MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) O! Kormorany!Różne są śmiechy na ten temat, ale sam widziałem skutki ich działalności.Jezioro Drawsko - trzecie największe w Polsce - niegdyś eldorado wielkich szczupaków, okoni, sieji, sielawy, leszcza etcetera, obecnie jest żałosną pustynią. Jest tam kolonia 6-8 tys kormoranów.Każdy kormoran zjada dziennie 0,5 kg ryb.Cała kolonia zjada 3-4 TONY DZIENNIE, czyli 30-40 tysięcy ryb każdego dnia! Są propozycje, żeby w okresie przed-wylęgiem zmywać pompą strażacką gniazda z drzew, ale w poprzek stają (za przeproszeniem) "ekolodzy", liczący zapewne na standardową łapówkę, której nikt nie zapłaci. Nad Wisłą i innymi rzekami często widzę kormorany, które żyją w rozproszeniu, więc nie rzucają się w oczy, ale niewątpliwie w sumie robią spore spustoszenie.Nad Szreniawą ( przy młynie w Kacicach) w ostatni weekend widziałem, na drzewach stado kormoranów ok . 40 sztuk. Ładnie "cięły" wodę... od czasu do czasu. Edytowane 17 Stycznia 2017 przez fifek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Co do no-killów, to bez ochrony i tak pozostaną "killami". W listopadzie, w 2 miejscach na wspomnianych przeze mnie wcześniej no-killowych Podgórkach, widziałem rybie łuski. I gdzie tu etyka ? Ale kto ma pilnować łowiska, jeśli strażników PSR w naszym krakowskim okręgu jest raptem 3 czy 4 (słownie TRZECH lub CZTERECH !!!), a SSR kontroluje głównie w weekendy ? Wczoraj opłaciłem składkę na 2017 i skarbnik mojego koła, strażnik SSR, mówił, że PSR obecnie bardzo rzadko wyrusza w teren, gdyż zajmuje się głównie papierkami oraz sprawcami wykroczeń, których dostarczają im SSR (każde koło musi mieć swoją jednostkę SSR).Natomiast co do kormoranów, to na ujściu Skawinki i na Wiśle w rejonie Kopanki od kilkunastu lat, corocznie w okresie zimowym, obserwuję kilkadziesiąt tych rybich morderców, którzy oprócz ubytków w rybostanie powodują jeszcze usychanie drzew (od ich odchodów drzewa są całe białe, tracą liście i po jakimś czasie usychają). I gdzie tu są ekolodzy czy urzędy gmin ja się pytam ? Czemu nie walczą o te usychające drzewa ? Na wycięcie większego drzewa na prywatnej posesji trzeba mieć pozwolenie, a nad rzekami corocznie usycha kilka/kilkanaście dużych drzew i to jakoś nikomu nie przeszkadza.... Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Na Drawsku kormorany zasrały całą wyspę - wypaliło wszystko - drzewa, krzaki, trawę, więc przeniosły kolonię w inne miejsce A propos składek - opłacacie w Krakowie, czy w innym okręgu? Znajomy wędkarz opłaca w Kielcach - nie tylko taniej, ale też znacznie więcej porozumień.ja się waham, czy w ogóle opłacać, bo od lat "ciągnę na dniówkach", co w sumie kosztuje dużo więcej, ale nie jestem uwiązany tylko do skromnych wód krakowskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 pezet to Ty chyba jesteś dosłownie kilka razy na rybach w roku że płacisz dniówki ? W moim wypadku wyszło by to kilka tysięcy złotych A co do ochrony wód w okręgu Krakowskim, a w szczególności Wisły to się w tym roku zmieni na lepsze ! Za kilka tygodni napiszę czemu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jestem pewnie z 20 razy w roku na rybach - w różnych regionach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Koledzy z kontrolą wędkarza to tak jak z kontrolą gapowicza w mpk kilka razy się uda innym razem zostanie trafiony.Ja w zeszłym sezonie miałem b. mało czasu żeby powędkować ale kontrolowany byłem dość często przez PSR,SSR i Policje więc nie jest tak zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Łowię już ponad 30 lat. kontrolowany byłem RAZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Łowię już ponad 30 lat. kontrolowany byłem RAZ Widocznie łowisz w niewłaściwych miejscach i porach. