Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Edek,

Jak niski jest stan wody poniżej przewozu?

Podobny jak podczas suszy pare tyg temu czy jeszcze jest Ok?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Popatrz na zdjecie powyżej, ile widać tego kija wbitego w dno przy plaży. Normalny stan jest wtedy jak lekko bruździ wodę. Teraz wystaje z 60 cm nad wodę więc stan jest ekstremalnie niski.

Ostatnio stałem na Skawie w wodzie po pas i szczupak - jakieś 45-50 cm - wymyślił sobie, że moje nogi to jakieś korzenie i prawie że się do mnie przytulił :)

Miałem tpodobna sytuacje z sandaczem ok40cm, wpuściłem do wody a ten zawrócił i schował się za butem ;P

Co do przewozu, o16 mogli na chwile podnieść wodę ale o17 zakrecili kurek jeszcze bardziej niż przed deszczem co finalnie dało jeszcze niższy poziom wody...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chcę odpuścić Przyaski i inne Ksyspinowy na rzecz Wisly. Tam jakies male pistolety czasem sie trafiają, a Wisla sie na mnie obrazila ;/

Zalezy mi na tym odcinku, bo mam tam najblizej i dzieki temu moge tam spedzic wiecej czasu.

No ale wyniki praktycznie zerowe.

Jesli tak dalej pojdzie sprzet zladuje na olx ;]]

Żartuję..

W sobote odwiedziłem główki koło Niepolomic, bolen i dwa klenie siadly.

W niedzielę szedlem od wysolosci Tynca (po stronie Piekar) w kierunku ujscia Skawinki i zima. Nic nawet nie podbilo. A widac bylo aktywność ryb w kilku momentach.

Co chcę przez to wszystko powiedziec..

Primo, sam juz nie wiem jak tam łowić (przynety, miejscowki).

Secundo primo, ktora strona jest ciekawsza, od Piekar, czy od Tynca; okolice tamy czy ujscia Skawinki.

Help!

Woda którą opisujesz jest bardzo cieżka do łowienia ale ryby są i jest ich sporo. Nie wiem na co łowisz i jak ale jak uzbroisz się w cierpliwość i pokombinujesz z przynetami i sposobem ich prezentacji to na pewno będą efekty. Łowiłem tam przez kilka sezonów i wiem co piszę :)

Dokładnie PePe ma rację. Ryby jest tam mnóstwo ale z racji nieciekawej rzeki (regulowanej) jest problem z łowieniem. Ja wolę odcinki za Krakowem chociaż bliżej mam tak jak ty na Tyniec. Kombinacja z woblerami przynosiła skutek. Tak samo obrotówki ????

Koszyczka nie tykam. Obrotowek unikam jak ognia, bo skrecaja plecionke i pozniej broby mi sie robia. Trudna woda.. probowalem juz wiele rzeczy. Zmienilem niedawna wedke na taka do 50kilku gram cw, zeby wiecej olowiu cisnać w toń i do dna sie dostac ;)

Kombinuje coraz bardziej.

Zainwestowalem w woblery z duzym sterem, takie wręcz trollingowe, ale przyszly dopiero w tym tyg.

Jesli macie jeszcze jakies sugestie to bede wdzieczny.

Koszyczka nie tykam. Obrotowek unikam jak ognia, bo skrecaja plecionke i pozniej broby mi sie robia. Trudna woda.. probowalem juz wiele rzeczy. Zmienilem niedawna wedke na taka do 50kilku gram cw, zeby wiecej olowiu cisnać w toń i do dna sie dostac ;)

Kombinuje coraz bardziej.

Zainwestowalem w woblery z duzym sterem, takie wręcz trollingowe, ale przyszly dopiero w tym tyg.

Jesli macie jeszcze jakies sugestie to bede wdzieczny.

To już z miejsca Ci powiem że nie tędy droga :) myślisz że jak ciśniesz gumę na 30gr to ryby będą brały ? chyba uciekną jeszcze dalej :) 

• Like 1

Żeby nie bylo.. nie mam nic do grunciarzy..

Z metod niespinningowych wole splawik, na stawie u rodziców (skad tez pozyskuje ryby jesli chce jakas zabrac). Ale spinning to bardziej aktywna forma, co mi najbardziej odpowiada.

Wczesniej lowilem spinem do 30g. Pod wahadlami w nurcie troche klękał. Poza tym gumy 8-12 glowki 5-15. Czyli wszystko co taki kijek obskoczy. Z opadu jaki i jednostajne zwijanie.

Niezależnie od strony, staram sie dorzucic i czesac na granicy nurtu i spokojniejszej wody. Albo tuż przy brzegu, jesli jestem po zewnetrznej na zakolu i 5m od brzegu woda ma 5m glebokosci.

Przynęt uzywam raczej różnych.

Doceniam podpowiedzi. Wyobrazam sobie ze dzielicie sie nimi z mieszanymi uczuciami, pamietajac z jakim trudem rozgryzaliscie ta wode :))