Łukasz W Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Pada często pytanie czemu w innych krajach mają tyle ryb.Podam prosty przykład z UK bo tam byłem i wędkowałem.Od 15 marca do 30 czerwca zakaz połowu na wodach ogólnodostępnych / kara 3500 funtów / - same plusy tj. naturalne tarło a co za tym idzie ryba jest zdrowsza i mocniejsza a nie z tzw. inkubatora.To tak w małym skrócie połapani będą wiedzieć o co mi chodzi.Pozdrawiam.Od 15 marca do 16 czerwca.Zakaz obowiązuje tylko na rzekach i tzw Drain-ach.W niektórych częściach Anglii gdzie występuje pstrąg potokowy można już łowić na rzekach od 25 marca ( północ Anglii ).Warunek połów potokowca.Reszta zbiorników ( przynajmniej 90% ) tj.kanały,stawy,jeziora jest dostępna do wędkowania cały rok i ryby mają się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) cyt.:Panowie wybiera się ktoś z Was na rybomanię do Sosnowca? Ja też jade Edytowane 10 Marca 2016 przez Piotr Boruch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FishingInCracow Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Witam Jako, że jestem nowym użytkownikiem chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów ! Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich na moją strone na Facebooku której działalność zaczęła się w tym roku i powoli ją rozkręcam oraz na również nowo powstały kanał wędkarski.Tutaj linki do FB i YT:FB: https://www.facebook.com/FishingInCracow/?ref=aymt_homepage_panelYT: https://www.youtube.com/channel/UCUEk4HkpyoyppUlnFc4qmHA Serdecznie Wszystkich zapraszam mam nadzieje ,że się spodoba POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 @bandog, w żadnym razie nie miałem zamiaru Cię urazić, wiem kiedy "oficjalnie" leszcz ma tarło, jakkolwiek w ostatnich latach już pod koniec marca słyszalem o osobnikach z wysypką tarłową. Po prostyu uważam że teraz należałoby dać rybom na nizinnych rzekach spokój, zaraz okoń bedzie się tarł, szczupak itd. Nie tyle całkiem rezygnować ze spina, raczej po prostu umiar i rozsądne podejście. Sam mam wielką ochotę na kleniowanie, ale póki co odpuszczam na rzecz pstrągów. Jestem chyba ciut przewrażliwiony, rok temu widok dziada trzepiącego okonie lejące mleczem zdrowo mnie wkurzył, ale odpowiedź była prosta "okoń nie ma okresu ochronnego..." . Co zresztą niczego nie tłumaczy bo RAPR zakazuje polowu wszystkich ryb w czasie tarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 panowie nie przesadzajmy z tymi zakazami w poprzednim roku widziałem tarło klenia w lipcu ,żeby uprzedzić komentarze nie dorzuciłemzakazy nam nic nie pomogą dopóki nie zmieni się mentalność nas wędkarzy a widmo poniesienia konsekwencji będzie na lepszym poziomie niż dotychczasrealnie zaczynam przygodę z Wisłą w połowie kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Od 15 marca do 16 czerwca.Zakaz obowiązuje tylko na rzekach i tzw Drain-ach.W niektórych częściach Anglii gdzie występuje pstrąg potokowy można już łowić na rzekach od 25 marca ( północ Anglii ).Warunek połów potokowca.Reszta zbiorników ( przynajmniej 90% ) tj.kanały,stawy,jeziora jest dostępna do wędkowania cały rok i ryby mają się bardzo dobrze.Ja byłem w okolicach Windsoru i tak tam była oznakowana woda więc tego się trzymałem Ale tam jest Ryb prawie co rzut okoń lub szczupak na Jubiler River , Canal Union i Tamizie eh tęskni się za tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Witam Jako, że jestem nowym użytkownikiem chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów ! Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich na moją strone na Facebooku której działalność zaczęła się w tym roku i powoli ją rozkręcam oraz na również nowo powstały kanał wędkarski.Tutaj linki do FB i YT:FB: https://www.facebook.com/FishingInCracow/?ref=aymt_homepage_panelYT: https://www.youtube.com/channel/UCUEk4HkpyoyppUlnFc4qmHA Serdecznie Wszystkich zapraszam mam nadzieje ,że się spodoba POZDRAWIAM !Witaj Kolego na szybkości obejrzałem Twoje filmiki i wszystko okej ale proponuje zainwestować w podpórki sklepowe nie naturalne bo za to przewidziany jest mandat.Pozdrawiam i życzę udanego sezonu 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FishingInCracow Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Witaj Kolego na szybkości obejrzałem Twoje filmiki i wszystko okej ale proponuje zainwestować w podpórki sklepowe nie naturalne bo za to przewidziany jest mandat.Pozdrawiam i życzę udanego sezonu 2016Podpórek w arsenale jest cała masa ale jak to mówią "skleroza nie boli" , a więc i podpórki zapomniałem.... za naturalnymi też nie jestem ale, byłem w miejscu gdzie wędkarze już uczęszczają wiec i owe się znalazły.Wzajemnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Ja byłem w okolicach Windsoru i tak tam była oznakowana woda więc tego się trzymałem Ale tam jest Ryb prawie co rzut okoń lub szczupak na Jubiler River , Canal Union i Tamizie eh tęskni się za tym.Być może wodą na której łowiłeś opiekował się jakiś klub i wydłużył okres ochronny dla danego odcinka.Ogólny dla całej Anglii jest do 16 czerwca.Ja mieszkałem kawałek życia na północy - Doncaster.Pozdrawiam i do zobaczenia nad Wisełką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Byłem dziś 1h na w3. 