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Tom@son Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 W niedzielę na bulwarach wiślanych jeszcze nie łowiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Miałem dwie kontrole SSR w 2016r, i baczną obserwację Policji Wodnej. Sprawdzali grunciarzy na Wiśle, mnie obejrzeli z wody i chyba uznali że spinning nie wymaga... Albo szli po grube sprawy typu kilka kijów, sznury itd, albo wręcz odwrotnie, znali się na rzeczy na tyle żeby gościa z lightem nie uznać za problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 W sezonie 2016 odwiedziłem krakowską Wisłę około 70 razy i miałem jedną kontrolę - pierwszą odkąd tu łowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kon Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Kontrole PSR to najlepiej jaby miały miejsce jedynie z siedzenia samochodu. Przynajmniej w mniemamniu strażników. No w lecie to może jeszcze uskuteczną jakiś spacer ale jesienią, wiosną, nie mówiąc już o zimie... zimno, błoto... no dajcie żyć...Jak dawnymi czasy umawialiśmy się z nimi na kontrole w lutym, gość w cienkim polarku, a my złe ludzie kazaliśmy mu z nami po krzakach łazić, to myślałem, że nas zamorduje. Niby nic nie powiedziaiał ale zmarzł musowo. Realna ochrona wody niestety zostaje w gestii SSR, tej garstki zapaleńców, którzy wiedzą gdzie kontrolować, znają wodę i są gotowi przedzierać się przez krzaki. Ale zapał umiera rownie szykbo jak zauważalny jest brak wsparcia ze strony gospodarza wody. Szreniawa niby należy pod Kraków, a ZO i tak klepnie wszystko co Slomniki ustalą. Był noKill, Słomnikom się nie podobało, nie ma noKilla... Będzie glizda w Proszowicach.. Stawiam, że następny krok to będzie dopuszczenie "przynęty roślinnej" na górnej.A wiadomo już co z otwarciem wody całorocznie? Przeszło? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Pisząc wczoraj o ochronie wód w naszym okręgu że coś się zmieni (mam nadzieje że na lepsze) i że podam szczegóły za kilka tygodni, nie spodziewałem się że nastąpi to już dzisiaj ! Odebrałem właśnie dokumenty z sądu o rejestracja stowarzyszenia ! Małopolska Ochrona Wód i Środowiska w skrócie MOWiŚ jeden z kolegów z JB jest właśnie w trakcie robienia strony internetowej, a ja działam dalej ! Plan w 30% wykonany jeszcze długa droga przed nami, ale jestem dobrej myśli ! Będziecie mi potrzebni w ochronie naszych wód, sami wszystkiego nie damy rady zrobić ! Czas na czyny, a nie ględzenie przed kompem 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldebaran Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Tylko jakie kompetencje w takim zakresie będzie miało zwykłe stowarzyszenie założone przez osoby prywatne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Większość z założycieli jest strażnikami SSR a to już jest dużo, więcej kompetencji nabędziemy w czasie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Gratulacje PePe, informuj, jak sprawy postępują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Gratulacje PePe, informuj, jak sprawy postępują.Dzięki, będzie strona www to wszystko będzie tam na bieżąco pisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Brawo! Super! Byle jak najwięcej uprawnień do działania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 PePe byle do przodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 PePe byle do przodu Pamiętaj że jesteś w zarządzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Pamiętaj że jesteś w zarządzie 1 lutego wystartujecie, na otwarcie sezonu pstrągowego? na Szreniawie będziecie mieć zniwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadi Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 @Pepe Czy to będzie coś na wzór popularnej OSY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 @Pepe Czy to będzie coś na wzór popularnej OSY?Nie do końca, bo oprócz tego że będziemy często robić kontrole to chcemy coś zrobić dla rzeki. W statucie mamy dużo celów którymi chcemy się zająć, miedzy innymi budowa tarlisk, zarybienia, rewitalizacja odcinków rzek i inne, ale na to wszystko potrzeba finansów i od tego musimy zacząć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam, Od kilku dni bacznie obserwuje dyskusję, Sam Interesuję się tą rzeką, mieszkam blisko bywam na niej często i widzę co się dzieje jaki jest stan rybostanu z roku na rok. Zwłaszcza rok poprzedni zaliczam do najsłabszych jakie do tej pory były. Świetna inicjatywa, Sam chciałbym się dołączyć, poprawić stan tej Pięknej rzeki, aktywnie będę śledził poczynania i mam nadzieje że jakoś pomogę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Bardzo dobra inicjatywa i przedsiewzięcie.Oby więcej tego typu działań wywodzących nie tylko z konieczności wykonywania pracy, ale i z obywatelskiej postawy ludzi, którym leży na srfcu dobro naszych wód i jej zasobów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi