Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawych rzeczy to przy ujściu bibiczanki trafiłem dziś 10 calowy tablet modecom. Pomimo, że to no kill nie wypuściłem go spowrotem do wody. Zabrałem ze sobą, ale niestety reanimacja nic nie dała. :-)

Może i lepiej, że nie da się odzyskać danych z niego, bo mógł go wyrzucić jakich nieprawy człowiek i można by było za dużo  niepotrzebnej wiedzy nabyć.

W myśl zasady im mniej wiesz, tym bedziesz krócej przesłuchiwany, może i to dobrze.  ;)

Ostatnio wybrałem się na Dłubnie i to co mnie spotkało aż mnie przeraziło. I to nie akurat brak złowionych pstrągów [emoji4]. Wędkowałem od 6 do 9 przed godziną 8 praktycznie się już nie dało z każdej strony huk piły. Panowie z każdych stron podjeżdżali swoimi Ursusami i zabierali wycięte drzewa. Sam widok aż powoduje gęsią skórkę. Piękny kiedyś leśny odcinek a dziś sami zobaczcie :

8373dbf2695923b38f1ce3f4dfe9f957.jpg

ccfc9fbc2a4937d4e2c4b0db95cc60aa.jpg

4cca9c32615627852225eb699e56134c.jpg

Po prostu tragedia o tyle co mi wiadomo wycinke można przeprowadzić na własnej działce a rzeka i od lini brzegowej 1.5 to jest państwowe. Strach się bać co będzie dalej z tym fantem...

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

To na pewno, ale jakoś niemogę się przekonać do tej rzeki.

A wracając do sprawy dłubni, takie odsłonięcie kawałka rzeki może mieć nawet korzystny wpływ. Jednym z zabiegów ranaturyzacji rzek, jest dopuszczenie promieni słonecznych, których pojawienie się w wodzie w odpowiednim miejscu skutkuje bujnym rozrostem roślinności zanurzonej. Taka roślinność tworzy siedliska dla bezkręgowców- podstawy diety większości ryb, oraz schronienie dla samych ryb. Gorzej, że miejsce ze zdjęć to głeboka i wolna woda, co nie stwarza najlepszych warunków dla, porządanych w tym ekosystemie, gatunków roślin. Choć może się mylę bo rzeka rzece nie równa. Czas pokaże.

Edytowane przez Robbert89
  • Like 1

Na wodzie pstrągowej wycinka drzew jest bardzo niekorzystna!

Dla pstrągów w okresie letnim, a nawet już na wiosnę będzie za wysoka temperatura wody, nawet będzie się bardzo przegrzewać.

Z mojego otoczenia spotkało to górną Uszwicę i Stradomkę , pstrągów tam prawie nie ma.

Dawniej zadrzewione potoki i zródła powodowały optymalną temperaturę wody dla pstrągów 10 do 15 stopni Celsjusza,

teraz Uszwica rozgrzewa się w lecie koło Lipnicy Murowanej niczym sadzawka nizinna, a karpiowatych też mało bo w ogóle woda przytruta, 70 procent mieszkańców nie ma podłączenia do kanalizacji...

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

@K-Pon- wycinka dokonana była w styczniu lub na początku lutego.

@jerzy6- rzeczki które przytoczyłeś faktycznie mają kiepskie warunki termiczne, natomiast dłubni to nie grozi ze względu na dużą liczbę źródlisk. A co do sprawy wycinka, a renaturyzacja polecam poszukać informacji na temat rzeki kaczawy- tam przywracono siedliska naturowe włosienicznka.

Żeby było jasne, nie popieram wycinki łęgów, gdyż są to zbiorowiska leśne niezbędne dla utrzymania zdrowego ekosystemu rzek- przytaczam tylko jasne strony zaistniałej sytuacji.