Robbert89 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Przed roztopami bylo nieźle. Jak ruszyła woda pośniegowa to wzielonkła zielonki i zepchnła syf niżej. A, że w UEko jest sporo zwalisk to siadło i zostało. Roboty jest na dobre kilka dni , żeby to odgruzować i bedzie czysto do kolejnego wezbrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Dziś kilka godzin spędzonych na prądnickim no-kill-u zaowocowało sporą ilością kontaktów, większość to zarybienióka, ale pokazało się też kilka zasiedziałych rybek. Temperatura powoli dochodzi do 10*C. Rybki zaczynają ładować w przynęty prowadzone z prądem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Było jakieś zarybi9anie ostatnio? A jak tam sobotnie porządki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Było ze dwa tyg. temu. Na porządki niestety nie dotarłem- praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Dzisiaj pochodziłem z 3 godziny po 'użytku', w górę i w dół.Pogoda idealna, woda delikatnie trącona - warunki książkowo pstrągowe. Ale kompletnie nic. Nawet żadnych wyjść. W sobotę to chyba wszyscy pracowali - bo śmietnik niemiłosierny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 A gdzie zrobiłeś patrol?Jesli to nie tajemnica bo tez zamiezam w niedziele skozyc tylko czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Od góry od mostu, tak z połowę odcinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Od góry ale jakiej rzece. Niebardzo wiem gdzie to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Odpowiem za kolegę- Prądnik. Do niedzieli wiele może się zmienić, wyskoczyć na rybki zawsze warto.Mi w deszczowe dni nigdy się nie darzyło. Edytowane 22 Marca 2017 przez Robbert89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Sory-że-pardą, myślałem że Użytek Ekologiczny na Prądniku wszyscy znają Ja z kolei najlepsze dni pstrągowe miałem podczas zachmurzenia i lekkiego deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 To tak, aleee dziś momentami prało konkretnie i tym się sugerowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Teraz rozumiem.Dzieki.Ja tez najbardziej wole zachmurzone dni a nawet lekki deszczyk.Chociazby ze mniejszy tłok.A i czas lepszy tak wynika bynajmniej z moich doświadczeń.Czyli tak czy inaczej kropki narazie strajkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian89 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Pare dni temu byłem na Skawince w górnym biegu za pstrągiem. 5 h przedzierania sie przez krzaki i bez brania, widziałem zaledwie dwa uderzenia w jednym miejscu. Na tej rzece chyb też strajkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Pare dni temu byłem na Skawince w górnym biegu za pstrągiem. 5 h przedzierania sie przez krzaki i bez brania, widziałem zaledwie dwa uderzenia w jednym miejscu. Na tej rzece chyb też strajkują.A gdzie dokładnie Damianie byłeś ? W Radziszowie koło sanatorium czy jeszcze wyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 A gdzie dokładnie Damianie byłeś ? W Radziszowie koło sanatorium czy jeszcze wyżej ?Tam nie strajkują tylko ich niema. Odłowy wykazały śladowe ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 No niestety tak jest tylko kto zezwala na skawince łowić od ujścia cedronu na przynety naturalne.Bo wszyscy wiemy ze to typowo pstragowy odcinek aż do jazu w radziszowie.Zgodzi sie ktos ze mną?Bo wydaje mi się ze pasowało by to zmienić i zrobić przynety sztuczne.Czyz nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Ostatnio wzięło mnie na kręcenie i narobiłem tego więcej niż wyrwę przez sezon, chętnie sprezentuję trochę jigów początkującemu wędkarzowi z Krakowa, mogę też wytłumaczyć,czy pokazać jak ja nimi łowię. Może wątek się odczaruje. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) No niestety tak jest tylko kto zezwala na skawince łowić od ujścia cedronu na przynety naturalne.Bo wszyscy wiemy ze to typowo pstragowy odcinek aż do jazu w radziszowie.Zgodzi sie ktos ze mną?Bo wydaje mi się ze pasowało by to zmienić i zrobić przynety sztuczne.Czyz nie? Zależy jaką temp. osiaga latem. Z tego co wiem na długim odcinku jest pozbawiona drzew i w cieplych miesiacach ledwo ciurcy. Choc z tego co wiem, na progach w radziszowie, zdarzaly się ładne kropki. Ale to było przed regulacją i wydrzewieniem tego odcinka. @Adrian ładne jigi. Tylko nie wiem czy nie za ciężkie, główki 2,5g? Edytowane 23 Marca 2017 przez Robbert89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dobry jig nie jest zły.Gramatury od 1 do 5 jeśli chodzi o pstrągi. Wszystko zależy od łowiska, trzeba dobierać do głębokości i uciągów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 To są lekkie waga w sam raz na Prądnik czy Rudawę. Około 1-1,5 nie pamiętam już ale ja takich używam i wagowo są odpowiednie przynajmniej dla mnie na te łowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 To są lekkie waga w sam raz na Prądnik czy Rudawę. Około 1-1,5 nie pamiętam już ale ja takich używam i wagowo są odpowiednie przynajmniej dla mnie na te łowiska.Może Kolega napiszę parę słów jak takie jigi prowadzić pod klenia/pstrąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) W takim razie zgodzę się w 100%. Na nasze ciurki i na wiekszą rzeke latem idealne. Wracam właśnie z krótkiego wypadu na urzytek. Sporo brań, kilka maluchów wyjęte. Nadal, nic większego nie chce się pokazać. Wszystkie rybki łowione na gumke, na 1g główce, prowadzoną z prądem. Edytowane 23 Marca 2017 przez Robbert89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Klenie łowie w zasadzie tylko na suche chrusty sierściuchu, jak wchodzą latem z Wisły. Długi przypon cienka żyłka i swobodny spływ. Łowienie nie jest skomplikowane, jak mniej więcej potrafi się czytać miejscówki. Rzucam skosem w dół nie bezpośrednio w miejscówkę chyba, że nie mam innego wyjścia, pozwalam przynęcie swobodnie spływać wachlarzem nad miejsce gdzie spodziewam się ryby. Następnie luzuję szczytówkę w kierunku z prądem szybkim ruchem na jakieś 50 -70 cm i zatrzymuje na chwilę na napiętej żyłce zazwyczaj branie jest w tym momencie. Potem 2-3 powolne obroty, zatrzymanie, dwa krótkie szarpnięcia z nadgarstka, pauza i znów 2 obrotu i opuszczenie.Łowię w toni nie stukam po dnie (za wyjątkiem bardzo mętnej wody). Czasami (bardzo rzadko) ryby wolą rzut na głowę i reagują zaraz po wpadnięciu przynęty do wody. Łowiąc z prądem stosuję w zasadzie tylko zonkery i ściągam je miarowymi krótkimi skokami. Czasem jak nie mam brania, kładę przynętę na chwilę na dnie w miejscu gdzie spodziewam się ryby i ściągam łagodnym dłuższym pociągnięciem potem prowadzę jak wyżej. Branie jest zazwyczaj w czasie pierwszego pociągnięcia. Generalnie wg mnie lepiej niż z prądem jest prowadzić przynętę w poprzek nurtu, ale te rzeki w większości miejsc są zbyt wąskie by skutecznie to robić nie płosząc ryb. Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem. Edytowane 23 Marca 2017 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 super opis - będę więc tym roku próbował i na jigi łowić klenie, do tej pory tylko woblerki moczyłem.Dzięki i pozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Nie wiem, czy będą skuteczne, u mnie na spina to raczej przyłów, przy prowadzeniu jak wyżej, nigdy się na nie nie nastawiałem więc nie czuje się na siłach radzić w tej materii. Na muchę są dosyć proste do złowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi