pezet Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Tylko czym to zastąpić prywatnymi złodziejami ???? I tu tkwi problem.A widziałeś kiedyś złodzieja okradającego samego siebie?Problem tkwi zupełnie gdzie indziej: w naszych głowach. Przekonanie, że jak państwo/rząd/urzędnik czegoś nie zrobi "dla naszego dobra", to już "nie będzie niczego".Pewnie tego nie pamiętasz, ale kiedyś wszystkie restauracje, bary - gastronomia - były państwowe. Było od tego specjalne ministerstwo, w którym ciężko pracowały panie ukłądające jadłospis i skład potraw. Np. w barze dworcowym w Koluszkach.Jak się jadło w "uspołecznionej" gastronomii, pewnie niektórzy pamiętają. Dzisiaj już nie ma ani tego ministerstwa, ani armii urzędników, a jednak jakimś cudem istnieją i restauracje i bary i knajpy wszelkiego rodzaju. Istnieją, jest duży wybór, ponieważ NIE MA już tego urzędu, a gastronomia jest prywatna. Mechanizm jest prosty i działa w każdej dziedzinie - wędkarskiej też. Trzeba tylko się wyzwolić z myślenia, że "prywaciarz" to spekulant, kułak, złodziej, a tylko dobry urzędnik i Umiłowany Przywódca zapewni nam szczęście i dobrobyt.Jest dokładnie odwrotnie. Organizacje typu PZW nie mają żadnego interesu w odpowiednim dbaniu i zarządzaniu nieswoim dobrem. Tak jak KAŻDA organizacja państwowa, ma tylko interes w tym, żeby pasożytować "na państwowym", ukraść ile się da, czasem wykonując jakieś działania pozorowane mające usprawiedliwić ich "niezbędność". Gorąco polecam obejrzenie fragmentów głównych Dzienników TV z lat 80-tych. (np. tutaj: https://www.youtube.com/user/TVPolandAntena/playlists)Można się popłakać ze śmiechu, jak absurdalnymi rzeczami wówczas zajmował się nasz rodzimy socjalizm. Rząd i minister walczył z niedoborem wody mineralnej w sklepie GS, interweniował w sprawie braku maślanki w barze mlecznym czy urzędowo ustalał cenę kostki smalcu.Dzisiaj nas to śmieszy i uważamy za piramidalne absurdy, a sami bronimy (no, ja nie) absurdalnego, kuriozalnego, przestępczego nowotworu stalinowskiego, jakim jest PZW. To w naszych - wędkarskich - głowach tkwi problem... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 I jeszcze jeden wątek w dyskusji...Dawno, dawno temu, jeszcze przed II wojną, budowano wały nad Skawinką oraz Wisłą. I istniało wówczas takie stanowisko pracy jak "wałowy". Gość chodził kilka razy dziennie po wałach i dbał, by ludzie nic na nich nie sadzili, by ich nie niszczono, by nie wypasano bydła, itp. Znam to z opowieści osób starszych, pamiętających tamte czasy. I czy tak trudno byłoby stworzyć komórkę w PZW, która by się tak rzekami zajmowała ? Ludzi, którzy codziennie byliby nad wodami i o nie rzetelnie dbali ? W terenie, a nie zza biurek jak to ma miejsce w chwili obecnej... ależ Grzegorzu wyprowadzę cię z błędu teraz też są takie stanowiska w PZW są to wałkowi i robią wałki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 W niedzielę mieliśmy zebranie w kole. Na 165 członków przyszło....9 osób !! To tylko pokazuje jak wszyscy wszystko mają w d**ie. Był też przedstawiciel okręgu. Pytam go, jaka jest szansa, by na górnej Skawince zlikwidować, bądź udrożnić progi - on nic nie wie, bo jest z sekcji sportowej.Podałem tutaj przykład Skawy, gdzie 2 jazdy będą "naprawiane" (piszą o tym koledzy w wątku o Skawie) - gość mi mówi, że on nie zna Skawy.... Pytam, o termin zarybienia obwodu górnej Skawinki, bo chciałbym w nim wziąć udział - on nic nie wie, bo jest z sekcji sportowej. Kazał dzwonić do okręgu, a w okręgu nikt nic nie wie, każą dzwonić do ichtiologa. Sęk w tym, że nr podany na stronie www non stop jest poza zasięgiem.....Pytam o odłowy kontrolne - termin nie jest znany, a wyniki są niejawne. Po tym ręce mi opadły... Jedyne w czym był biegły, to poinformował nas o zawodach z cyklu grand prix, które odbędą się na Kanale Łączańskim. A tak prawdę powiedziawszy, mam w tylnej części ciała te ich całe zawody. Wolałbym, żeby w rzekach pływały normalne ilości ryb. I to tak właśnie wygląda.Ludzie siedzą na tej Bulwarowej i zza biurek zarządzają wodami, których tak naprawdę kompletnie nie znają..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 W niedzielę mieliśmy zebranie w kole. Na 165 członków przyszło....9 osób !! To tylko pokazuje jak wszyscy wszystko mają w d**ie. No i?Ty byleś na zebraniu.Dowiedziałeś się czegoś?Załatwiłeś coś?Pójdziesz na kolejne zebranie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 No i?Ty byleś na zebraniu.Dowiedziałeś się czegoś?Załatwiłeś coś?Pójdziesz na kolejne zebranie? Co się dowiedział to napisał Kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Pezetku, i po co te złośliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Ale gdzież tam, przecież sam napisałeś, że poza informacją o jakichś idiotycznych 'grand prix' niczego się nie dowiedziałeś. I nie podejrzewam, że z optymizmem i uśmiechem na twarzy pójdziesz na kolejne "walne".. A to co napisałeś tylko potwierdza to, co powtarzam od lat, że to szambo o nazwie "PZW" należy czym prędzej zlikwidować. Zaorać i przebić osinowym kołkiem. Tego się nie da naprawiać, poprawiać, reformować, etc. Skrapianie szamba perfumkami nie zmieni jego zawartości ani nie zamieni w czyste źródełko. I niezmiennie dziwię się, że nadal - nawet na tym Forum - są obrońcy PZW. Tymczasem, bronić PZW może tylko albo idiota (który nie rozumie, co się dzieje) albo szubrawiec, który ma osobisty interes w dalszym pasożytowaniu na wędkarzach i dojeniu kasy. Trzeciej mozliwości nie ma. Z przyjemnością wesprę każdą nową inicjatywę - jeśli jakaś się pojawi i nie zostanie od razu zamordowana przed "działaczy" - jak niegdysiejsze KTW.W tym roku kupiłem składkę roczną na Świnną i zobaczymy, jak RZGW będzie gospodarzyło na tym zbiorniku. Może im się uda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Dzisiejszy czterdziestak na larwę ważki od kolegi cyprys19 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkuuu Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Jak wyniki koledzy? Byłem w sobotę na Dąbiu i jedyne co złowiłem to chusteczki do higieny intymnej z włosami. O smrodzie nie wspomnę. Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) W zeszły weekend byłem na w3, jaź koło 40 i kilka małych kleni. Aktywność ryb znikoma, widziałem jedna zbiórkę i atak bolenia. Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez Filip14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Jutro planuję wypad w góry na pstrągi.Waham się tylko, czy zabierać ze sobą sprzęt wędkarski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) jak wybierasz się na pstrągi to jak nie sprzętem wędkarskim to na co je chcesz łowić, chyba , że znajomy w górach pożyczy lub sprzeda chyba że same foty,pstragów , moze gdzieś w czystych dopływach...to też ciekawe takie fotografowanie naturyja jestem roztargniony i czasami coś ze sprzętu zapomnę , ale żeby już na początku się wahać? Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez jerzy6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Rzecz w tym, że w pięknej pstrągowej rzece, niegdyś pełnej ryb wszelakich, pstrągów już nie ma co najmniej od 10 lat, a w ostatnich 2-3 latach nie ma już żadnych ryb. W zasadzie jeżdżę tam z sentymentu i dla sprawdzenia wzrokowego, czy coś pływa.Sam zobacz, czy nie piękna.Ale nie byłem Pojadę po świętach. PS. wiem, że to wątek o Wiśle, ale ona wpada do Dunajca, a ten do Wisły, więc... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Łososina? no wiem..Ale to już lepiej odcinki no kill np.Poprad lub os-y dunajcowe koło N.Sącza. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez jerzy6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Łososina, Łososina.Zacząłem tam łowić mając 4 lata, a mam teraz 50, więc znam ją przez długi czas.Jeżdżę tam tylko z sentymentu - w ostatnich latach tylko raz w roku na wiosnę, żeby zobaczyć przerażającą pustkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutti92 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Przejeżdżam raz, dwa razy w miesiącu przez Laskową i czasami się zatrzymam popatrzeć na wodę, niestety życia za wiele w niej nie widzę. Wizualnie piękna rzeka i aż ciężko uwierzyć że tak martwa. Miejscowi wszystko wykosili czy jakieś inne przypuszczenia jeszcze co do obecnego stanu? Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Podejrzewam, że to jakaś chemia, która wytruła bazę pokarmową. I łańcuch się posypał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 kurczę aż tak źle na łososinie jeździłem tam za dzieciaka do dobrej jakieś 20 -15 lat temu rybek było sporo szkoda wody bo naprawdę piękna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Hej panowie jak tam wisła ponizej W3 kolor I stan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruntownik93 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Woda schodzi do niskiego stanu a kolor to w miarę ładny taki nie za ciemny nie za jasny ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Woda w Wiśle po chwilowym ociepleniu do około 10 stopni w ub. tygodniu, znowu w weekend spadła w okolice 8... Myślę, że dwa-trzy dni słońca i będzie sygnał do zajadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 W Wiśle W3 poniżej Niagary pełno śmieci. Styropiany, butelki, plastik i inne badziewie na 100% wyrzucane do rzeki celowo i na dużą skalę. Woda niska i tylko nieznacznie mętna. Nie jest to efekt powodzi. Wygląda jak planowy wywóz śmieci na dużą skalę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Wielkanocne porządki w okolicznych domostwach/wioskach nastały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 niestety walorów estetyczno-przyrodniczych raczej bym się nie doszukiwał na odcinku krakowskim koło miejskim śmieci są ciągle dowożone i właściwie okolicznie śmieciarze są bezkarni.....pomyśleć że wszystko dla kilkudziesięciu "zaoszczędzonych" polskich złotych, no cóż 'taki mamy klimat' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi