Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

O! Kormorany!

Różne są śmiechy na ten temat, ale sam widziałem skutki ich działalności.

Jezioro Drawsko - trzecie największe w Polsce - niegdyś eldorado wielkich szczupaków, okoni, sieji, sielawy, leszcza etcetera, obecnie jest żałosną pustynią.

Jest tam kolonia 6-8 tys kormoranów.

Każdy kormoran zjada dziennie 0,5 kg ryb.

Cała kolonia zjada 3-4 TONY DZIENNIE, czyli 30-40 tysięcy ryb każdego dnia!

Są propozycje, żeby w okresie przed-wylęgiem zmywać pompą strażacką gniazda z drzew, ale w poprzek stają (za przeproszeniem) "ekolodzy", liczący zapewne na standardową łapówkę, której nikt nie zapłaci.

Nad Wisłą i innymi rzekami często widzę kormorany, które żyją w rozproszeniu, więc nie rzucają się w oczy, ale niewątpliwie w sumie robią spore spustoszenie.

Nad Szreniawą ( przy młynie w Kacicach) w ostatni weekend widziałem, na drzewach stado kormoranów ok . 40 sztuk. Ładnie "cięły" wodę...  od czasu do czasu. 

Edytowane przez fifek

Co do no-killów, to bez ochrony i tak pozostaną "killami". W listopadzie, w 2 miejscach na wspomnianych przeze mnie wcześniej no-killowych Podgórkach, widziałem rybie łuski. I gdzie tu etyka ? Ale kto ma pilnować łowiska, jeśli strażników PSR w naszym krakowskim okręgu jest raptem 3 czy 4 (słownie TRZECH lub CZTERECH !!!), a SSR kontroluje głównie w weekendy ? Wczoraj opłaciłem składkę na 2017 i skarbnik mojego koła, strażnik SSR, mówił, że PSR obecnie bardzo rzadko wyrusza w teren, gdyż zajmuje się głównie papierkami oraz sprawcami wykroczeń, których dostarczają im SSR (każde koło musi mieć swoją jednostkę SSR).
Natomiast co do kormoranów, to na ujściu Skawinki i na Wiśle w rejonie Kopanki od kilkunastu lat, corocznie w okresie zimowym, obserwuję kilkadziesiąt tych rybich morderców, którzy oprócz ubytków w rybostanie powodują jeszcze usychanie drzew (od ich odchodów drzewa są całe białe, tracą liście i po jakimś czasie usychają). I gdzie tu są ekolodzy czy urzędy gmin ja się pytam ? Czemu nie walczą o te usychające drzewa ? Na wycięcie większego drzewa na prywatnej posesji trzeba mieć pozwolenie, a nad rzekami corocznie usycha kilka/kilkanaście dużych drzew i to jakoś nikomu nie przeszkadza....

Edytowane przez Grzesiek

Na Drawsku kormorany zasrały całą wyspę - wypaliło wszystko - drzewa, krzaki, trawę, więc przeniosły kolonię w inne miejsce :)

A propos składek - opłacacie w Krakowie, czy w innym okręgu? Znajomy wędkarz opłaca w Kielcach - nie tylko taniej, ale też znacznie więcej porozumień.

ja się waham, czy w ogóle opłacać, bo od lat "ciągnę na dniówkach", co w sumie kosztuje dużo więcej, ale nie jestem uwiązany tylko do skromnych wód krakowskich.

pezet to Ty chyba jesteś dosłownie kilka razy na rybach w roku że płacisz dniówki ? W moim wypadku wyszło by to kilka tysięcy złotych :)

A co do ochrony wód w okręgu Krakowskim, a w szczególności Wisły to się w tym roku zmieni na lepsze ! Za kilka tygodni napiszę czemu :)

• Like 5

Miałem dwie kontrole SSR w 2016r, i baczną obserwację Policji Wodnej. Sprawdzali grunciarzy na Wiśle, mnie obejrzeli z wody i chyba uznali że spinning nie wymaga... Albo szli po grube sprawy typu kilka kijów, sznury itd, albo wręcz odwrotnie, znali się na rzeczy na tyle żeby gościa z lightem nie uznać za problem.

• Like 1

Kontrole PSR to najlepiej jaby miały miejsce jedynie z siedzenia samochodu. Przynajmniej w mniemamniu strażników. No w lecie to może jeszcze uskuteczną jakiś spacer ale jesienią, wiosną, nie mówiąc już o zimie... zimno, błoto... no dajcie żyć...;)

Jak dawnymi czasy umawialiśmy się z nimi na kontrole w lutym, gość w cienkim polarku, a my złe ludzie kazaliśmy mu z nami po krzakach łazić, to myślałem, że nas zamorduje. Niby nic nie powiedziaiał ale zmarzł musowo. 

Realna ochrona wody niestety zostaje w gestii SSR, tej garstki zapaleńców, którzy wiedzą gdzie kontrolować, znają wodę i są gotowi przedzierać się przez krzaki. Ale zapał umiera rownie szykbo jak zauważalny jest brak wsparcia ze strony gospodarza wody. Szreniawa niby należy pod Kraków, a ZO i tak klepnie wszystko co Slomniki ustalą. Był noKill, Słomnikom się nie podobało, nie ma noKilla...:( Będzie glizda w Proszowicach.. Stawiam, że następny krok to będzie dopuszczenie "przynęty roślinnej" na górnej.

A wiadomo już co z otwarciem wody całorocznie? Przeszło?

Pzdr 

Pisząc wczoraj o ochronie wód w naszym okręgu że coś się zmieni (mam nadzieje że na lepsze) i że podam szczegóły za kilka tygodni, nie spodziewałem się że nastąpi to już dzisiaj ! Odebrałem właśnie dokumenty z sądu o rejestracja stowarzyszenia ! Małopolska Ochrona Wód i Środowiska w skrócie MOWiŚ :) jeden z kolegów z JB jest właśnie w trakcie robienia strony internetowej, a ja działam dalej ! Plan w 30% wykonany jeszcze długa droga przed nami, ale jestem dobrej myśli ! Będziecie mi potrzebni w ochronie naszych wód, sami wszystkiego nie damy rady zrobić ! Czas na czyny, a nie ględzenie przed kompem :)

post-51847-0-42760200-1484832676_thumb.jpg

• Like 18

@Pepe

Czy to będzie coś na wzór popularnej OSY?

Nie do końca, bo oprócz tego że będziemy często robić kontrole to chcemy coś zrobić dla rzeki. W statucie mamy dużo celów którymi chcemy się zająć, miedzy innymi budowa tarlisk, zarybienia, rewitalizacja odcinków rzek i inne, ale na to wszystko potrzeba finansów i od tego musimy zacząć.

• Like 3

Witam, Od kilku dni bacznie obserwuje dyskusję, Sam Interesuję się tą rzeką, mieszkam blisko bywam na niej często i widzę co się dzieje jaki jest stan rybostanu z roku na rok. Zwłaszcza rok poprzedni zaliczam do najsłabszych jakie do tej pory były.  Świetna inicjatywa, Sam chciałbym się dołączyć, poprawić stan tej Pięknej rzeki, aktywnie będę śledził  poczynania i mam nadzieje że jakoś pomogę :) 

• Like 2