Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Może ktoś zorientowany w temacie podpowie co to za jakieś znaczniki w kształcie białych krzyży, jakie można znaleźć nad brzegami Wisły. Wykonane z pasków linoleum, przypięte do ziemi ogrodowymi, plastikowymi szpilkami. Rozpiętość 40-50cm. Można się na nie natknąć na całej długości odcinka od Krakowa do Koszyc. Po obu stronach rzeki. Czasem na żwirowej łasze blisko wody, gdzie indziej kilka metrów od skarpy koryta. Przychodzi mi do głowy wykorzystanie ich do jakichś pomiarów z użyciem zdjęć lotniczych, czy satelitarnych. Tylko że niektóre krzyże umiejscowione są pod drzewami, a to trochę się z tym kłuci. Mnie akurat nie tylko ryby na Wiśle interesują, ale wszystko co z nią związane. Ktoś coś podpowie? Spać mi to nie daje ;)

post-50427-0-59352700-1542989640_thumb.jpg

• Like 2

Cześć. Może ktoś zorientowany w temacie podpowie co to za jakieś znaczniki w kształcie białych krzyży, jakie można znaleźć nad brzegami Wisły. Wykonane z pasków linoleum, przypięte do ziemi ogrodowymi, plastikowymi szpilkami. Rozpiętość 40-50cm. Można się na nie natknąć na całej długości odcinka od Krakowa do Koszyc. Po obu stronach rzeki. Czasem na żwirowej łasze blisko wody, gdzie indziej kilka metrów od skarpy koryta. Przychodzi mi do głowy wykorzystanie ich do jakichś pomiarów z użyciem zdjęć lotniczych, czy satelitarnych. Tylko że niektóre krzyże umiejscowione są pod drzewami, a to trochę się z tym kłuci. Mnie akurat nie tylko ryby na Wiśle interesują, ale wszystko co z nią związane. Ktoś coś podpowie? Spać mi to nie daje ;)

attachicon.gif 20181122_194634.jpg

... może to coś takiego: http://www.gorlice.pl/pl/225/2474/zdjecia-geodezyjne-powiatu-oznacz-punkty-graniczne.html

Może jednak przechodzili:

post-50427-0-30490500-1543130774_thumb.jpg

:)

Jednak skojarzenie z pomiarami słuszne. Choć ich szczegółowego umiejscowienia trochę nie rozumiem, ale fachowcy od geodezji, zdjęć itp. pewnie sobie z tym radzą. Ciekawe czy to nie element prac związanych z projektowanym stopniem w Niepołomicach. Temat coś ucichł, ale nie wierzę, żeby całkiem umarł.

Może jednak przechodzili:

attachicon.gif pielgrzymka_wedkarzy_w_2018r_2.jpg

:)

Jednak skojarzenie z pomiarami słuszne. Choć ich szczegółowego umiejscowienia trochę nie rozumiem, ale fachowcy od geodezji, zdjęć itp. pewnie sobie z tym radzą. Ciekawe czy to nie element prac związanych z projektowanym stopniem w Niepołomicach. Temat coś ucichł, ale nie wierzę, żeby całkiem umarł.

Jakieś jednostki urzędowe powinny wiedzieć i udzielić informacji co to jest i rozwiać Twe wątpliwości. 

To prawdopodobnie ustalanie linii brzegowej Wisły, pierw wyznaczanie w terenie i znakowanie, później naloty fotogrametryczne. Pewnie jakieś duże opracowanie, być może związane z regulacją stanu prawnego Wisły, a co się z tym dale wiąże nie wiem... :)

• Like 1

@Pepe, szczerze mówiąc, to i tak myślałem o przyszłym sezonie....Trzeba przecież zaopatrzyć się w przynęty w lecie oraz znaleźć jakiegoś kompana do jesiennej, wieczornej zasiadki. A masz potwierdzone info o tych miętusach tamże ? Ktoś z Jerka je tam łowi ?  I czy ewentualnie niżej (Pozowice, Ochodza, Kopanka) też są wątłusze ?

Zapraszam wszystkich chętnych 16.12.2018 godzina 14.00 na Zakończenie Sezonu 2018 

Organizuję już trzeci rok z rzędu ognisko z kiełbasą połączone z łowieniem, wspominaniem, poradami itp 

Miejsce zbiórki 

pin

50°02'59.9"N 20°04'14.7"E

Odcinek Wisełki jeszcze nie za bardzo rozpracowany ale warto się przyjrzeć miejscówce bo może dawać ładne rybki :)

post-51847-0-18540300-1543503718_thumb.jpg

• Like 6

@Pepe, szczerze mówiąc, to i tak myślałem o przyszłym sezonie....Trzeba przecież zaopatrzyć się w przynęty w lecie oraz znaleźć jakiegoś kompana do jesiennej, wieczornej zasiadki. A masz potwierdzone info o tych miętusach tamże ? Ktoś z Jerka je tam łowi ? I czy ewentualnie niżej (Pozowice, Ochodza, Kopanka) też są wątłusze ?

Kilka lat temu w WW było zgłoszenie pięknego miętusa z centrum Krakowa .Jeśli mnie pamięć nie myli jakaś kobitka go zgłosiła ale czy to był tylko przyłów tego nie pamiętam.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka