Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie pokręciłem się po "górnej Wiśle", jednak z dala od wszelkich progów i słynnych stopni wodnych ;) Głównie nastawiałem się na bolenie, wynik? Kilkanaście wymiarowych ryb, trochę mniejszych i przyłowy  :ph34r: Szczególnie atletyczny osobnik pogonił mnie po opasce nocą, co było trochę ryzykowne, aczkolwiek zakończyło się szczęśliwie. Szybki pomiar wędką wskazał +/- 130 cm. Dużo ryb złowiłem na woblery forumowego kolegi Spinnermana i ukleje RH  :P

37392cf8-192d-4fe0-bcd5-41c1552bfcdb-ori
25169d14-ddb1-4584-a823-800e60f2e9e2-ori

• Like 5

Jak się wybieram nocą to zazwyczaj mam obrane miejsce, gdzie wiem, że ryby podchodzą i cierpliwie wyczekuje, aż zaczną żerować. Łowienie raczej stacjonarne ;) Czasami jednak zdarzy się, że jakaś ryba zmusi mnie do podążenia za nią. Buty trzymające kostkę i dobra latarka, ale głównie rozsądek jest wymagany.  

• Like 2

No i masz... 

Na jutro zaplanowałem sobie PIERWSZY w tym roku wypad nad Wisłę w świętokrzyskie, a tu akurat zaczęły padać deszcze...

Wiecie może jaka jest woda poniżej Krakowa?

Dzisiaj Prądnik jest kawowy, więc Wisła może też być brudna, a na Creodias ostatnie zdjęcia są z wczoraj sprzed południa, czyli jeszcze sprzed deszczu.

Dziś do południa byłem na Wiśle w Wołowicach przed Krakowem. Woda czysta, ryby słabo aktywne. Kilka kleników. Bolenie nie widziałem ani razu. Był epizod sumowy. Duży drapieżnik płynął wzdłuż opaski i płoszyl drobnicę na odcinku kilkudziesięciu metrów. Była też wydra...

Edytowane przez J-O-K-E-R

Cześć, dzisiaj i ja byłem chwile nad Wisła poniżej stopnia przewóz, bardziej chodzenie i szukanie miejsc niż łowienie, zaskoczyła mnie masa glonów w porównaniu do Wisły poniżej stopnia Kościuszki i mała woda. Ma ktoś jakieś doświadczenia? Z opadu praktycznie nie da się łowić na odcinku do kilometra poniżej stopnia Przewóz. Nocą da się coś przechytrzyć? Pytam gdyż od miesiąca znacznie bliżej mi "tu" niż na moje dawne miejsca.
Pozdrawiam

Widze ze odwiedzamy te same miejscowki na co sie polakomił i czy wogole jeszcze plywa ? :D

Oczywiście że pływa. Przyznam się że był to przyłów, moim celem były klenie. Gdyby nie pomoc kolegi  nie miał bym szans go wyjać z wody ze wzgledu na stromy, porośnięty brzeg.

W ostatnim czasie pokręciłem się po "górnej Wiśle", jednak z dala od wszelkich progów i słynnych stopni wodnych ;) Głównie nastawiałem się na bolenie, wynik? Kilkanaście wymiarowych ryb, trochę mniejszych i przyłowy :ph34r: Szczególnie atletyczny osobnik pogonił mnie po opasce nocą, co było trochę ryzykowne, aczkolwiek zakończyło się szczęśliwie. Szybki pomiar wędką wskazał +/- 130 cm. Dużo ryb złowiłem na woblery forumowego kolegi Spinnermana i ukleje RH :P

37392cf8-192d-4fe0-bcd5-41c1552bfcdb-ori

25169d14-ddb1-4584-a823-800e60f2e9e2-ori

Hmm... to ten 130 co wyjales?:-) a8ccaea9aadf.jpg
  • Like 2

Dziś pod Wawelem niemałą sensację wzbudził padnięty wielki sum płynący Wisłą.

Przy okazji porównałem czystość „ na oko” Wisły w centrum Krakowa z Dunajem w centrum Budapesztu , gdzie spędziłem poprzedni tydzień. Nie ma porównania, na korzyść Dunaju, niestety.

Dziś pod Wawelem niemałą sensację wzbudził padnięty wielki sum płynący Wisłą.

Przy okazji porównałem czystość „ na oko” Wisły w centrum Krakowa z Dunajem w centrum Budapesztu , gdzie spędziłem poprzedni tydzień. Nie ma porównania, na korzyść Dunaju, niestety.

Szkoda ryby, pewnie padł ofiara (nie) umiejętnego traktowania szanownych sumiarzy pływających pod Wawelem..