coma Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Byliśmy, cisza jak makiem zasiał, nic się nawet nie spławiło. Kormoran chciał nas przyatakować Fajna wyprawa mimo, że ryby nie były skore do współpracy. Piękne bezchmurne niebo, cisza, spokój Woda podniesiona, brudna, spory nurt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ja byłem na Dunajcu , chociaż trochę lepsza woda to ryb ani wiżu ani słyszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Byłem wczoraj w Korczynie, Opatowcu, Zawichoście i Annopolu - wszędzie duża i brudna woda Na dolnym Sanie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 W Niepołomicach brudna, podniesiona, jedno branie przez 6 godzin mieszania wody. Plus jaź okolo 45 , zmasakrowany chyba przez kormorana, wyjęty z traw i lekko zreanimowany - może się ogarnie i będzie żył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Byłem wczoraj w Korczynie, Opatowcu, Zawichoście i Annopolu - wszędzie duża i brudna woda Na dolnym Sanie też.Dobry kawałek Wisły. Jak było źle w Opatowcu to czego szukałeś niżej?chyba nie czystszej wody? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Jechałem do Lublina, więc i tak przejeżdżałem.A na pogodynce pokazywało, że w Korczynie woda już opadła, a w Zawichoście i Annopolu rośnie, ale jeszcze jest niska.Nie była.. Poza tym, nie zawsze podwyższony stan jest zły - jeżeli woda nie jest mocno zmętniała.Przy rosnącej wodzie ryby się zazwyczaj aktywizują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Tyle że to co teraz płynie, to wodą jest raczej z nazwy. Czystszy muł wyrzucam z filtrów akwariowych, tych długowiecznych czyszczonych raz na pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Mam nadzieję, że do poniedziałku trochę się oczyści w okolicach Krakowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morelowy Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Czyli mówicie koledzy, że nie ma sensu dziś w okolicach Dąbia uderzać? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Ja zamierzam uderzyć mimo wszystko ale zobaczymy czy mi się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) A wiecie co? Dopiero z tego forum dowiedziałem się, że w Hucie jest jeszcze jeden stopień na Wiśle I sobie pomyślałem, że w takim razie odcinek między Dąbiem i Przewozem jest odcięty od migracji ryb i być może dlatego jest mało atrakcyjny wędkarsko? **************** A co do kamer monitorujących Wisłę:http://kamery.nocowanie.pl/krakow/69358/www,69358.htmlhttp://www.krakow.pl/multimedialny_krakow/1849,artykul,wawel_i_zakole_wisly_.htmlhttp://www.sheratonkrakowview.com/ (nie wiem, która lepiej działa) - niestety tylko pod Wawelem, ale jakieś wyobrażenie daje o poziomie wody Edytowane 26 Października 2016 przez pezet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morelowy Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Ja zamierzam uderzyć mimo wszystko ale zobaczymy czy mi się uda Dąbie? Ja chyba też pojadę, ale nie wróżę sukcesu:-) Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Yep, nie spodziewam się sukcesu ale każda minuta nad wodą lepsza niż ta przed komputerem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morelowy Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Ano jasne, katujesz opad czy woblerkowo? Bo w sumie nie wiem na co się nastawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Noszę i gumy i woblery ale nie będę łowił z opadu. Dziś głównie te drugie pójdą w ruch. Z resztą nie wiem czym zaskoczy mnie dziś Wisła, trzeba będzie się dostosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morelowy Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Jechałem do Lublina, więc i tak przejeżdżałem.A na pogodynce pokazywało, że w Korczynie woda już opadła, a w Zawichoście i Annopolu rośnie, ale jeszcze jest niska.Nie była.. Poza tym, nie zawsze podwyższony stan jest zły - jeżeli woda nie jest mocno zmętniała.Przy rosnącej wodzie ryby się zazwyczaj aktywizują.Przy rosnącej wodzie ryby się aktywizują, ale nie późną jesienią czy zimą. Zimą ryby lubią jak woda jest ustatkowana i czysta.Pytałeś jak długo idzie fala kulminacyjna z podniesionej wody w rzece. Ja sprawdzałem na moich odcinkach i np. z Żabna do Korczyna około 4 godzinki.Oczywiście wszystko zależy od przepływu. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Jak patrzyłem na wykresy na pogodynce - jak szybko pojawia się fala w kolejnych punktach, to mi wychodziło, że przesuwa się ok. 30 km na dobę. Ale to żadne "naukowe" wyliczenia. A w załączniku porównanie z września i października tego samego miejsca. Aha - zdjęcie górne było robione spod tego drzewa, co go widać w środku kadru dolnego zdjęcia Edytowane 26 Października 2016 przez pezet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Przy rosnącej wodzie ryby się aktywizują, ale nie późną jesienią czy zimą. Zimą ryby lubią jak woda jest ustatkowana i czysta.Pytałeś jak długo idzie fala kulminacyjna z podniesionej wody w rzece. Ja sprawdzałem na moich odcinkach i np. z Żabna do Korczyna około 4 godzinki.Oczywiście wszystko zależy od przepływu. Pozdro.Jeszcze nie jest taka późna jesień.Chociaż teraz to pory mamy tak popaprane ,że czasami trudno rozróżnić te wszystkie: wczesną, późną, przedzimie,zimę, przedwiośnie...., które jak miło się wspomina dawne czasy były regularnie i np. wiosna dzieliła się na przedwiośnie pierwiośnie ,wiosnę , późną wiosnę...wczesne lato może tak być, że od pażdziernika do marca-kwietnia będzie przedzimie.... Ale tak do rzeczy w temacie: łowię już 36 lat , chociaż to ma tylko częściowe znaczenie ,ale mogę stwierdzić z całą pewnością że początki przyboru wody bardzo aktywizują niektóre ryby i to także w pażdzierniku i w listopadzie ,być może zależy to także od temperatury wody bo tylko przy niskich temperaturach rzędu 0-6 stopni tej aktywizacji ryb faktycznie nie zauważałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Mam znikome doświadczenie w łowieniu zimowym, mimo że łowię już.... ojapierr... już 45 lat? No tak, poważne łowienie zacząłem przecież w wieku 4 lat Ale nawet w tym roku miałem przykład szybko rosnącej wody w Wiśle - bolenie zaczęły szaleć po całości (podrostki niestety) - weszły na zalewane płycizny i ładowały w drobnicę.Ale to było lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 czasami w pażdzierniku tak zachowują się sandacze...i bolenie też..tyle, ze może nie po całości, a w określonych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 A ja wczoraj zaliczyłem "aż" dwa ładne brania, jedno z opadu i jedno w woblera woda jechała na dół z minuty na minute po kilka centów, kolor jak dla mnie idealny (lekko kopnięty) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Dobrze dobrze, może do poniedziałku się ustabilizuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Poniżej Krakowa woda idealna do łowienia. Raz się nawet bolek ujawnił. Podrzuciłem mu RH ale po lekkim braniu zostawił mi na kotwie tylko łuskę.Wczoraj sprawdziłem jak szczupłe na no-kilowych Podgórkach Tynieckich. Trafiły się dwa ale takie do 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Jeszcze nie jest taka późna jesień.Chociaż teraz to pory mamy tak popaprane ,że czasami trudno rozróżnić te wszystkie: wczesną, późną, przedzimie,zimę, przedwiośnie...., które jak miło się wspomina dawne czasy były regularnie i np. wiosna dzieliła się na przedwiośnie pierwiośnie ,wiosnę , późną wiosnę...wczesne lato może tak być, że od pażdziernika do marca-kwietnia będzie przedzimie.... Ale tak do rzeczy w temacie: łowię już 36 lat , chociaż to ma tylko częściowe znaczenie ,ale mogę stwierdzić z całą pewnością że początki przyboru wody bardzo aktywizują niektóre ryby i to także w pażdzierniku i w listopadzie ,być może zależy to także od temperatury wody bo tylko przy niskich temperaturach rzędu 0-6 stopni tej aktywizacji ryb faktycznie nie zauważałem...przede wszystkim od temperatury wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi