Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmowa z zimy:

"Panie, w latach osiemdziesiątych to ja dwa razy w tygodniu z Raby przywoziłem caly bagażnik syrenki świnek. No po kilka tysięcy rocznie! I co się stało? Co zrobili?"

:D ci jacyś "oni" zrobili, pewnie mieli polonezy i wołgi, i większe bagażniki...

• Like 2

Kurde nie wiem jak to jest bo na Rożnowie certa rozpasała się niemiłosiernie . Amatorzy grysiku ,makaronu i białych skarżą się ,że co rzut to certa .

Może jakaś partia w końcu spłynie do Wisły i się rozpanoszy . Bo na dziadków borowych z pzw chyba nie liczycie :)

Te glony, co na zdjęciu, porastają dno i zastoiska. Nawet ciągnąc płytko łatwo je 'złapać'.

Ale ciągnąc woblera w nucie wyjmuje się podobne, ale cieńsze nitki.

Nawet łowiąc z powierzchni praktycznie  w każdym rzucie jakaś ozdoba czepia się woblera. 

Edytowane przez pezet

Glony szybciej niż rośliny naczyniowe ulegają rozkładowi. A samo przyswajanie azotu i fosforu jest limitowane przez wiele czynników, w tym trzy główne: ilość dwutlenku węgla, potasu i światło.

Im czystsza woda, tym większa dominacja roślin naczyniowych. Mają większe wymagania niż glony. Na Dłubni są odcinki wyglądające jak akwarium roślinne.

• Like 1

W zależności od odbiorcy po sezonie łowienia na Wiśle można mieć albo stalowe nerwy i stalową wolę nie mylić ze Stalową Wolą albo zszargane nerwy i bliską wizyre w psychiatryku i pomyśleć ze ro wsztstko przez glony ps. Dość biadolenia bo wlasnie dojeżdżam do Wisły :-)

Edytowane przez Piotr Boruch
  • Like 1

Jesli dzis na naszej królowe to bardzo dobry wynik.Ja od4,30 na wodzie i tylko dwa pobicia kleniatek na smuzaka i jedna kluska na kiju około forumowego minimum która po chwili sie spieła.A do fotki zero.Ale przynajmniej ładnie leszcze kopały w dnie za jedzonkiem az stawały na głowie.

• 2 tygodnie później...

Witam ostatnie wypady nad wisle od strony Nowego brzeska i okolice morska są bardzo słabe, kilka drobnych kleni na koncie, bez zadnych drapieżników coś nie chcą się skusić, widać sporadycznie jak bolenie się pokazują i sandacze. Nie wiem gdzie się pochowały szczupłe, 

Witam,

Wisła poniżej Krakowa, okolice Niedar i Uścia Solnego. Jeden mały okoń. Można powiedzieć, że brak kontaktu z rybą. Sterczą tylko kije z kukurydzą za karpiem albo rosówkami za sumem prawie na każdej główce. Ale też sporadycznie pojedyncze sztuki albo i nic.

Nie mam pomysłu na te ryby w Wiśle. Może ktoś coś podpowie;-)?

Edytowane przez Kruszyna
  • Like 1

Witam,

Wisła poniżej Krakowa, okolice Niedar i Uścia Solnego. Jeden mały okoń. Można powiedzieć, że brak kontaktu z rybą. Sterczą tylko kije z kukurydzą za karpiem albo rosówkami za sumem prawie na każdej główce. Ale też sporadycznie pojedyncze sztuki albo i nic.

Nie mam pomysłu na te ryby w Wiśle. Może ktoś coś podpowie;-)?

Dendrobena?

• Like 1

Już nieraz tak próbowałem czasem z dobrym skutkiem , ale tylko czasem...

A teraz w dodatku mnóstwo zielska...

Dzisiaj glony, śmieci i mętniejąca woda doprowadzały mnie do szewskiej pasji jedynie smużakiem  i to niedaleko spuszczanym coś połowiłem- 2klenie 40-43cm, z 6 mniejszych i kilkanaście wyjść-spinek, z czego jednak 70% na małym dopływie Wisły, gdyż po godz.17-ej  woda była bardzo mętna i ryby na Wiśle przestały mi brać.