-40 cm wszystkie na boleniowe woblery wolno prowadzone albo w opadzie. Wczoraj też byłem na bankówce boleniowej i ani śladu cwaniaków.

Edytowane przez GBP

Na Skawince wczoraj też nie dawały wyraźnych oznak żerowania - kilka mocnych ataków na powierzchni widziałem, ale to mógł być szczupak albo gruby kleń.

Nastawiałem się na spacerowe kluski, łowiłem z synem (6 lat).

Zestaw typowy dla przyujściowej Skawinki - klenie, okoń , sandacz akwariowy. Jedno bardzo "bolkowe" branie na pływającą ukleję 7cm zakończone spadem - ale w środku stada klusków więc może duży kleń.

Z tego co wiem od znajomego ktory łowił obok bolka nikt w okolicy nie trafił.

Kamil proponuję kup im tę kablówkę, bo k... nie idzie wytrzymać.

Łowią w przerwach na reklamy, kolega Jacek po długiej przerwie na godzinę...

A ja jeżdżę ,jeżdżę i sandała w tym roku nie mogę złowić, ech życie,życie :)

Kolega Jacek,że się zapytam łowi pod Krakowem czy bliżej Szczucina?

Edytowane przez jerzy6