Kruszyna Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Wszędzie dojedziesz do Wisły gdzie tylko chcesz, tylko ostatnie 200m trzeba iść z buta ale to chyba dla wędkarza nie problem 200m to nie problem. Chodzi bardziej o to czy nie trzeba zostawiać samochodu na wale, albo za nim i walcować do rzeki po grząskim gruncie kilkaset metrów albo i dalej. Jak za młodu z ojcem zostawialiśmy samochód dalej od łowiska, to po powrocie zastawaliśmy go w różnym stanie;-). Na wspomnienie tamtych "przygód" wolę nie zostawiać samochodu poza zasięgiem wzroku jak nie ma takiej konieczności;-). Ale może faktycznie nad Wisłą nie zdarzają się takie przykre historie. Ech, ciągnie wilka do lasu;-).Wody faktycznie w rzekach coraz mniej, szczególnie w miesiącach letnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 To samo jest z Rabą - przyzwyczajenia do niżówki przez ostatnie lata, a tu wchodzę na wodę 6m3/s , czyli taką normalną, i wrażenie - głęboko, szybko, jak tu łowić? Nimfy za lekkie, woda powyżej kolan na płani. Czyli tak jak powinno być na górskiej rzece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Wody więcej, ilość ryb z lat niżowych czyli bardziej "rozcieńczone" teraz, to i człowiek nieswojo się czuje. Wybieram jednak komfort dla ryb,my musimy się jakoś dostosować.PS Zamienię główki 10+ na 20+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociekgc8 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 W sobotę wpadłem na chwilę na odcinek przy Kolnej. Duży zrzut wody ze zapory, woda poruszona wiec aktywności ryby zero. Poszedlem ku wylotowi toru i szok. Na dole przy płytach betonowych bylo ze 30 cm mułu. Ale twardo zlazłem na dół i stanąłem na kilka rzutów. Tak mi gumowce zassało że nie mogłem wyjść. Dopiero jacyś Ukraińcy mi pomogli wydrapać sie na górę. Boleni w ogole nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Niepołomice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Panowie, jak tam Wisła w Szczucinie? Spływ belly w nocy możliwy? Czy płyną jakieś krzaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 No to będzie się działo w 2018r. Nowe pozwolenia umożliwią troling przykładowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Na tym naszym strumyku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart7 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 No to będzie się działo w 2018r. Nowe pozwolenia umożliwią troling przykładowo Gdzie taka informacja się znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Ja w radiu slyszalem o Dobczycach ze sa plany na kolejny rok otworzyc dla wedkarzy ... Ale plany to podobno od dawna mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 No to będzie się działo w 2018r. Nowe pozwolenia umożliwią troling przykładowo Gdzie taka informacja się znajduje?Na razie u mnie na mailu, zweryfikuję to i podam konkrety.Troling będzie dozwolony pod pewnymi warunkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 To teraz tylko łódź z autopilotem i wciągarką i można spać na łodzi. Ryby same się złapią :/ . Panowie ak Wisła ? Oczyściła się już ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Ja w radiu slyszalem o Dobczycach ze sa plany na kolejny rok otworzyc dla wedkarzy ... Ale plany to podobno od dawna mają Mam pacjenta - energetyka z Dobczyc.Parę dni temu o to go pytałem i mówił, że nie ma takich planów. Ale może są - tylko ściśle tajne PS.Z 10 lat temu nurkowałem w Dobczycach. Na dnie była (i jest zapewne) pajęczyna z pourywanych żyłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Chyba znalazłem ta audycje. Do posłuchania przy kawie.http://www.radiokrakow.pl/debaty/debata-radia-krakow-z-dobczyc/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Nie jest tajemnicą że miejscowi i bardziej zamożni trzymają sztamę z władzami i na Dobczycach po zmroku orzą ..... :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Z brzegu miejscowi, z łódek łowi "władza" mundurowa. Prezes ZO Kraków, na spotkaniach w kołach obiecywał otwarcie zbiornika dla wedkarzy w 2018. Obawiam się tylko, że w przypadku PZW oznacza to karpia