Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już trenuję :).

Ale dzisiaj 3 bolki, jeden ładniejszy, parę kleników, a sandaczy jak zwykle 0.

1mały na Rapalkę, 2 po zapadnięciu całkowitych ciemnosci na ołówek J.Widły, w dość ostrym nurcie i te były ładne.

Jak na małą ilosć bolków na moim odcinku Wisły to można powiedzieć, ze znalazłem mini zgrupowanie i coś się działo.

post-49044-0-31689000-1475353744_thumb.jpg

Edytowane przez jerzy6
  • Like 6

Panowie, łowił ktoś na Wiśle na odcinku między Dąbiem a mostem Wandy? Bardziej konkretnie - w okolicach elektrowni w Łęgu. Bywam tam czasem "spacerowo" i zaglądam nad wodę, widzę, że są ślady po grunciarzach, ale sama rzeka wydaje się monotonna i zamulona. Jest sens tam spacerować ze spinningiem?

zawsze warto polatać ze spinningiem choć woda w tamtych okolicach nie rozpieszcza , zdarzają sie klenie i krótkie sandacze , raz na czas jakieś wąsy ale bardzo sporadycznie i to raczej żadne medalowe takie do 120 ,a i w tamtym roku jeden szczupak o dziwo miarowy , co uważam za spory sukces bo szczupak na krakowskiej wisle to naprawdę rzadkość .

Dzisiaj u mnie znowu coś się działo.

Na początku 2 walnięcia na ołówek RH po powierzchni, potem rapala tylko odprowadzona, na zaczarowany ołówek J.Widły 1 spięty , drugi już wycholowany bolo 70+-ładna walka w bystrej wodzie.

Następnie po wędrówce w dół opaski siada sumek i po krótkim odjeździe zostawia wymiociny.

Wracam w górę opaski, bolki ponownie biją, ale po paru minutach cisza, tak, że myślałem, ze je spłoszyłem. I wtedy na ołówek Janusza głęboko chodzący uderza sum i...udaje zaczep. Próby poruszenia  go na siłę sprzętem z żyłką 0,25 powodują, ze tylko jakby lekko porusza się czasami na boki i w pewnym momencie zostaję z luźną żyłką bez woblera za to z wiadomym śladem obecności suma.

Dobrze zaczynające się łowienie zakończone jednak przegraną...

post-49044-0-18768600-1475435198_thumb.jpgpost-49044-0-92422300-1475435525_thumb.jpgpost-49044-0-43862800-1475435775_thumb.jpg

post-49044-0-40998400-1475437719_thumb.jpg

Edytowane przez jerzy6
  • Like 8