Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Dwa nowe stopnie wodne na Wiśle "Niepołomice" i "Podwale" nie wiem czy się cieszyć czy płakać.....

http://www.strefabiznesu.gazetakrakowska.pl/galeria/barka-i-statkiem-z-oswiecimia-do-krakowa

Co do tych dwóch stopni to stary temat. Co jakiś czas coś tam o tym słychać, ale konkretów brak.

• Like 1

Oby nie. Dużo slychać o modernizacji Włocławka, przepławkach itd. A tu kolejne przeszkody. To abstrakcyjnie bardziej. A praktycznie to przecież każde przegrodzenie rzeki szkodzi ekosystemowi. Hydrologiem nie jestem, ale na pewno można to załatwić inaczej, z mniejszymi szkodami.

A jak już muszą psuć to niech zrobią zaporówkę na Wiśle z kanałem obejściowym poniżej Krakowa - wiem, do d... ale przynajmniej byloby łowisko sandaczy.

Swoją drogą to czy ktokolwiek widzial/robił analizę skutków usuniecia WSZYSTKICH zapór i progów na Wiśle? Kompletnej restytucji naturalnej rzeki, poza miastami gdzie beton miejscami jest konieczny.

Czy na pewno? Moi dziadkowie plażowali na zakolu Wisły pod Wawelem, był piasek, naturalna rzeka i o makabrycznych powodziach nie słyszałem. Rzeka miała swoje terytorium, budowała starorzecza, zalewała łęgi, niektore pola - a ludzie wiedzieli gdzie budować domy i jak wykorzystać naturę zamiast ją naprawiać.

• Like 1

Oby nie. Dużo slychać o modernizacji Włocławka, przepławkach itd. A tu kolejne przeszkody. To abstrakcyjnie bardziej. A praktycznie to przecież każde przegrodzenie rzeki szkodzi ekosystemowi. Hydrologiem nie jestem, ale na pewno można to załatwić inaczej, z mniejszymi szkodami.

A jak już muszą psuć to niech zrobią zaporówkę na Wiśle z kanałem obejściowym poniżej Krakowa - wiem, do d... ale przynajmniej byloby łowisko sandaczy.

Swoją drogą to czy ktokolwiek widzial/robił analizę skutków usuniecia WSZYSTKICH zapór i progów na Wiśle? Kompletnej restytucji naturalnej rzeki, poza miastami gdzie beton miejscami jest konieczny.

Czy na pewno? Moi dziadkowie plażowali na zakolu Wisły pod Wawelem, był piasek, naturalna rzeka i o makabrycznych powodziach nie słyszałem. Rzeka miała swoje terytorium, budowała starorzecza, zalewała łęgi, niektore pola - a ludzie wiedzieli gdzie budować domy i jak wykorzystać naturę zamiast ją naprawiać.

O makabrycznych powodziach nie słyszałeś ?  http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/miniatury/76-powodz-na-ulicy-pilsudskiego-widoczny-sokol/

• Like 2

Zaporowka koło krakowa hahah??? To w sobote kolejki do slipow jak do bramek na Balicach.

Zbyt dalekie patrzenie w przyszłość jest bezsensowne jak chodzi o plany naszych władców.

Kazda inicjatywa ma swoja grupe lobbystow i przeciwnikow. Od układów zależy co będzie :)

Dzięki tym z góry mamy np czystsza wode w kranie niż Ci z Nowego Sącza i Targu ... tamci pija zanieczyszczona silikonem woblerami i bakteriami z między palców wędkarzy. U nas dbają nie dopuszczając do otwarcia Dobczyckiego dla wszelkiego wedkarskiego zła :):)

Edytowane przez Sandre
  • Like 3

O, tu Darku uderzyłeś w czuły punkt. Dobczyce... Już dawno by to było załatwione gdyby nie skomplikowane prawo, i wyobrażenie że wędkarz to dziadek w polonezie z teleskopem i wiadrem zanęty. Zresztą statystycznie słuszne, podobno na 100 wędkarzy przypada tylko 2 łowiących na przynęty sztuczne w większości okręgów. Dla 2% członków PZW na pewno nie bedzie starać się o otwarcie Dobczyc. A administrator nie ma chyba sam prawa i możliwości dopuścić oficjalnie do wędkowania. Dobczyce pozostają ulubionym łowiskiem małopolskiej policji :)

A wodę to ja niestety piję z Rudawy - moje woblery mi nie przeszkadzają, ale inne przyjemności jakie trafiają do tej rzeki już owszem.

Edytowane przez etherni
  • Like 1

Dobczyce pozostają ulubionym łowiskiem małopolskiej policji :)

Panowie siedze w tym biznesie (policji)ponad 30 lat i nigdy tam nie lowilem , dziwne.

Choc rowniez doszly mnie sluchy o niechlubnych praktykach wodniakow w malopolsce .

Nic panom pomoc nie moge chocbym chcial , ale trzeba pamietac , ze zawsze mozna napisac skarge a odpowiednie sluzby przyjrza sie temu blizej.

Pozdrawiam

Edytowane przez antoni

Tylko niby po co pisać skargi? Z moich wiadomości to kilku policjantów łowi tam z łódki na spina, nie nęcą, większość ryb wraca do wody. Nie znam nazwisk ani przydziału służbowego. Z zawiści robić sprawę? Mogą to łowią, też bym chciał.

@antoni , może nie znasz tematu bo jesteś z Nowego Sącza - a to raczej krakusy tam działają. I raczej nie będą się bardzo głośno chwalić przed Wewnętrznym ;)

Nie rzecz w tym żeby komuś na złość robić, tylko żeby zbiornik byl bardziej dostępny.

W temacie dostępności łowiska policja nic nie może , a jak w każdej dziedzinie życia zawsze znajdzie się paru gagatków , wykorzystujących piastowane funkcje .

Składając skargę na funkcjonariuszy nie przestrzegających prawa nie robimy nikomu na złość , tylko spełniamy swój obywatelski obowiązek.

Pamiętajmy , że prawo jest dla wszystkich również dla funkcjonariuszy , go pilnujących a nawet przede wszystkim dla nich gdyż przykład powinien iść z góry.

Może jedna skarga nie załatwi sprawy , ale jeśli wykroczenie to pojawia się notorycznie to na pewno znajdzie się większe grono zainteresowanych a to komendantowi odpowiedzialnemu za owych funkcjonariuszy powinno dać do myślenia .(no chyba , że łowi razem z nimi:) ).

Także zalecałbym informować odpowiednie służby.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Errata do zezwolenia na amatorski połów ryb wędką w 2016 r

W załączniku Nr.1 przy symbolu łowiska W3 po zdaniu: Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby poniższy zapis zastępuje dotychczasową treść:

Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby z wyłączeniem:

- oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Dąbie" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m  ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, 

- oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Przewóz" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m  ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, 

- zamkniętej części brzegu basenu portowego  Płaszów w miejscowości Kraków należącego do Przedsiębiorstwa  Namarol, 

-  odcinka kanału (od wrót śluzy do ujścia do Wisły) na stopniu wodnym „Przewóz" w terminie od 1 kwietnia do 31 maja.

nie rozumiem tego zapisu! znieśli strefy ochronne 200m pod zaporami?

Errata do zezwolenia na amatorski połów ryb wędką w 2016 r

W załączniku Nr.1 przy symbolu łowiska W3 po zdaniu: Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby poniższy zapis zastępuje dotychczasową treść:

Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby z wyłączeniem:

- oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Dąbie" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m  ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, 

- oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Przewóz" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m  ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, 

- zamkniętej części brzegu basenu portowego  Płaszów w miejscowości Kraków należącego do Przedsiębiorstwa  Namarol, 

-  odcinka kanału (od wrót śluzy do ujścia do Wisły) na stopniu wodnym „Przewóz" w terminie od 1 kwietnia do 31 maja.

nie rozumiem tego zapisu! znieśli strefy ochronne 200m pod zaporami?

Nie wiem co tu nie zrozumiałego ? Z obrębów, łowisk , ( jak zwał tak zwał )wyłącząone są miejsca w których wędkować  nie wolno i wymienione w erracie .

Podejrzewam że obie szybkie zmiany w zezwoleniu czyli ta w/w i skrócenie okresu ochronnego pstrąga o jeden dzień były pisane na szybko i stąd niejasności. Z pstrągami rozbawilo mnie że na kilku rzekach dopuszczono spin od 31 stycznia a na kilku od 1 lutego.

Zapis o stopniach wodnych jest o tyle dziwny że nie mówi nic o ograniczeniach powyżej zapór, i pytanie czy tu stosuje się RAPR czy też zapis go zmienia zgodnie z nowelizacją RAPR o prawie modyfikacji przez lokalne władze PZW.