Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś kilka godzin spędzonych na prądnickim no-kill-u zaowocowało sporą ilością kontaktów, większość to zarybienióka, ale pokazało się też kilka zasiedziałych rybek. Temperatura powoli dochodzi do 10*C. Rybki zaczynają ładować w przynęty prowadzone z prądem.

• Like 1

Pare dni temu byłem na Skawince w górnym biegu za pstrągiem. 5 h przedzierania sie przez krzaki i bez brania, widziałem zaledwie dwa uderzenia w jednym miejscu. Na tej rzece chyb też strajkują.

A gdzie dokładnie Damianie byłeś ? W Radziszowie koło sanatorium czy jeszcze wyżej ?

UITTxW.jpg

n5jozq.jpg

Ostatnio wzięło mnie na kręcenie i narobiłem tego więcej niż wyrwę przez sezon, chętnie sprezentuję trochę jigów początkującemu wędkarzowi z Krakowa, mogę też wytłumaczyć,czy pokazać jak ja nimi łowię. Może wątek się odczaruje. 

• Like 5

No niestety tak jest tylko kto zezwala na skawince łowić od ujścia cedronu na przynety naturalne.Bo wszyscy wiemy ze to typowo pstragowy odcinek aż do jazu w radziszowie.Zgodzi sie ktos ze mną?Bo wydaje mi się ze pasowało by to zmienić i zrobić przynety sztuczne.Czyz nie?

Zależy jaką temp. osiaga latem. Z tego co wiem na długim odcinku jest pozbawiona drzew i w cieplych miesiacach ledwo ciurcy. Choc z tego co wiem, na progach w radziszowie, zdarzaly się ładne kropki. Ale to było przed regulacją i wydrzewieniem tego odcinka.

@Adrian ładne jigi. Tylko nie wiem czy nie za ciężkie, główki 2,5g?

Edytowane przez Robbert89

W takim razie zgodzę się w 100%. Na nasze ciurki i na wiekszą rzeke latem idealne. Wracam właśnie z krótkiego wypadu na urzytek. Sporo brań, kilka maluchów wyjęte. Nadal, nic większego nie chce się pokazać. Wszystkie rybki łowione na gumke, na 1g główce, prowadzoną z prądem.

Edytowane przez Robbert89

Klenie łowie w zasadzie tylko na suche chrusty sierściuchu, jak wchodzą latem z Wisły. Długi przypon cienka żyłka i swobodny spływ.

Łowienie nie jest skomplikowane, jak mniej więcej potrafi się czytać miejscówki.

Rzucam skosem w dół nie bezpośrednio w miejscówkę chyba, że nie mam innego wyjścia, pozwalam przynęcie swobodnie spływać wachlarzem nad miejsce gdzie spodziewam się ryby.

Następnie luzuję szczytówkę w kierunku z prądem szybkim ruchem na jakieś 50 -70 cm i zatrzymuje na chwilę na napiętej żyłce zazwyczaj branie jest w tym momencie. Potem 2-3 powolne obroty, zatrzymanie, dwa krótkie szarpnięcia z nadgarstka, pauza i znów 2 obrotu i opuszczenie.

Łowię w toni nie stukam po dnie (za wyjątkiem bardzo mętnej wody). Czasami (bardzo rzadko) ryby wolą rzut na głowę i reagują zaraz po wpadnięciu przynęty do wody.

Łowiąc z prądem stosuję w zasadzie tylko zonkery i ściągam je miarowymi krótkimi skokami. Czasem jak nie mam brania, kładę przynętę na chwilę na dnie w miejscu gdzie spodziewam się ryby i ściągam łagodnym dłuższym pociągnięciem potem prowadzę jak wyżej. Branie jest zazwyczaj w czasie pierwszego pociągnięcia. Generalnie wg mnie lepiej niż z prądem jest prowadzić przynętę w poprzek nurtu, ale te rzeki w większości miejsc są zbyt wąskie by skutecznie to robić nie płosząc ryb.

Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem.

Edytowane przez Adrian Tałocha