Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem ichtiologiem, ale z klenia nie udało mi się wycisnąć nic tarłowego, poza tym nie wykazują już takich zachowań jak jeszcze dwa tygodnie temu kiedy wydawało się że są tyle co po tarle, ale ja się nie znam.

Widać za to, że leszcze i piękne brzany grupują się w tarłowe stada.

Wczoraj w okolicach Szczurowej jakieś efekty miałem http://jerkbait.pl/topic/109431-bolenie-2018/page-4

A dzisiaj byłem 2 godzinki na Wiśle powyżej Niepołomic-niejako przy okazji... Na oko widać więcej ryb niż na moim odcinku tzn, oczkowanie jazi, kleni,etc częste pod wieczór uderzenia boleni, jednak nic nie złowiłem.. głównie przez w pewnym sensie tłumy wędkarzy ... :D

Edytowane przez jerzy6

No to w końcu jak to jest? U nas lepiej czy u was? Bo u was mało ryby, a złowiłeś. U nas sporo ryby, a zszedłeś na zero. To żadne uszczypliwości z mojej strony. Przeciwnie. Ja bliskie Krakowowi pigalaki odpuszczam, bo dla mnie dwie osoby w zasięgu wzroku to już tłum. Może i więcej ryby, ale jak się uprę to i daleko od Krk coś się złowi. A uroki łowienia i wogóle okoliczności przyrody z każdym km w dół Wisły nie ma co nawet porównywać z Grabiem,  Niepołomicami, WB itd. Inna sprawa, czy ktoś jest gotowy dla "okoliczności przyrody" ryzykować "daleką" jazdę i zerować przez długi czas. Bo bez poświęcenia wielu, naprawdę wielu wyjazdów przez najlepiej 2-3 lata (na odcinek powiedzmy 50 km) nie da się w miarę regularnie mieć efektów. Tuż poniżej Krk jest napewno więcej ryby, ale wcale nie znaczy to, że zawsze połowimy. Choć czasem jest tak, że złowienie kilku czy kilkunastu boleni czy kleni jest dziecinnie łatwe. W niektórych miejscach, w niektórych okresach. Ale będą to bolki co najwyżej średnie, takie 45 -60. Rybki pod 70 to już ryby fajne. A ryby 70+ (tylko takie uczciwie ponad 70cm) to już nie takie hop siup. Nie ważne czy u nas czy u was. Choć mam wrażenie, że stosunek ryb 70+ do całości populacji jest w waszych stronach lepszy.

• Like 1

Witam,

Panowie i Panie;-). Małe pytanie. Czy ktoś coś może powiedzieć o wodzie w Wiśle po tych burzach ostatnich? Bardzo trącona? Planowaniem jutro skoczyć po pracy w okolice Uścia Solnego albo poniżej, tylko nie wiem czy to ma sens;-). Jak ktoś coś wie o wodzie, to bardzo proszę o info.

Pozdrawiam

Bartłomiej

W maju byłem już 5 razy na przewozie. Najwięcej ludzi było w niedzielę. Wczoraj byłem sam z jednym wędkarzem. Wcale takiej presji wielkiej nie ma. Bolenia jest sporo, ale tak jak kolega pisał ciężko go przechytrzyć. Szczupaka nigdy nie miałem tam. Klenie jeszcze tarło w głowie maja więc dalem im spokój. Ogolnie słabiej niż w tamtym roku...

Spływał ktoś z Was pontonem/ łodzią w dół od Przewozu? Jak to wyglada z podwodnymi niespodziankami ? Da sie ? Raz sie zwodowałem poniżej połączenia kanału/ śluzy i było miejscami (dla uszczypliwych dodam że nie przy brzegu) tak płytko ze silnik trzeba było podnosić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Gobio Gobio

Spływał ktoś z Was pontonem/ łodzią w dół od Przewozu? Jak to wyglada z podwodnymi niespodziankami ? Da sie ? Raz sie zwodowałem poniżej połączenia kanału/ śluzy i było miejscami (dla uszczypliwych dodam że nie przy brzegu) tak płytko ze silnik trzeba było podnosić.

Pływałem nie raz, nie wiem jak daleko chcesz spłynąć ale jest kilka wypłyceń gdzie trzeba przenieś gumiaka zwłaszcza na niżówce.

Pływałem nie raz, nie wiem jak daleko chcesz spłynąć ale jest kilka wypłyceń gdzie trzeba przenieś gumiaka zwłaszcza na niżówce.

W jakich okolicach pływałes ? Myślałem ze polecę w okolice Nowego Brzeska, Opatowca.