antoni Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Szybkie wyjaśnienie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Chodzi o to, ze w latach ubieglych od 1 stycznia do 1 maja byl zakaz polowu do 400m ponizej progow, a od 1go maja do 31 grudnia byl zakaz do 200m, teraz zostalo to ujednolicone do 200m przez caly rokNo nie bardzo- w zapisie nie można przeczytać nic na temat 400m Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Ok, to o 400 i 200 m wiem. Chociaż nie rozumiem po co komplikować zapisy? "W obrebie progów wodnych i zapór znajdują się tablice inoformujące o dopuszczalnej odleglości i ograniczeniach w czasie połowu amatorskiego, do ktorych należy się stosować, w przypadku braku oznaczeń obowiązują przepisy RAPR." - i by wystarczyło.Dyskusje co jest kłusownictwem zgodnym z prawem - panowie , jeszcze 20 lat temu nie było wolno łowić pod mostem i 50m w obie strony. Mamy prawo i mamy sumienie - do prawa musimy się stosować, a zresztą polega na naszym poczuciu przyzwoitości. Dla jednego to bedzie zawsze i wszedzie bezzadzior, gruba żyłka i wyczepienie w wodzie, dla innego - to co mu regulamin pozwala, a pośrodku cała masa takich jak ja - prawo jest święte, a swoje własne zasady też mam. Jak pozwolą łowić bolki przy ząporach - będę lowił, bo kazdy skłuty ma większe szanse na uniknięcie patelni. Podobno są desperaci którzy to jedzą, klenie też. Ale jak pozwolą brać 10 pstrągów dziennie po 20cm to mnie "wali", bo i tak mam swój kodeks w tej kwestii. Jak zniosą okres ochronny pstraga - i tak nie będę łowił od października do lutego. Ale panowie, daję pod rozwagę - zanim rzucicie błotem i łajnem w kogoś, jest prawo, i kto je stosuje, choćby do oporu, nie zasługuje na miano kłusownika. Moim zdaniem koleś który zabiera 5 leszczy i 2 okonie jest nam bliższy, niz kłusol i robienie z niego wroga obelgami nie poprawi sytuacji. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 No nie bardzo- w zapisie nie można przeczytać nic na temat 400m Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zezwolenie 2015: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Tak ale mamy 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Chłopy errata pojawiła się tylko dlatego że w zezwoleniu na 2016 nie wydrukowali nic o odcinkach 200m na Przewozie itd reszta jest wszystko tak jak w zeszłym roku poza odcinkami 400m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Gobio Gobio chyba sobie zartujesz ;-) przeczytaj jeszcze raz errate do zezwolenia na 2016, tekst z zezwolenia 2015 oraz to co napisalem pare postow wyzej, bo w sumie nie wiem jak to prosciej wytlumaczyc ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Nie przeczytam i nie porównam, zezwolenie na 2015 oddałem przy wykupieniu karty na 2016. I właśnie mówimy o ad 2016 do którego to errata została wydana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 ....yyyyy, ale o so hoziii, no o soo? ...Zakaz 200m poniżej stopni. Zgodnie z umieszczonymi tablicami. Powyżej stopni zgodnie z RAPR, czyli tak jak dotychczas. Dodatkowe, wiosenne zakazy na kanałach do śluz.Tyle w temacie.To, że to były i są mekki kłusownicze wiedzą wszyscy. Nie wiem jakim cudem nie da się tych miejsc upilnować. Są najłatwiejsze do upilnowania, a jednak nie da się. Ja, żeby się nie wnerwiać omijam takie miejsca.Lepiej byście coś napisali co nad wodą. Ja na Wiśle byłem za kleniem w tym roku tylko raz. Wyskoczyłem na mały kontrolny spacerek w środę po południu. Zimno, szaro, buro. Woda czysta, po niedawnym przyborku już opadła. Brania nie miałem, ale widziałem spław jakiejś średniej ryby. Tak że w tej szarości był jednak jakiś kolorowy promyczek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larss1 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Witajcie Koledzy, czy ktoś z Was łowił może na Wiśle w Jeziorzanach? Przeprowadziłem się tutaj i mam teraz dosłownie rzut beretem nad wodę i stąd pytanie czy można sie tu spodziewać czegoś większego na spinning (sum, sandacz) bądź trafia się tu jakiś kleń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dziś spacer nad dolnym odcinkiem Skawinki zaliczony. Kontakt z rybkami był: 2 kleniki. Ruch nad wodą znakomity = spotkanych wędkarzy sztuk 2 w 4h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Witajcie Koledzy, czy ktoś z Was łowił może na Wiśle w Jeziorzanach? Przeprowadziłem się tutaj i mam teraz dosłownie rzut beretem nad wodę i stąd pytanie czy można sie tu spodziewać czegoś większego na spinning (sum, sandacz) bądź trafia się tu jakiś kleń.Masz tam sporo suma i to dużego, co do sandacza to nie wiem, ale na tym odcinku też jest spory szczupak i boleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio0711 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Witam czy ktoś może udzielić mi informacji jak wygląda woda w WISEŁCE.Wybieram siè jutro tylko nie wiem jaki stan wody w rzece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandog Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Ja korzystam z danych dostępnych tutaj: http://www.pogodynka.pl/polska/hydro/wisla/ i http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/150190340 ,ale koloru wody ani temperatury niestety nie podają Edytowane 9 Lutego 2016 przez bandog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio0711 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dzięki bandog. Pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldebaran Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Na pogodynce temperaturę wody podają dla niektórych punktów w rejonie katowic, jest to stosunkowo blisko więc można jako tako odnieść do krakowskich rzek.Co do koloru wody - jeżeli na wykresie nie widać znacznych wahań w ostatnich dniach / godzinach to raczej jest ok, szczególnie w przypadku Wisły w Krakowie, która nigdy jakoś specjalnie przejrzysta nie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Panowie wybiera się ktoś z Was na rybomanię do Sosnowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart7 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 A już myślałem, ze ktoś coś złowił na Wiśle ....Kiedy Waszym zdaniem się obudzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 A już myślałem, ze ktoś coś złowił na Wiśle ....Kiedy Waszym zdaniem się obudzi? ... jak się wyśpi - poza tym wiosna to okres tarła wielu gatunków więc niech się miziają w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Zakaz wszelkiego połowu do 1 dnia lata;) niech sie wymiziaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandog Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Nie jest tak źle. "Drapieżne" leszcze już gryzą wobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Drapieżne tuż przed tarłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandog Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Drogi kolego! Leszcz ma tarło za około dwa miesiące. Ryba była przyłowem przy okazji kleniowania. Edytowane 10 Marca 2016 przez bandog 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Pada często pytanie czemu w innych krajach mają tyle ryb.Podam prosty przykład z UK bo tam byłem i wędkowałem.Od 15 marca do 30 czerwca zakaz połowu na wodach ogólnodostępnych / kara 3500 funtów / - same plusy tj. naturalne tarło a co za tym idzie ryba jest zdrowsza i mocniejsza a nie z tzw. inkubatora.To tak w małym skrócie połapani będą wiedzieć o co mi chodzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Panowie wybiera się ktoś z Was na rybomanię do Sosnowca?Ja jadę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi