Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem przez całą niedzielę w okolicach Niepołomic. Marne nic. Obcierki leszczowe. Drapieżne branie miałem jedno. Co ciekawe zero kontaktu w klatkach. Pobicie było podczas opukiwania wachlarzem głównego koryta. Niestety spóźniłem się z cięciem i lipa.

• 2 tygodnie później...

Tak sobie siedzę i czytam  PODSTAWOWE WARUNKI DOKONYWANIA AMATORSKIEGO POŁOWU RYB w obwodach rybackich oraz innych wodach udostępnionych do połowu przez Okręg PZW Kraków w roku 2019 i znalazłem taki zapis 

§ 6. Zabrania się: 

g) połowu metodą spinningową oraz na martwą i żywą rybkę oraz jej części od 01.01.2019 do 31.05.2019 na odcinku rzeki Wisły od korony stopnia wodnego Przewóz do kanału zrzutowego z oczyszczalni ścieków Kujawy.

hmmmm mam rozumieć że do końca maja od Przewozu do "Niagary" nie wolno spinnigować ? po obydwu stronach czy tylko od strony NH ? A Wy jak to rozumiecie ?

• Like 1

Już po rozmowie z prezesem Edwardem, cały odcinek z obydwu stron od Przewozu do "Niagary" wyłączony ze spinningu, żywca, trupek itp do końca maja (pierwsza wersja miała być tylko od strony NH ale stanęło na obydwu stronach) 

Tak że Panowie z Przewozu sezon na Bolenia musicie otworzyć gdzie indziej  ;)

• Like 3

Bardzo dobry pomysł, ale .... (jak to zwykle w takich sytuacjach bywa jest wielkie ALE)

Ma to sens jedynie wtedy gdy będą na tym odcinku codzienne kontrole  Straży Rybackiej - bo inaczej będzie skutek odwrotny od zamierzonego - kłusownicy wytną swobodnie wszystko co tam pływa, bo nie będą mieć na karku wzroku wędkarzy !

• Like 1

Już po rozmowie z prezesem Edwardem, cały odcinek z obydwu stron od Przewozu do "Niagary" wyłączony ze spinningu, żywca, trupek itp do końca maja (pierwsza wersja miała być tylko od strony NH ale stanęło na obydwu stronach)

Tak że Panowie z Przewozu sezon na Bolenia musicie otworzyć gdzie indziej ;)

Co ty... Na muchę drania się złowi ;)

• Like 2

Jak to?

Koniec świata - Przewóz i trochę w dół zamkli :blink:

No to się paru osobom wizja świata zawali :)

Okarze się, że świat nie kończy się nagłym urwiskiem gdzieś w okolicy Grabia czy Niepołomic, a Wisła nie spada wielkim wodospadem w bezkresną odchłań... :D

Ruszać śmiało! Dalej, dalej na wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja! :D

• Like 9

Zakaz wprowadzono w celu ochrony sandacza. Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby śmigać muchówką za bolkiem i kleniem. Nawet było by wskazane żeby się tam no-kilowcy kręcili. Wybieram się w tym roku na zebranie do koła w Krzeszowicach i zgłoszę wniosek z propozycją do okręgu żeby zrobić pod tamami ok. kilometrowe całoroczne odcinki no-kill dla drapieżników. Jak popieracie to zgłoście to w swoich kołach. Jak okręg dostanie kilka takich wniosków to może to zrobią.

• Like 4

Przypomniałem sobie o licencji w listopadzie i dopiero wtedy zacząłem tam sezon, szczupaków nie udało mi się połowić. Dopiero pierwszy rok tam łowiłem :) Miałem na kiju dużego szczupaka ale nie wyjęty. Zastanawiam się czy wykupić licencję na br.

Nie ma co się zapuszczać za most w Niepołomicach. Chaszcze, bezrybie i ogólnie nie polecam ;)

Tam poniżej stosuje się już inne metody. Klasyczne: sieci ustawne oraz mega-podrywki, na długim drągu i z przeciwwagą :)

Taki jeden "wędkarz" z dumą opowiadał, że leszczów i płotek to pełno, a i sum się trafi i ładny karp...

Nad Nidą wprawdzie, ale blisko ujścia do Wisły, widziałem "wędkarzy" obładowanych sieciami, paradujących w biały dzień bez najmniejszej konspiracji :)

W niedzielę przespacerowałem się na nie-użytku Prądnika.

Woda urocza i piękna jak zawsze, ale nawet żona zauważyła, że jak dawniej chodziliśmy wzdłuż rzeki, to było widać sporo ryb (pstrągów) uciekających spod brzegu, a teraz na całej długości w dwie strony (ok. 5 kilometrów), nie było widać ani jednego...

Tam poniżej stosuje się już inne metody. Klasyczne: sieci ustawne oraz mega-podrywki, na długim drągu i z przeciwwagą :)

Taki jeden "wędkarz" z dumą opowiadał, że leszczów i płotek to pełno, a i sum się trafi i ładny karp...

Nad Nidą wprawdzie, ale blisko ujścia do Wisły, widziałem "wędkarzy" obładowanych sieciami, paradujących w biały dzień bez najmniejszej konspiracji :)

Ale to już nie nasze wody :)

• 2 tygodnie później...