Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

W Wiśle W3 poniżej Niagary pełno śmieci. Styropiany, butelki, plastik i inne badziewie na 100% wyrzucane do rzeki celowo i na dużą skalę. Woda niska i tylko nieznacznie mętna. Nie jest to efekt powodzi. Wygląda jak planowy wywóz śmieci na dużą skalę...

To samo widziałem dzisiaj na Skawie . :( :angry:.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Raba??

Wszędobylskie klenie, wielkie stada grubych świnek, niezliczone stada uklei i strzebli...

Rzadsze, ale wypasione pstrągi i lipienie...

Wieczorami woda gotująca się od ryb wychodzących do much...

Nawet w upalne, niedzielne południe, grube klenie biorące na porzeczkę tuż obok kąpiących się ludzi...

Tak właśnie kojarzy mi się Raba.

Ciekawe, kto to wszystko zepsuł?

tak jak mowisz pamietam jak bylem maly w latach 90 i wczesnych 00 jak jezdzilismy na zarabie na tame nie wiem czy kojazy Pan wiadomo grli kielbaski moi rodzice piwko a ja wiadome tylko we wodzie, pamietgam to jak wczoraj jak dzieci, dla zabawy a nawet dorosli łapali w nylonowe siatki ryby ktore probowaly przeskakiwac prog, woda byla po pas a prog na wyskosci klatki piersiwej z lukami zeby woda przeplywala z takich jakby ,,zebow,, ryby skakaly na wysokosc ok metra i si eja lapalo do siatki, nieraz lapalem po 3-4 sztuki niestety bylem mlody i nie interesowalem sie co to za ryby ale wydaje mi si eze to byly certy, swinki i pstragi bo tylko one potrafia tak wysoko skoczyc

Panowie, na Rabie nie ma OS. Od Dobczyc do Gdowa jest zwykły odcinek nokill na muchę, zawarty w pełnej opłacie okręgowej.

Zdjęcia w sieci sugerują jakieś kosmiczne eldorado a tak nie jest. Owszem, trafiono tam trochę kabanów, ale bez przesady. To fajna woda ale wbrew powszechnej opinii, nie jest tak że za każdym kamieniem siedzi 50+, i biorą na pusty haczyk. Legendy o tym odcinku płodzą ludzie, którzy nie łowią na muchę i nigdy tam nie byli, a z zazdrości wyobraźnia im pracuje.

Lipień jest, ale mało. Zarówno na muchowym jak i poniżej Gdowa. Przynajmniej był zanim koparki wjechały do rzeki robić obwodnice Gdowa...

Łowiąc i na spin i na muchę stwierdzam , ze Raba (ponizej Gdowa) jest rzeką zdecydowanie muchową. Na spina łatwo zejść o kiju, nawet znając miejscówki i "rzeźbiąc" ostro. Mucha zazwyczaj coś tam da, chociaż często rozmiar ryb nie kładzie na łopatki.

Auta, grille, i dzicz plażująca pojawi się niebawem w ogromnych ilościach. Crossy i quady są zmorą w sezonie, bo jeżdżą nie tylko po torze ale tez brzegami a nawet po wodzie.

mam zamiar sie tam wybrac w tym roku odziwo jestem z krakowa a na Osie nie byle coprawda lowie tlko na spinning ale skoro sa kabany kazy to wie no bo musza byc pstrag z 30 cm do 50 rosnie 2-3 lata wiec musza tam byc, sugeruje mi sie na spinning skoro sa takie ostrozne poprobuje woblerkami nieduzymi (2-3 CM) glebiej schdzace prowadzone po luku i nieduze 3-4 cm gumeczki robakopodobne

W imieniu najzacniejszej organizacji pożytku publicznego tj.PZW zwracam się z apelem o przekazanie 1% Waszych podatków na ratowanie pogłowia karpi i karasi. Ostatni dzwonek!  :)

A tak poważnie, pytanko, jak tam przejrzystość wody? Na pogodynce śledzę przybór, ale nie wiem, czego się spodziewać, co też tam "królowa" niesie po zimie, jakieś wersalki i truchło tuczników,czy jakoś normalnie.

Plan był na 1 maja(boleń), ale chyba Nida będzie lepszym pomysłem. Z góry dzięki za info.

Kawa z mlekiem czy jest nikła szansa żeby jutro spróbować połowić, bo nie wiem czy na 100% nastawiać się na stojącą wodę, czy dać sobie 5% szans na rzekę..?

Najbardziej martwi ten spadek temperatury o prawie 5'C.

Edytowane przez Piotrek_D

Wczoraj przed zmrokiem podjechałem do mostu w Niepołomicach. Woda półtora metra wyższa niż normalnie. Płyną gałęzie, zielsko, trawy i trochę śmieci, ale woda nie jest "kakaowa". Dobrze zmącona, ale nie katastrofa. Główki poniżej mostu w całości pod wodą. W klatkach kręcą się na powierzchni kożuchy brudów. Nawet jeśli dałoby się coś złowić to mi się nie chce przebijać przez ten syf.

• Like 1

IMO też tragedii nie ma z wodą ale ryby nie chcą współpracować. Wczoraj wieczorem i dziś rano W3. Jazie pod brzegami widać ale na nic z mojego Arsenalu się nie rzucały. Z blokiem miałem jedno spięcie dziś rano... Ujnia z patatajnią. Potwierdzili to też napotkani panowie co na nocce byli. Trzeba chyba poczekać na opadajacą... Choć z tymi jaziami to jeszcze chyba spróbuję na jakiś mikro smurzak.

Edytowane przez hanz

Panowie, jak tam Wasze wyniki na Wiśle? U mnie 3 dni na zero i nie wiem czy to ja coś robię nie tak czy to ryby nie współpracują. Warunki nie były najlepsze ale próbowałem rano, wieczorem, płytko, głębiej. Wczoraj jazie pod nogami pływały i nic sobie nie robiły z wabików. Kluski i bolenie się pochwały chyba... Może zły odcinek wybrałem... Jak u Was?

Woda jest dość wysoka ale to nie znaczy że martwa. Ryby przy wysokiej wodzie ustawiają się w nieco innych miejscach niż zazwyczaj, drobnica schodzi nieco głębiej stąd też brak ataków na powierzchni ale to nie znaczy że woda jest martwa \. Trzeba szukać ....cienie prądowe, spowolnienia jest szansa......duża :-)

• Like 2

Tydzień temu nie dało się tam łowić, woda bardzo wysoka. Pewnie juz opadla. Tyle syfu plynelo, że na pewno na brzegach nie jest przyjemnie. Ale dzień się zapowiada pięknie, nic tylko jechać. Powodzenia!

Edytowane przez Braco
  • Like 1