1 spław, 0 brań, szaro buro i ponuro. PS Nie chciało mi się woderów ubierać, więc poszedłem w trampeczkach. Wy****łem się 2 razy plus jak sie woda podnosiła to mi stopy przymoczyło. Nie polecam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 @Dadi , hardkor jesteś, ja nawet w lecie to minimum trekkingi nad wodę. A szaro, ponuro i bez brań jest teraz wszędzie, nad wodami pstrągowymi też. Myślałem o kleniach, ale skoro nie gryzą nawet małe na Wiśle to chyba odpuszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 próba nie strzelba, nie pojedziesz nie złowisz na pewno. Tak na początek lepiej jakiś mniejszy siurnik jakaś tam Rudawa np.ja czekam na pewno do kwietnia. Wisła budzi się zazwyczaj powoli. Na razie Dunajec, Poprad te rzeki dają ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Niestety chęc wyskoczenia na Wisłe, jak się jest w krk i ma czas 2-3 dni w miesiącu jest silniejsza i mimo, że pewnie do kwietnia nic się nie ruszy to jeszcze tam zajrzę - franca swój urok ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Spróbuj na Skawince, ciepła woda z elektrowni robi tam trochę roboty, i rybki są aktywne cały rok. A kleni nie brakuje, plus niespodzianki przy kleniowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Byłem ,próbowałem, efekty takie same jak na W3. Tam przynajmniej założyłem wodery i nie leżałem w błocie wyzywając Bogu ducha winny brzeg rzeki Za to 30 min stania w wodzie po jajka skuteczenie odmroziło mnie na tyle, że drugi raz nie wszedłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldebaran Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 To moze rudawa, klenie sie tam juz troche ruszyly, choc bez szalu. Srednio 1 branie na godzine lowienia ale przynajmniej cos sie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Ktoś może wie gdzie można pojechać "popedalić" się z okoniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoni Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Ktoś może wie gdzie można pojechać "popedalić" się z okoniami? Cóż widze ze gender dotknęło rowniez wędkarstwa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Taki się dzisiaj trafił. http://jerkbait.pl/topic/67599-jazie-2016/page-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loko86 Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Witam ja troche z innej beczki napisze, prawdopodobnie zagubilem gdzieś w okolicach ujscia serawy do Wisły tj miejscowosc brzegi pudełko z kleniowymi przynętami podobne jak poniżej na zdjeciu, mogło to być tez nad skawinką okolice estakady.Uczciwego znalazce na pewno wynagrodze czescia przynet z tego pudełka.Prosze pisac info na priv lub popytac moze znajomych...Karol Edytowane 31 Marca 2016 przez loko86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam ja troche z innej beczki napisze, prawdopodobnie zagubilem gdzieś w okolicach ujscia serawy do Wisły tj miejscowosc brzegi pudełko z kleniowymi przynętami podobne jak poniżej na zdjeciu, mogło to być tez nad skawinką okolice estakady.Uczciwego znalazce na pewno wynagrodze czescia przynet z tego pudełka.Prosze pisac info na priv lub popytac moze znajomych...Karolokolice często uczęszczene wiec powinno sie znalezć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam ja troche z innej beczki napisze, prawdopodobnie zagubilem gdzieś w okolicach ujscia serawy do Wisły tj miejscowosc brzegi pudełko z kleniowymi przynętami podobne jak poniżej na zdjeciu, mogło to być tez nad skawinką okolice estakady.Uczciwego znalazce na pewno wynagrodze czescia przynet z tego pudełka.Prosze pisac info na priv lub popytac moze znajomych...Karolnie uczciwego wynagrodzi całe pudełko...oby się znalazło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loko86 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 nie uczciwego wynagrodzi całe pudełko...oby się znalazło.Jednak licze na tego uczciwego a nóż widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orni Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ruszyły się już może klenie nad Wisłą? Byłem tak spacerowo bez wędki w lany poniedziałek i spotkany feederowiec twierdził że przez pół dnia bez jednego brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ja przedwczoraj złowiłem pierwszego niewielkiego klenia w tym sezonie na Wiśle. Ogólnie rzeka zaczyna żyć. Dużo więcej spławów zanotowałem niż przy ostatnich wypadach. Do smużaków jeszcze kluski niestety mi nie wychodziły. Dopiero płytko nurkujący woblerek się sprawdził.W każdym razie coś się zaczyna ruszać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi