Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chodzi ktoś na Bagry? Byłem tam z 4 razy w przeciągu ostatnich dwóch tygodni i za każdym razem wracałem na zero. W ubiegłym sezonie zdarzało się że okonie i małe szczupaki brały jak wściekłe o tej porze roku.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

A tak oprócz kormoranów to dzieje się coś? U mnie ostatnio 2 wieczory nad Wisłą w poszukiwaniu sandacza i niestety na zero.

U mnie też znów zero, ale przed południem. Jakiś tam grzbiet który puścił po chwili, ładny kleń który popłynął za ripperem na stalce i mały szczupak co go nie mógł pogryźć bo za duży. Morale nieco spadło.

Ogólnie bolki harcują, ale przy samym brzegu, w zatoczkach, wzdłuż opasek lub przeganiają drobnice z wypłyceń. Atakują nawet pod samymi nogami, więc widać co żeruje.

Witam,

czy łowi ktoś z Was w centrum miasta ? Bardzo dużo widać sumiarzy na pontonach, ale czy ktoś łowi z brzegu ?

Jak wygląda sytuacja z sandaczem w centrum, zbieram się trochę porzucać na wobka wieczorową porą, pytanie czy jest sens :) ?

Zgłaszam się do odpowiedzi. Staram się chodzić w miarę regularnie tj. min. raz w tygodniu. Nawet tego posta pisze z tramwaju będąc w drodze nad Wisłę :D Dzisiaj atakuje odcinek ujście Wilgi - ujście Rudawy. Może się co uwiesi chociaż mam kontakt ze sprzedawcą z zaprzyjaźnionego sklepu wędkarskiego i ludzie raczej się nie chwalą wynikami. Podobnie jest na Sanie u mojego ojca jakieś 250km stąd.

Byliśmy w sobotę we dwójkę, bite grube godziny. Na ZERO, czego sobie nie wyobrażałem. Jeden gość siedział z martwymi rybkami na metrowym przyponie. Dwie sześćdziesiątki na brzegu, trzech brań nie zaciął, a było chwilę po siódmej rano.. także tego..

Byliśmy w sobotę we dwójkę, bite grube godziny. Na ZERO, czego sobie nie wyobrażałem. Jeden gość siedział z martwymi rybkami na metrowym przyponie. Dwie sześćdziesiątki na brzegu, trzech brań nie zaciął, a było chwilę po siódmej rano.. także tego..

Obydwie dostały w łeb?  :ph34r:

Na Wiśle ?

Edytowane przez Bartek1978

Odpisywalem na post o szczupakach bagrowych. Czy dostały w łeb, nie wiem, w siatce coś pływało. Pytanie na co mogły mieć ochotę, oblowione wszystko przynetami od dużych po małe, przez duże uklejki hopsane na 2g czeburaszkach, które zawsze jakoś ratowaly ciężkie dni. A tu nic. Na brzegach też ponoć ostatnio ciężko, a od nowego roku ma ich już nie być, więc szczupaka będzie można zobaczyć już tylko ewentualnie w siedzibie co poniektórych kół o ile dalej wisza na scianach wypreparowane. Bosko.

Sam nie wiem dokładnie, ale chodzą słuchy z wyższych kręgów, że mają być wyłączone z użytkowania, nie wiem czy tak jak Brzegi 1 sprzedali, czy też wznowią wydobycie, nie mam pojęcia.

Edytowane przez Piotrek_D

Daj znać jak poszło.

W sumie to bez rewelacji. Woda trochę martwa. Widziałem dwa sumowe cmoknięcia. Potem zaczął padać deszcz, urwałem woblera i straciłem chęci na dalszy spacer więc sfrustrowany poszedłem do domu. Na jakiś czas odpuszczam Wisłę, szczególnie po tych deszczach. Na weekendzie daję szansę Bagrom i będę dłubać okonie na UL i może zdąrzę zrobić sobie zakończenie sezonu spławikowo-gruntowego. Z drugiej jednak strony ma być słoneczna bezchmurna pogoda więc rozważam jeszcze spacer z muchówką wzdłuż Rudawy. Tyle opcji, a czasu tak mało...

Pomysl rodem sprzed wojny. Chyba Kononowicz im podsuwa te plany:) ludzie dalej myślą że spietrzenie wody chroni ich przed powodzią A efekt jest wręcz odwrotny. Wystarczy poczytać publikacje na ten temat.

Swoją drogą ryb jest tak już mało A będzie coraz mniej ze to jest straszne . Zlowienie sandacza to wydarzenie i do tego trzeba się że wszystkim czaic za plecami. Obrzydliwe to jest, ale taka jest prawda.

P.S nie zlowilem porządnego sandacza od wakacji. Mam nadzieję ze macie wiecej szczęścia.