Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Aż żal,że pstrągi z dolnego odcinka niemogą tu dotrzeć, przez ten relikt jakim jest próg w parku białoprądnickim.

Najgorsze jest to, że ten relikt, pomimo że jest reliktem, miał przepławkę. Niestety lata braku zainteresowania sprawiły, że nie działa i nie wiem czy coś tam jest możliwe do odratowania w tej kwestii. A nawet gdyby było - prawnie nie ma szans z tego co wiem. To samo z wyburzeniem ewentualnym, które swoją drogą musiałoby się łączyć chyba z kompleksowym odmuleniem odcinka przed jazem w parku, żeby kilka metrów mułu nie załatwiło rzeki poniżej ;)

A ma ktoś może kontakt z profesorem Mikołajczykiem?

https://pl-pl.facebook.com/pebipl/

Udrażnia Wisłok

http://docplayer.pl/7503222-Prof-dr-hab-tomasz-mikolajczyk-zarybienia.html

to może - jako Krakus - udrożniłby Prądnik?

Problem tego nic-nieznaczącego progu powinien być błahy do rozwiązania, tylko że od betonu cementowego o wiele twardszy jest beton urzędniczy - i tu przydałby się jakiś autorytet do jego skruszenia.

• Like 1

Nic sensownego raczej. O jazie pisali w gazetach kiedyś - z tego co pamiętam działka na której stoi jest prywatna, ale niestety o niejasnym statusie. Ma kilku właścicieli, część z nich pewnie nawet nie wie, co na niej stoi (bo podostawali współwłasności przy okazji spraw spadkowych itp.). W tym cały problem, jaz jest bardzo stary (pierwszy jaz w tym miejscu powstał prawdopodobnie jakieś 300 lat temu, na długo zanim w tej rzece pojawił się pierwszy pstrąg) i rzgw nie trzyma go w rękach..

O znalazłem, do przeczytania:

http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,19104872,coroczny-dramat-pstragow-w-krakowie-nie-moga-pokonac-jazu.html

Edytowane przez aldebaran

Prof. Mikołajczyka znam osobiście, byłem jego studentem gdy pracował jeszcze na UR, a i później nasze drogi pare razy się schodziły.

Jedyne wyjście to to, które podał Pepe. Pisma, pisma, pisma plus nagłaśnianie w mediach. Tego typu "kwiatki" można mnożyć. Nikt z tym nic nie robi, gdyż często, sprawy własności są skomplikowane. Urzędy umywają ręce bo to trudne i czasochłonne procedury. Tak czy siak prądnik to fantastyczna rzeczka, w której potokowce znalazły idealne warunki do bytowania. Co roku w kwietniu- maju obserwuję ogromne ilości narybku. Są to napewno rybki z naturalnego tarła, gdyż materiał zarybieniowy trafiający do naszych rzeczek w danym niesiącu jest większy.

W sumie udrożnienie tego progu nie jest rzeczą skomplikowaną. Utworzenie bystrotoku załatwiłoby sprawę bez większej ingerencji w busowlę.

Edytowane przez Robbert89
  • Like 2

Prądnik ma wielki potencjał też przez obręb ochronny w Ojcowskim PN.

A propos drobnicy: kilka lat temu zszedłem pod mostek na Wyki, gdzie płynie ściek - wspomniany Sudoł.

Był już zmrok i nie miałem polaroidów, ale wyraźnie widziałem dziesiątki jak nie setki przemykających kilkucentymetrowych rybek.

Nie byłem w stanie rozpoznać gatunku, ale do dziś nie wiem, co to było.

Wiele razy później tam zaglądałem, ale niczego poza gnojem nie widziałem.

Zapewne były to małe pstrążki, choć istotną kwestią w zidentyfikowaniu gatunku byłby miesiąc w którym dokonano obserwacji.

Zbiornik o który pytasz to w zasadzie sztuczny polder zalewowy, lub jak kto woli suchy zbiornik. Rezerwuar który ma przejąć fale wezbraniową z serafy lub drwinki- której, dokładnie nie pamiętam.

Należy jednak nadmienić, że z puktu widzenia morfologii rzeki, suchy zbiornik to najlepsza metoda przeciwpowodziowa, a odpowiednie jego zaprojektowanie, potrafi uchronić tereny zamieszkane, i samą rzekę przed zniszczeniem(regulacjami). W tym przypadku to akurat żadne pocieszenie bo obie wymienione rzeki to ścieki bez życia. Uchować sie mogły jedynie jakieś ślizy.

Z innej beczki: gdzie znajduje się ten zbiornik?

http://krakow.wyborcza.pl/krakow/51,44425,19046137.html?i=13

(Nie, nie myślę o celach wędkarskich :) )

Zbiornik retencyjny jest zlokalizowany pomiędzy ulicami Drożdżową, Bogucicką, Ślósarczyka oraz linią kolejową Kraków – Wieliczka.

Czytaj więcej: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/9008934,krakow-powodz-juz-niegrozna-dla-biezanowa,id,t.html

Nie byłem w stanie rozpoznać gatunku, ale do dziś nie wiem, co to było.

Raczej tylko 2 opcje są: pstrągi albo klenie. Klenie co roku widuję na prądniku aż do jazu w parku, którego nie mogą pokonać. Okazyjnie wpływają też w sam Sudół, ale tylko na odległość tych małych piętrzeń, dalej nie dają rady. Pewnie się trą, jak już wpływają - do Rakowickiej widywałem sztuki po 40-50cm, w okolicach sudołu już raczej max ok. 30, co już jest odpowiednim rozmiarem.

A drobnicy na calym Prądniku widuję naprawdę sporo co roku. Zresztą, ryb w tej rzece jest za dużo jak na te symboliczne w porównaniu do innych wód ilości z zarybień. Tylko też nie wiem, czy to 100% pstrąg, czy coś innego jeszcze się wyciera, choć tak jak mówiłem, poniżej parku obstawiam też klenie.

Kilka lat temu uczestniczyłem w odłowach kontrolnych na Pradniku. Powyżej progu 95% ryb to pstragi, oprocz tego trafiały się lipienie, okonie, ślizy i kiełbie, głowacze. Poniżej progu doszły klenie,jazie i inne drobne karpiowate. Generalnie największym darem Prądnika jest temperatura wody. Pamiętam, że kiedyś w sierpniu- w czasie sporych upałów- mierzyłem ją w okolicy pradnika korzkiewskiego. Pomiar wskazywał max 16*C, a w korzkiewce nawet poniżej 15*. Stwarza to idealne warunki dla bytowania kropków,lipieni i głowaczy.

• Like 2

Bo dobrze się chowają. Trzeba też rozróżnić dwa gatunki które zajmują różne siedliska. Białopłetwe i pręgopłetwe. Te pierwsze spotykałem na dłubni, prądniku czy nawet w dorzeczu nidy- jest ich tam dość sporo. Pręgopłetwe to gatunki występujące w zimnych górskich potokach np. w dorzeczu dunajca.

O białopłetwych na Prądniku to słyszałem jakiś czas temu, choć nigdy nie widziałem. Podobnie zresztą jak innych wymienionych gatunków. Uczestniczyłeś w odłowach kontrolnych to może wiesz - jakie to są ilości tych drobnych ryb? W sensie głowaczy, ślizów i kiełbi. Można mówić o jakieś populacji, czy to raczej pojedyncze sztuki, które w bliżej nieokreślony sposób dostają się do rzeki? Pewnie właśnie tak jest z okoniami na górnym odcinku, myślę że to po prostu sporadyczni uciekinierzy ze stawów, tak jak i tęczaki.

No a dolny odcinek to wiadomo, może trafić się praktycznie wszystko co wpłynie z wisły i pokona próg na dąbiu. Klenie to norma, a słyszałem o karasiach, okoniach, jaziach czy nawet sporadycznych szczupakach i sandaczach. Jak byłem mały to łowiłem na Prądniku w mieście cierniki, pełno ich było, ale żadnego od lat nie widziałem.

Z ciernikami pamietam czasy jak Sudoł był nieuregulowany to były ich tam tysiące. Były niezla atrakcja dla dzieciaków z okolicznych osiedli, dla mnie też. Do tego mnóstwo innych stworzeń. Nawet klenie się trafiały a w jednym rozlewisku to wiosna nawet konkretne sztuki się wygrzewały w słońcu.Teraz to betonowy kanał pewnie bez życia.

Edytowane przez wujek

Z ciernikami pamietam czasy jak Sudoł był nieuregulowany to były ich tam tysiące. Były niezla atrakcja dla dzieciaków z okolicznych osiedli, dla mnie też. Do tego mnóstwo innych stworzeń. Nawet klenie się trafiały a w jednym rozlewisku to wiosna nawet konkretne sztuki się wygrzewały w słońcu.Teraz to betonowy kanał pewnie bez życia.

Mój serdeczny kolega pamięta czasy jak w Sudole pływały kropasy po 50cm. Ale wtedy nie było betonowego dna i była odpowiednia baza pokarmowa o której wspomniał Wujek.

To se newrati.

Kilka lat temu uczestniczyłem w odłowach kontrolnych na Pradniku. Powyżej progu 95% ryb to pstragi, oprocz tego trafiały się lipienie, okonie, ślizy i kiełbie, głowacze. Poniżej progu doszły klenie,jazie i inne drobne karpiowate. Generalnie największym darem Prądnika jest temperatura wody. Pamiętam, że kiedyś w sierpniu- w czasie sporych upałów- mierzyłem ją w okolicy pradnika korzkiewskiego. Pomiar wskazywał max 16*C, a w korzkiewce nawet poniżej 15*. Stwarza to idealne warunki dla bytowania kropków,lipieni i głowaczy.

Co do odłowów kontrolnych, to czy są one prowadzone każdego roku na każdej rzece należącej do PZW ? Czy można w nich uczestniczyć, a jeśli tak, to czy i gdzie trzeba się zapisać ?  Bardzo bym chciał zobaczyć co w moich rzeczkach żyje....

Odłowy kontrolne wymusza operat rybacki i odbywają się co 5 lat. Jeśli chodzi Ci o wody PZW Kraków to powiedz o które rzeczki chodzi to powiem Ci mniej więcej co tam występuje. A co do uczestnictwa, to ja jako student Rybactwa UR w Krakowie miałem taką możliwość. Trzeba podejść do ichtiologa i zaoferować pomoc.

Odłowy to nie tylko przyjemność z oglądania rybek, ale też fizyczna praca. Odłowione ryby w 10l wiadrach trzeba przenosić z miejsca połowu do stanowiska pomiarowego. Czasem zdarza się, że pomimo pory roku (odłowy robi się głównie wiosna i jesień) jest gorąco i tylko od naszej sprawności i szybkości zależy ilość rybek które całe i zdrowe wrócą do wody.

Dokładnie nie pamiętam, ale to ilości raczej nie wielkie, choć coś tam było w przeciwieństwie do do Szreniawy, gdzie 100% odłowionych ryb to pstrągi. Inne ryby pojawiały się dopiero poniżej ostatniego progu i w dopływach w których nie było pstrągów.

Jestem zdania, że dobrym pomysłem byłby eksperyment w postaci dokonania translokacji np. strzebli lub ślizów ze Skawinki, do Prądnika, oraz dopływów Dłubni (w samej

dłubni szybko zostałyby wyjedzone).

Translokacja to przeniesienie osobników w obrębie jednego regionu-dorzecza. Co to daje? A no pokonuje się w ten sposób problem ograniczeń migracji przez przegrody. Wzbogaca się materiał genetyczny populacji o nowe osobniki, co wzmacnia populację -ogranicza się zjawisko chowu wsobnego. Wzbogaca się populację o nowe gatunki które mogłyby tam przywędrować, gdyby nie tragiczne warunki w rzece głównej oraz masa przegród po drodze.

W dorzeczu skawinki jest mrowie strzebli która znalazła by w np. Prądniku idealne warunki bytowe, baza pokarmowa plus tarliska- strzebla to gatunek litofilny, podobnie w dopływach dłubni. Jedynymi konsekwencjami nieudanego eksperymentu byłyby najedzone pstrągi. :)

Prawda jest taka, że doszliśmy do momentu, gdzie rzeki są tak mocno zmienione przez ludzi, że bez ich interwencji w skład gatunkowy same sobie nie poradzą...

• Like 4

W dorzeczu skawinki jest mrowie strzebli

Nopopacz... Znowu mnie zaskoczyłeś :)

Ja w górskich rzekach obserwuję, że populacja strzebli drastycznie spadła - w niektórych do zera.

A w Skawicne w ogóle bym się ich nie spodziewał.

Strzebla w pstrągowej rzece to podstawa (bazy pokarmowej) - tak jak ukleja w rzece nizinnej czy jeziorze.

Prawdopodobnie nikt strzebli nie rozmnaża w celach zarybieniowych - a szkoda.