Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o to, ze w latach ubieglych od 1 stycznia do 1 maja byl zakaz polowu do 400m ponizej progow, a od 1go maja do 31 grudnia byl zakaz do 200m, teraz zostalo to ujednolicone do 200m przez caly rok

No nie bardzo- w zapisie nie można przeczytać nic na temat 400m

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ok, to o 400 i 200 m wiem. Chociaż nie rozumiem po co komplikować zapisy?

"W obrebie progów wodnych i zapór znajdują się tablice inoformujące o dopuszczalnej odleglości i ograniczeniach w czasie połowu amatorskiego, do ktorych należy się stosować, w przypadku braku oznaczeń obowiązują przepisy RAPR." - i by wystarczyło.

Dyskusje co jest kłusownictwem zgodnym z prawem - panowie , jeszcze 20 lat temu nie było wolno łowić pod mostem i 50m w obie strony. Mamy prawo i mamy sumienie - do prawa musimy się stosować, a zresztą polega na naszym poczuciu przyzwoitości. Dla jednego to bedzie zawsze i wszedzie bezzadzior, gruba żyłka i wyczepienie w wodzie, dla innego - to co mu regulamin pozwala, a pośrodku cała masa takich jak ja - prawo jest święte, a swoje własne zasady też mam. Jak pozwolą łowić bolki przy ząporach - będę lowił, bo kazdy skłuty ma większe szanse na uniknięcie patelni. Podobno są desperaci którzy to jedzą, klenie też. Ale jak pozwolą brać 10 pstrągów dziennie po 20cm to mnie "wali", bo i tak mam swój kodeks w tej kwestii. Jak zniosą okres ochronny pstraga - i tak nie będę łowił od października do lutego.

Ale panowie, daję pod rozwagę - zanim rzucicie błotem i łajnem w kogoś, jest prawo, i kto je stosuje, choćby do oporu, nie zasługuje na miano kłusownika. Moim zdaniem koleś który zabiera 5 leszczy i 2 okonie jest nam bliższy, niz kłusol i robienie z niego wroga obelgami nie poprawi sytuacji.

• Like 6

....yyyyy,  ale o so hoziii, no o soo? :unsure: ...

Zakaz 200m poniżej stopni. Zgodnie z umieszczonymi tablicami. Powyżej stopni zgodnie z RAPR, czyli tak jak dotychczas. Dodatkowe, wiosenne zakazy na kanałach do śluz.Tyle w temacie.

To, że to były i są mekki kłusownicze wiedzą wszyscy. Nie wiem jakim cudem nie da się tych miejsc upilnować. Są najłatwiejsze do upilnowania, a jednak nie da się. Ja, żeby się nie wnerwiać omijam takie miejsca.

Lepiej byście coś napisali co nad wodą. Ja na Wiśle byłem za kleniem w tym roku tylko raz. Wyskoczyłem na mały kontrolny spacerek w środę po południu. Zimno, szaro, buro. Woda czysta, po niedawnym przyborku już opadła. Brania nie miałem, ale widziałem spław jakiejś średniej ryby. Tak że w tej szarości był jednak jakiś kolorowy promyczek.

• Like 2

Witajcie Koledzy, czy ktoś z Was łowił może na Wiśle w Jeziorzanach? Przeprowadziłem się tutaj i mam teraz dosłownie rzut beretem nad wodę i stąd pytanie czy można sie tu spodziewać czegoś większego na spinning (sum, sandacz) bądź trafia się tu jakiś kleń?

Witajcie Koledzy, czy ktoś z Was łowił może na Wiśle w Jeziorzanach? Przeprowadziłem się tutaj i mam teraz dosłownie rzut beretem nad wodę i stąd pytanie czy można sie tu spodziewać czegoś większego na spinning (sum, sandacz) bądź trafia się tu jakiś kleń.

Masz tam sporo suma i to dużego, co do sandacza to nie wiem, ale na tym odcinku też jest spory szczupak i boleń

Na pogodynce temperaturę wody podają dla niektórych punktów w rejonie katowic, jest to stosunkowo blisko więc można jako tako odnieść do krakowskich rzek.

Co do koloru wody - jeżeli na wykresie nie widać znacznych wahań w ostatnich dniach / godzinach to raczej jest ok, szczególnie w przypadku Wisły w Krakowie, która nigdy jakoś specjalnie przejrzysta nie bywa.

• 4 tygodnie później...

Pada często pytanie czemu w innych krajach mają tyle ryb.

Podam prosty przykład z UK bo tam byłem i wędkowałem.

Od 15 marca do 30 czerwca zakaz połowu na wodach ogólnodostępnych / kara 3500 funtów / - same plusy tj. naturalne tarło a co za tym idzie ryba jest zdrowsza i mocniejsza a nie z tzw. inkubatora.

To tak w małym skrócie połapani będą wiedzieć o co mi chodzi.

Pozdrawiam.