i tony zanęty, a na to już na pewno nie zgodzi się RZGW, zresztą słusznie. Gmina Dobczyce mogłaby sama gospodarować na zalewie, i ustalać zasady, strefa ciszy, tylko przynęty sztuczne itd. Inny target, zamiast dziadków z PZW - muszkarze i spinningisci, często z odległych rejonów, wpływy z turystyki... Problem w tym, że grunciarze też muszą gdzieś łowić, a ilość wody dla nich w okręgu krakowskim maleje z roku na rok, dochodzą ograniczenia na wielu zbiornikach - np. Bagry, gdzie formalnie wedkarz jest intruzem tolerowanym z trudem przez władze miasta, czy Kryspinów z kuriozalną sytuacją woda prywatna, brzeg prywatny, ryby PZW. Nieunikniony jest w takiej sytuacji konflikt między grunciarzami a spinningistami, dwa gatunki o sprzecznych interesach w jednej, coraz mniejszej niszy ekologicznej. Zapewne władzom PZW to nawet na rękę, divida et impera... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 No to ładne jajo. A miałem taką ochotę wybrać się nad Wisłę właśnie w okolice Nowego Brzeska albo Ispiny. Tylko moją Octavią nie wyjadę. A może ktoś podpowiedzieć gdzie w okolicy da się w miarę dojechać do Wisły i nie ugrzęznąć w błocie? Może być na priv, jakby ktoś nie chciał zdradzać zbyt wielu szczegółów;-)Na prawym brzegu w Ispinie jest pięknie wyasfaltowana ścieżka rowerowa. Widzę że wszyscy jeżdżą autami a w kilku miejscach jest szerzej i można zostawić pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Sławek o tej władzy mundurowej też wiedziałem od kilku osób ale w dzisiejszych czasach nie wiadomo kto przegląda to forum .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszyna Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Na prawym brzegu w Ispinie jest pięknie wyasfaltowana ścieżka rowerowa. Widzę że wszyscy jeżdżą autami a w kilku miejscach jest szerzej i można zostawić pojazd.Właśnie słyszałem, że jeżdżą, ale mi jakoś tak sumienie i przyzwoitość nie pozwala wjechać za zakaz ruchu gdy nie mam do tego stosownych uprawnień;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbert89 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 @etherni- gdyby dopuścili wędkarzy, wątpię żeby rzgw oddało je pod władanie polskiemu związkowi mięsiarskiemu. Raczej sami by gospodarowali, w koncu to kawał wody, bliziutko milionowego miasta. Łakomy kąsek. Oddanie tego pzw byłoby głupotą. Zakaz połowy na przynety naturalne w połączeniu z brakiem no kill, skutkowałoby, skutkowałoby degeneracją ichtiofauny. Malejące pogłowie drapieżników plus brak odłowu białoryby zachwiałoby równowagę biologiczną, co na zbiorniku będącym rezerwuarem wody pitnej, jest niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Hehe D. to łowisko specjalne dla wybranych. Udajecie czy nie chcecie widzieć ?Chyba żartujecie że tylko w nocy łowią.Nikt tego nie odda pzw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Niech nawet RZGW zrobi łowisko specjalne.Szkoda żeby taka woda się marnowała bo w Małopolsce wybór mały ...Ale niech zrobi ....Właśnie w tym momencie zadzwoniłem do Rzgw z zapytaniem czy są jakieś zmiany i pani mi powiedziała że w związku z nowym prawem wodnym rozpatrzana jest taka możliwość ale na razie nic więcej nie może powiedzieć ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Panowie jak czystość i aktywność Wisły e Krakowie ? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Oddanie JAKIEJKOLWIEK wody ubekom z PZW oznacza szybką i totalną ruinę i brak ryb.Lepsze COKOLWIEK, niż "zarządzanie" przez gangsterów z PZW. jak dla mnie, może być tam zakaz łowienia. Nawet jak 'znajomi królika' orzą wędkami, to wszystkiego nie wyorzą, a niech sobie taka enklawa zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Ja liczę na to że zostanie w rękach rzgw.Podobno na jeziorze mucharskim ma być woda komercyjna zarządzana przez nich łącznie z najnowszą w Polsce stacją zarybieniową .Może będą jakoś łączyć te dwa projekty ?JESTEM ABSOLUTNIE przeciwny żeby borowe dziadki położyły na tym łapę .To co się dzieję pod ich rządami widzę cały czas na Rożnowie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi