Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Średnio niska a nawet niska. Woda czysta. Płynie nieco glonów nitkowatych, ale bez przesady. Woda do łowienia. Przez to zimno i deszcz ryb praktycznie nie widać. Co najwyżej uklejka zaoczkuje. Nie widziałem ani jednego spławu, nie mówiąc o boleniowym ataku. Próbowałem prowadzić przynęty nisko, przy dnie. Na sporego Krakuska (moim zdaniem sandaczowego) połakomił się jeden kleń. Ze środka rzeki na dodatek...

post-65174-0-94177600-1529780369_thumb.jpg

• Like 2

Klenia jest sporo. Jak na calej wisle. Trafiają się głównie ryby 20-30cm. Czasem przywiesi sie klusek. W zasadzie rozmiary i ilosci podobne lub trochę mniejsze niz poniżej przewozu, tyle, że rzeka jest mniejsza. Mam wrażenie, że presja troche mniejsza z racji na trudniejszy dostęp, poza czernichowem, gdzie lokalnych jest sporo. W samym czernichowie ciekawym miejscem jest zakręt przy ul Wedkarskiej.

Ja byłem wczoraj po pracy półtorej godzinki na Dąbiu ze spinningiem, woda płytka, nie najczystsza. Niestety nic nie udało się złowić. Pan bolek bił w rybki tak mocno że kilka razy mało zawału nie dostałem, jednak jakoś nie mogę go przechytrzyć. Już nie wiem na co próbować, całe pudełko przewertowałem i padaka, nawet większe kluski jakby gdzieś poznikały ????

CzarnyPL- powiem szczerze, że nie pamiętam. Jest chyba dojazd do walu. W razie czego auto można zostawic w okolicy kościoła, nad wode jest rzut beretem. Oprócz kleni, tamte okolice obfitowały niegdyś w jazie. Jakies 10lat temu intensywnie odwiedzalem tamte rejony i jaśki czasem sie trafiały, jednak klenie były dominujace. Myślę, że największe szanse na fajną rybę są przy stromych opaskach. Mała presja na takie miejsca daje rybom wytchnienie. Zakręt jest ciekawy, ale jak wiadomo, takie miejsca sa przełowione na 10ta strone.

A ja dalej swoje, niestety trafiają się same szkuty. Ten nader żarłoczny, bo przy 40cm dlugości połakomił się na gumę 13cm.

post-51780-0-30208000-1530133132_thumb.png

Edytowane przez Robbert89
  • Like 1

Pojawiła się na Pogodynce nowość: mianowicie na stronie http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/150190340  podawane są oprócz aktualnego poziomu wody w Wiśle (wykres za 3 doby oraz tabelarycznie) również informacja o temperaturze wody. Myślę, że dane mogą być pomocne w przypadku, gdy ktoś będzie porównywał zależność żerowania ryb względem wahań temperatury.

• Like 2

Już nie ma przyczepy przy ujściu Skawinki ? jeszcze dwa lata temu jak tam zaglądałem to od maja do października stał tam przyczepa ślązaków i jedli wszystko...

Ostatnio tydzień temu jak tamtędy przepływałem to były dwie przyczepy ale czy ślązacy,to nie wiem.

Od miesiąca jak trollinguje sumowo w Krakowie to nie miałem żadnego przyłowu w postaci szczupaka czy sandacza,a nie łowie tak znów bardzo dużymi przynętami.Ale próbowałem też mniejszymi i nic,tylko sum...U nas został tylko sum i leszcz:).

Edytowane przez TomFil

Ostatnio tydzień temu jak tamtędy przepływałem to były dwie przyczepy ale czy ślązacy,to nie wiem.

100 % śląsk :)

Od miesiąca jak trollinguje sumowo w Krakowie to nie miałem żadnego przyłowu w postaci szczupaka czy sandacza,a nie łowie tak znów bardzo dużymi przynętami.Ale próbowałem też mniejszymi i nic,tylko sum...U nas został tylko sum i leszcz:).

Sandacz czy Szczupak w trolu na Krakowskiej to rzadkość nie tylko u Ciebie, ale się zdarzają