Kerkhof Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Czy Ktoś słyszał jeszcze o jakimś sandaczu, pływającym w Wiśle, w okolicach Krakowa, przed końcem 2015 roku ...? Edytowane 29 Grudnia 2015 przez Kerkhof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Czy Ktoś słyszał jeszcze o jakimś sandaczu, pływającym w Wiśle, w okolicach Krakowa, przed końcem 2015 roku ...?Tak, ja słyszałem, widziałem i macałem....wczoraj 4 sztuki w przedziale 20-30cm, a dzisiaj jedna sztuka +/- 35cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerkhof Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 To może za rok a pewniej za dwa lata jest jakaś szansa na odrodzenie się mętnookiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Tak, ja słyszałem, widziałem i macałem....wczoraj 4 sztuki w przedziale 20-30cm, a dzisiaj jedna sztuka +/- 35cmMiałeś włosy zapuszczac i zapadac w sen zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiełbik Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Czy Ktoś słyszał jeszcze o jakimś sandaczu, pływającym w Wiśle, w okolicach Krakowa, przed końcem 2015 roku ...? wszyscy na Czorsztynie siedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dwa nowe stopnie wodne na Wiśle "Niepołomice" i "Podwale" nie wiem czy się cieszyć czy płakać..... http://www.strefabiznesu.gazetakrakowska.pl/galeria/barka-i-statkiem-z-oswiecimia-do-krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dwa nowe stopnie wodne na Wiśle "Niepołomice" i "Podwale" nie wiem czy się cieszyć czy płakać..... http://www.strefabiznesu.gazetakrakowska.pl/galeria/barka-i-statkiem-z-oswiecimia-do-krakowa Co do tych dwóch stopni to stary temat. Co jakiś czas coś tam o tym słychać, ale konkretów brak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Mój pradziad liczyl ze połowi na Świnnej Może moj prawnuk połowi;) Relax Panowie , od słów do czynów w tym kraju hohoho Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Sandre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Oby nie. Dużo slychać o modernizacji Włocławka, przepławkach itd. A tu kolejne przeszkody. To abstrakcyjnie bardziej. A praktycznie to przecież każde przegrodzenie rzeki szkodzi ekosystemowi. Hydrologiem nie jestem, ale na pewno można to załatwić inaczej, z mniejszymi szkodami. A jak już muszą psuć to niech zrobią zaporówkę na Wiśle z kanałem obejściowym poniżej Krakowa - wiem, do d... ale przynajmniej byloby łowisko sandaczy. Swoją drogą to czy ktokolwiek widzial/robił analizę skutków usuniecia WSZYSTKICH zapór i progów na Wiśle? Kompletnej restytucji naturalnej rzeki, poza miastami gdzie beton miejscami jest konieczny. Czy na pewno? Moi dziadkowie plażowali na zakolu Wisły pod Wawelem, był piasek, naturalna rzeka i o makabrycznych powodziach nie słyszałem. Rzeka miała swoje terytorium, budowała starorzecza, zalewała łęgi, niektore pola - a ludzie wiedzieli gdzie budować domy i jak wykorzystać naturę zamiast ją naprawiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Oby nie. Dużo slychać o modernizacji Włocławka, przepławkach itd. A tu kolejne przeszkody. To abstrakcyjnie bardziej. A praktycznie to przecież każde przegrodzenie rzeki szkodzi ekosystemowi. Hydrologiem nie jestem, ale na pewno można to załatwić inaczej, z mniejszymi szkodami.A jak już muszą psuć to niech zrobią zaporówkę na Wiśle z kanałem obejściowym poniżej Krakowa - wiem, do d... ale przynajmniej byloby łowisko sandaczy.Swoją drogą to czy ktokolwiek widzial/robił analizę skutków usuniecia WSZYSTKICH zapór i progów na Wiśle? Kompletnej restytucji naturalnej rzeki, poza miastami gdzie beton miejscami jest konieczny.Czy na pewno? Moi dziadkowie plażowali na zakolu Wisły pod Wawelem, był piasek, naturalna rzeka i o makabrycznych powodziach nie słyszałem. Rzeka miała swoje terytorium, budowała starorzecza, zalewała łęgi, niektore pola - a ludzie wiedzieli gdzie budować domy i jak wykorzystać naturę zamiast ją naprawiać.O makabrycznych powodziach nie słyszałeś ? http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/miniatury/76-powodz-na-ulicy-pilsudskiego-widoczny-sokol/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Daty powodzi wyjaśniają sprawę - w 1903 trójki moich dziadków nie było jeszcze na świecie a dziadek mieszkał we Lwowie. W 1925 dziadek rzadko bywal w Krakowie, a pozostała trójka była dziećmi. Miałem na myśli lata nieco późniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Zaporowka koło krakowa hahah??? To w sobote kolejki do slipow jak do bramek na Balicach. Zbyt dalekie patrzenie w przyszłość jest bezsensowne jak chodzi o plany naszych władców.Kazda inicjatywa ma swoja grupe lobbystow i przeciwnikow. Od układów zależy co będzie Dzięki tym z góry mamy np czystsza wode w kranie niż Ci z Nowego Sącza i Targu ... tamci pija zanieczyszczona silikonem woblerami i bakteriami z między palców wędkarzy. U nas dbają nie dopuszczając do otwarcia Dobczyckiego dla wszelkiego wedkarskiego zła :) Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Sandre 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) O, tu Darku uderzyłeś w czuły punkt. Dobczyce... Już dawno by to było załatwione gdyby nie skomplikowane prawo, i wyobrażenie że wędkarz to dziadek w polonezie z teleskopem i wiadrem zanęty. Zresztą statystycznie słuszne, podobno na 100 wędkarzy przypada tylko 2 łowiących na przynęty sztuczne w większości okręgów. Dla 2% członków PZW na pewno nie bedzie starać się o otwarcie Dobczyc. A administrator nie ma chyba sam prawa i możliwości dopuścić oficjalnie do wędkowania. Dobczyce pozostają ulubionym łowiskiem małopolskiej policji A wodę to ja niestety piję z Rudawy - moje woblery mi nie przeszkadzają, ale inne przyjemności jakie trafiają do tej rzeki już owszem. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez etherni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Nie chodzi o zanęty. To wielki temat, temat beton. Mysle, że nie jeden probowal go skruszyć bezskutecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Chodzi o masę spraw, wiem, trudne do ogarnięcia. Przykład zenęt jest tylko kawałkiem i łatwym wytlumaczeniem. Co nie zmienia faktu, że policjantom zazdroszczę tych sandaczy i troci jakie tam lowią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoni Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Dobczyce pozostają ulubionym łowiskiem małopolskiej policji Panowie siedze w tym biznesie (policji)ponad 30 lat i nigdy tam nie lowilem , dziwne.Choc rowniez doszly mnie sluchy o niechlubnych praktykach wodniakow w malopolsce .Nic panom pomoc nie moge chocbym chcial , ale trzeba pamietac , ze zawsze mozna napisac skarge a odpowiednie sluzby przyjrza sie temu blizej.Pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2016 przez antoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Tylko niby po co pisać skargi? Z moich wiadomości to kilku policjantów łowi tam z łódki na spina, nie nęcą, większość ryb wraca do wody. Nie znam nazwisk ani przydziału służbowego. Z zawiści robić sprawę? Mogą to łowią, też bym chciał. @antoni , może nie znasz tematu bo jesteś z Nowego Sącza - a to raczej krakusy tam działają. I raczej nie będą się bardzo głośno chwalić przed Wewnętrznym Nie rzecz w tym żeby komuś na złość robić, tylko żeby zbiornik byl bardziej dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoni Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 W temacie dostępności łowiska policja nic nie może , a jak w każdej dziedzinie życia zawsze znajdzie się paru gagatków , wykorzystujących piastowane funkcje .Składając skargę na funkcjonariuszy nie przestrzegających prawa nie robimy nikomu na złość , tylko spełniamy swój obywatelski obowiązek.Pamiętajmy , że prawo jest dla wszystkich również dla funkcjonariuszy , go pilnujących a nawet przede wszystkim dla nich gdyż przykład powinien iść z góry.Może jedna skarga nie załatwi sprawy , ale jeśli wykroczenie to pojawia się notorycznie to na pewno znajdzie się większe grono zainteresowanych a to komendantowi odpowiedzialnemu za owych funkcjonariuszy powinno dać do myślenia .(no chyba , że łowi razem z nimi:) ).Także zalecałbym informować odpowiednie służby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Errata do zezwolenia na amatorski połów ryb wędką w 2016 rW załączniku Nr.1 przy symbolu łowiska W3 po zdaniu: Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby poniższy zapis zastępuje dotychczasową treść: Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby z wyłączeniem:- oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Dąbie" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, - oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Przewóz" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, - zamkniętej części brzegu basenu portowego Płaszów w miejscowości Kraków należącego do Przedsiębiorstwa Namarol, - odcinka kanału (od wrót śluzy do ujścia do Wisły) na stopniu wodnym „Przewóz" w terminie od 1 kwietnia do 31 maja. nie rozumiem tego zapisu! znieśli strefy ochronne 200m pod zaporami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoni Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Tak mozna kłusował bolki legalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Errata do zezwolenia na amatorski połów ryb wędką w 2016 r W załączniku Nr.1 przy symbolu łowiska W3 po zdaniu: Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby poniższy zapis zastępuje dotychczasową treść: Wisła - od korony stopnia wodnego „Dąbie" do ujścia rzeki Raby z wyłączeniem: - oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Dąbie" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, - oznakowanego odcinka od stopnia wodnego „Przewóz" do linii prostej przechodzącej przez punkty położone na prawym i lewym brzegu rzeki wyznaczone tablicami informacyjnymi, (około 200 m ) poniżej stopnia w ciągu całego roku kalendarzowego, - zamkniętej części brzegu basenu portowego Płaszów w miejscowości Kraków należącego do Przedsiębiorstwa Namarol, - odcinka kanału (od wrót śluzy do ujścia do Wisły) na stopniu wodnym „Przewóz" w terminie od 1 kwietnia do 31 maja. nie rozumiem tego zapisu! znieśli strefy ochronne 200m pod zaporami?Nie wiem co tu nie zrozumiałego ? Z obrębów, łowisk , ( jak zwał tak zwał )wyłącząone są miejsca w których wędkować nie wolno i wymienione w erracie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Podejrzewam że obie szybkie zmiany w zezwoleniu czyli ta w/w i skrócenie okresu ochronnego pstrąga o jeden dzień były pisane na szybko i stąd niejasności. Z pstrągami rozbawilo mnie że na kilku rzekach dopuszczono spin od 31 stycznia a na kilku od 1 lutego. Zapis o stopniach wodnych jest o tyle dziwny że nie mówi nic o ograniczeniach powyżej zapór, i pytanie czy tu stosuje się RAPR czy też zapis go zmienia zgodnie z nowelizacją RAPR o prawie modyfikacji przez lokalne władze PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoni Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Także dalej lowienie nie dalej jak 200 metrow od zapory to zwykle klusownictwo i bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
al_neri Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 ja przez ten zapis rozumiem, że będą na obu brzegach jakieś punkty (tablice infpormacyjne, od których będzie można dopiero łowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Chodzi o to, ze w latach ubieglych od 1 stycznia do 1 maja byl zakaz polowu do 400m ponizej progow, a od 1go maja do 31 grudnia byl zakaz do 200m, teraz zostalo to ujednolicone do 200m przez caly rok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi