GPB Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Wczoraj same przyłowy. Wieczorem sumek 90 na zestaw boleniowy a w nocy sandałek 60 na sumową gumę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 A ja to się tak czasem zastanawiam, co było by lepsze - to co jest dziś, czy powrót tych czasów, kiedy ryby faktycznie było masę, ale pływała w gównie. Przepraszam, za wyrażenie, ale jak chodzi o stan Wisły tuż poniżej Krakowa, to naprawdę jeszcze kilka lat temu było naprawdę źle. A jeszcze na początku tego stulecia ( XXI wiek!!! ) na tym odcinku zasiadka z gruntówką równała się podziwianiu płynących podpasek, kondomów itp, i wąchaniu szamba. A po pół godzinie trzeba było obierać z żyłki farfocle z papieru toaletowego i kłaków. No ale ryby było w bród... No ale nie ma co pórównywać do dawnych lat. Dla mnie najgorszy był okres po powodzi z 2010. gdzieś od 2013 jest coraz lepiej. Woda jest teraz dużo czystsza i w moim subiektywnym odczuciu z rybą też jest coraz lepiej. Z roku na rok będzie lepiej. Tego sią przynajmniej trzymam Tez tak stwierdziłem w po sezonie 2015. Z roku na rok, ale powoli, jest coraz lepiej z rybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) Mnie odpowiada to co widzę - miałem 20 lat przerwy w wędkowaniu, i przede wszystkim widzę wody czystsze, widzę ryby o duzych wymaganiach wobec wody tam, gdzie nie było w ogóle życia, widzę pstrągi i lipienie w środku miasta. Woda w Wiśle poza Krakowem już nie cuchnie jak szambo a 20 lat temu trudno było wytrzymać. W samym mieście też jest lepiej. Chociaż są miejscówki, gdzis nadal mozna regularnie poławiać podpaski, kondony, bandaże i szmaty. W zeszłym roku kolega @Likus pokonał mnie 3 podpaskami i 17 szmatek vs 1 skarpeta, bandaż i 12 szmatek... liczyłem na tampaxa w ostatnim rzucie, ale nie współpracowały. Pewnie miały... okres Edytowane 17 Września 2016 przez etherni 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Mam dobrą metę na chusteczki pampers .. Jakby ktos byl zainteresowany walcie na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 OCZYWIŚCIE, że bardziej czysta woda cieszy. I robi większe nadzieje.Kłopot tylko z tym, o czym pisałem i ja i inni - że czystsza woda, a ryb mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) A ja zgłaszałem w przeszłości 2 razy do strażnika SSR i nie zadziałało!dopiero rok temu oficjalne pismo do zarządu okręgu zadziałało -dostałem ogólne pismo,ze gmina działa w tym kierunku...Pezet w medycynie im większa czystość tym większa jałowość, tak samo we wodzie A tak na poważnie w naszej okolicy wszędzie jest gorzej z rybami czy woda pseudo czystsza czy brudniejsza.W Uszwicy woda brudniejsza powyżej Brzeska , a ryb dużo mniej.W czwartek byłem w okolicy Niepołomic, gdzie był nasz mały zlocik na jesieni , złowiłem kilka kleniaszków i 1 bolek gruby spadł mi przy samym brzegu , a już myślałem, że wreszcie będę miał pięknego i trzeciego bolka w tym roku Edytowane 17 Września 2016 przez jerzy6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) OCZYWIŚCIE, że bardziej czysta woda cieszy. I robi większe nadzieje.Kłopot tylko z tym, o czym pisałem i ja i inni - że czystsza woda, a ryb mniej... No to jeszcze w temacie wody, zanieczyszczeń itp.Wszelka ryba ma co jeść. Nie raz zdarza się wyciągnąć jakiś patyk, szmatę czy inne badziewie i okazuje się, że jest całe oblepione robactwem.Poniżej mała próbka tego co woda rybom oferuje.Ten okonek raczej nie wie co to głód: Dziś byłem w okolicy Koszyc. Tak czystej wody dawno na Wiśle nie widziałem. Stojąc po tyłek w wodzie widziałem dno. Dla mnie bomba. Inna sprawa, że pada i jutro już takiego widoku nie będzie.Jak chodzi o rybostan to po powodzi nic szybko w tym temacie się nie dzieje, bo nie może. Potrzeba lat. To długi proces. Po powodzi kiepsko było nawet z uklejką. Dawniej było jej mrowie. Zaczęła się odbijać i z roku na rok widać jej więcej. Dziś jest jej masa. Drapieżnika też przybywa. Z roku na rok ma więcej żarcia i to przełoży się na jego ilość i jakość. Dawniej w szaro-burym syfie nic nie wyrosło. Dziś woda poniżej Krk zaczyna zarastać - głównie rogatkiem, moczarką, czasem jakaś rdestnica się pojawi. To też wyjdzie rybom na plus. Oby nie było jakiegoś kataklizmu i będzie lepiej.P.S. Mały minus tego wszystkiego (czystszej wody) - w czystej wodzie ryba już nie jest taka łatwa do złowienia. I z tym na pewno trzeba się liczyć. Ale czy to na pewno minus ? Edytowane 17 Września 2016 przez tadekb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Mam dobrą metę na chusteczki pampers .. Jakby ktos byl zainteresowany walcie na priv.Te właśnie mialem na myśli pisząc "szmatki", mokre chusteczki chigieniczne, z jakiegoś dziwnego sytetyku toto jest, nie rozkłada się, a pali jak benzyna. No, ale kto ma dzieci to wie, że produkty niemowlaka wymagają zaawansowanej i agesywnej chemii do zwalczenia. Tylko kto to w takich ilościach wrzuca do Wisły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 17 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 ja się jutro wybieram nad dolny San, mam nadzieję, że jeszcze nie będzie mętny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Witam Panowie, Wasze spostrzeżenia dotyczące czystości wody a ilości ryb są trafne a problem leży dosłownie w jej czystości co można zaobserwować w np. stawach hodowlanych. Generalnie do nawet ekstremalnego poziomu zanieczyszczeń ryby mogą się przyzwyczaić i w takim środowisku żyć, ale ryby nieprzyzwyczajone do zanieczyszczeń i prosto mówiąc po naszemu nie zahartowane są niestety bardzo wrażliwe na nagłe podtrucia rzeki. Podobnie jest w stawach hodowlanych (ryby żyjące w ciężkich warunkach od małego nie mają większych problemów ale jak wpuścimy tam dziką rybę żyjącą w poprawnych warunkach to ta padnie bardzo szybko z powodu reakcji szokowej na ilości amoniaku itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 @pontonss,problem w takim ujeciu jest znany kazdemu akwaryście, jako ciekawostkę dodam że słynne zatrucie Rudawy w zeszłym roku odczułem również w swoich akwariach, mimo że woda teoretycznie była czyta po przejsciu przez stację uzdatniania. Dlatego nie do końca wierzę w wersję o szambie, bo nie było skoku amoniaku, ani azotu ogólnie tylko fosforany. Fakt że ryby potrafią żyć w syfie, w latach 90' w Wiśle łowiłem sporo ryb, ale przyjemność z takiego wędkowania była zdecydowanie mniejsza, niż choćby sprzed dwóch dni, kiedy obserwowałem pod nogami brzany, a na kamienistym odcinku obrotówkę odprowadził pstrąg. Tyle że to już na tarnowskiej Wiśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 W sumie kolego trafne spostrzeżenie sam miałem akwarium i dopiero w syfie ryby zaczęły mi się rozmnażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) Tak woda czystsza w Wiśle to cieszy. Wczoraj mi też same okonie brały koło Koszyc, a dzisiaj byłem na Dunajcu i też to samo ten na RH10 Edytowane 18 Września 2016 przez jerzy6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianosum Opublikowano 18 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 ja się jutro wybieram nad dolny San, mam nadzieję, że jeszcze nie będzie mętny..W jakich okolicach byłeś nad Sanem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Nisko-Stalowa Wola 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 25 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 U mnie dzisiaj tylko 1 bolek za to naprawdę gruby i waleczny,tylko foto kiepskie...http://jerkbait.pl/topic/69331-bolenie-2016/page-33#entry1981963 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Nocna rapka, też na Rapalkę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Nocny sandaczyk tym razem nie na Rapalke 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 To napisz PePe chociaż jaki rodzaj przynęty i jak prowadzony...tak ogólnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 To napisz PePe chociaż jaki rodzaj przynęty i jak prowadzony...tak ogólnie...Jak przyjedziesz do Krakowa to Ci pokaże Myślę co by za jakieś dwa tygodnie zrobić 2 edycje "wieczorne spotkanie nad Wisłą" i zjeść kiełbache i spróbować coś złowić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Właśnie miałem pytać czy w tym roku też przewidziany jest jakiś zlocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Wczoraj właśnie rozmawiałem z kumplem że można by zorganizować spotkanie Pytanie tylko w którym miejscu ? mam jedną miejscówkę na myśli, ale wolałbym poczekać na Wasze propozycje.Miejscówka mniej znana i ciężka do obłowienia, to będzie wyzwanie dla Nas i zobaczymy kto ma talent i szczęście Propozycje proszę wysyłać na PW, a ja to przeanalizuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Wczoraj właśnie rozmawiałem z kumplem że można by zorganizować spotkanie Pytanie tylko w którym miejscu ? mam jedną miejscówkę na myśli, ale wolałbym poczekać na Wasze propozycje.Miejscówka mniej znana i ciężka do obłowienia, to będzie wyzwanie dla Nas i zobaczymy kto ma talent i szczęście Propozycje proszę wysyłać na PW, a ja to przeanalizuje.Heh... jak mus to mus.Raczej będę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Jaki termin ???☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi