Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest nic nowego ani odkrywczego.

Nieco się zmieniło, ale "hanysy" dalej jadą po bandzie.

Dla kontrastu, to daj nam Boże takich ludzi jak Mikołaj Hassa, czy klub Renegat, czy chłopaki od Białej Przemszy.

Nasz gumofilc na pewno mniej brudzi, i okonia 25cm pusci bo to same ości. Z drugiej strony, nasz gumoflc, potrafi wejść masowo na rzekę pstragową. I wtedy nie ma litości. A hanys woli łatwego karpia czy okonia. Co nie zmienia faktu, że po zarybieniach nad Rudawą są autobusy ze Śląska i 40 chłopa ładuje w łeb wszystko co ma 30cm. A czasem mniej.

Ale to nie oni robią syf na Wiśle, tylko te cholerne zapory. Byle bulwary były ładne, a reszta nikogo nie obchodzi. Metr sześcienny? Ile mułu idzie w wodę jak Przewóz puści wszystkimi śluzami ten gnój z dna od Dąbia? Z tego zaporowego zbiornika w środku miasta?

• Like 1

Stopień Dąbie jest faktycznie przekleństwem Krakowa.

Przez sześćdziesiąt lat swego istnienia spowodował,że

na dnie odłożyło się sporo szlamu poprzemysłowego.

Szlamu -  nie mułu.Osady te są smutną pamiątką po

Skawinie,Oświęcimiu, Śląsku.

Ciecz na zakolu Wisły nie zasługuje na miano wody.

Pobrane latem próbki, "zabiły ćwieka" laborantowi.

Chłop (nie wiedząc co bada) skomentował szambo

jak szambo - tylko czemu takie rzadkie.

No i zasadniczo nie ma co z tym zrobić.

Otworzenie zapory i spłukanie osadu do rzeki zabije ją poniżej - a to i tak niewiele osadów oczyści.

Jedyna metoda to wybieranie szlamu z dna i wywożenie.

problem dotyczy każdego zbiornika zaporowego.

Taki Rożnów i Czchów to sam muł - ale przynajmniej bez chemikaliów.

Tamten można przerabiać na nawóz.

Ale 'krakowski" muł by trzeba obstawić tablicami z trupią czaszką..

Aha - no i kto za to zapłaci...

Ponoć Eurosowiet tak dba o środowisko to czemu nie oni? Jak mogą płacić chłopu za nieuprawianie ziemi, to mogą i za szlam. Zresztą może pod uprawy GMO to by się nadało jako nawóz? Ogóreczek z mackami, co świeci w nocy - zakąska idealna.

• Like 1

deszczu nie, ale popatrz na pogodynkę podest :)

wszystko powyżej Krakowa na zółto-stany wysokie lub ostrzegawcze!

będzie absolutna kawa z mlekiem!

więc w/g mnie nie ma co się zastanawiać

trzeba będzie na jakieś dołki pojechać...

Edytowane przez jerzy6

No ciekawe.. Z wykresów wynika, że na Wiśle "fala kulminacyjna" jest w okolicach Krakowa-Brzeska. Dalej już jest woda niska.

Jak myślicie - ile km na dobę taka fala się przesuwa?

W poniedziałek-wtorek planuję rejon Sandomierz-Zawichost-Annopol i spodziewam się, że dokładnie wtedy tam dotrze :)

Właśnie wróciłem z W3, woda wysoka i brudna. Nurt dość mocny, płyną gałęzie, liście, trawa a nawet całe drzewo mnie minęło. Od 7 bez skubnięcia. Ciężko się łowi. Przełóżmy, byle nie za tydzień bo na pewno mnie nie będzie. Jutro może zróbmy wspólne łowienie dla chętnych w mniejszym gronie, chętnie bym się nauczył łowić w takich warunkach bo efekty zawsze mam słabe przy wysokiej wodzie.

Właśnie wróciłem z W3, woda wysoka i brudna. Nurt dość mocny, płyną gałęzie, liście, trawa a nawet całe drzewo mnie minęło. Od 7 bez skubnięcia. Ciężko się łowi. Przełóżmy, byle nie za tydzień bo na pewno mnie nie będzie. Jutro może zróbmy wspólne łowienie dla chętnych w mniejszym gronie, chętnie bym się nauczył łowić w takich warunkach bo efekty zawsze mam słabe przy wysokiej wodzie.

Bo w złych miejscach szukasz ;)