Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Stradomka to nie moja rzeka, ale wieeele lat temu bywałem trochę wyżej - w Szczyrzycu.

W tamtych czasach prężnie działał browar, który równie prężnie zatruwał rzekę "żywymi" ściekami. Ścieki komunalne pomijam, bo to standard.

Główne ryby w tamtym odcinku to pstrągi. Na obrotówkę łowiłem ich sporo, ale pamiętam tylko jednego konkretnego - ok. 50 cm.

Niżej - w Łapanowie byłem tylko raz i bez żadnych rezultatów.

No niestety, wody jak na lekarstwo. To jedno. Drugie, to to że od 4 lat... nie ma tam ryb. Pamiętam piękne stado kleni powyżej mostu w Stradomce pod zwalonym drzewem, było tam zawsze, ale nigdy nie brały. Od kilku lat nie ma tam nikogo. Rozmawiałem w tym roku z miejscowym, nie wędkarz ale mówi że często siedzi nad rzeką. Mówi że kilka razy w roku idzie sama piana rzeka, odkąd 4 lata temu powstała jakąś mleczarnia w okolicy Łapanowa właśnie. I ze od tego czasu nie ma ryb, wszystko regularnie wytruwane..

Nie trac nadzieji chlopaku. Tam wiekszosc wyjazdow to zero. To normalka ze nic nie zlapales. Trzeba napawde czesto jezdzic zeby tam cos polowic. Jedyne co jest pocieszajace ze mozna tam zlowic spora rybe bo na tym odcinku sa okazy i w koncu Ci sie to uda. Sandacza polecam Ci lowic po zmroku tam gdzie byles na koniec jest jakas szansa.

Tylko musi Ci podejsc. Znajdz jakas wyrwe w brzegu i napieraj tam woblerem do skutku. Nie rzucaj daleko. Oblawiaj brzeg. Ciezko o branie ale juz na szarowce jest jakas szansa, jezeli nie chodzisz po nocach.

Ja tam przez 3 lata zlapalem moze 2-3 okonie.

Z okoniem w ogole jest ciezka padaka a na tym odcinku to w szczegolnosci. Nie nastawiaj sie na niego. Szkoda czasu. Gdzies tam sa pojedyncze miejsca gdzie wystepuje w swoijej smiesznej ilosci ale naprawde szkoda czasu.

• Like 2

prawie sto pięćdziesiąt kilogramów ryb. Były to głównie płocie, leszcze i okonie.

PZW określa straty jako wielomilionowe w perspektywie kilku lat.

:D

po oględzinach ichtiolog stwierdził, że na tym odcinku rzeki, który wpływa do zalewu, ryby całkowicie zniknęły.

Że co?

Że niby dopiero dzisiaj?

Zerknijcie Szanowni na ten film

https://www.youtube.com/watch?v=i-kkMtbeVHw&fbclid=IwAR3B9cO8pzGY1YPCE9TlO5WSjVLriYlETYiNFAeb2lNf3ppgLZ7_558x1wU

Łowca okazów pointując film mówi tak:

"Sam musze przyznać, że czasami, gdy zabijam duży okaz... no to żal mi go, dlatego coraz więcej ryb wypuszczam. Niemniej te ŻYCIOWE OKAZY trafiają na ścianę."

A zatem, nawiazując do tematu wątku... gdzie te ryby w Krakowie?

Edytowane przez J-O-K-E-R

Zerknijcie Szanowni na ten film

https://www.youtube.com/watch?v=i-kkMtbeVHw&fbclid=IwAR3B9cO8pzGY1YPCE9TlO5WSjVLriYlETYiNFAeb2lNf3ppgLZ7_558x1wU

Łowca okazów pointując film mówi tak:

"Sam musze przyznać, że czasami, gdy zabijam duży okaz... no to żal mi go, dlatego coraz więcej ryb wypuszczam. Niemniej te ŻYCIOWE OKAZY trafiają na ścianę."

A zatem, nawiazując do tematu wątku... gdzie te ryby w Krakowie?

Ludzie! Przecież ten film to prawdziwy HIT!!!

Najbardziej podoba mi się moment o raku szlachetnym od 7:07.

"...ponieważ były pod ochroną, nie było szansy, żeby je jakoś usunąć...

...i ja wpadłem na pomysł i zgłosiłem to na walnym zebraniu, żeby zarybić zalew sumem, żeby sum tego raka wytępił..."

"w ciągu dwóch lat wszystkie raki z zalewu zniknęły" -PROSZĘ PAŃSTWA JEST SUKCES!!!!!

Wzbijam się na wyżyny swojej elokwencji ale nie potrafię tego skomentować.