Robert91 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Mam prośbę, jeśli ktoś jeszcze nie miał walnego w kole, a się wybiera. Przedstawcie proszę wniosek o zmiany wymiarów górnych dla klenia i jazia oraz ustalenie takiego wymiaru dla bolenia. Oczywiście o ile się z takimi proponowanymi wymiarami zgadzacie.U mnie złożyłem wniosek i przeszło. Może jak z kilku innych kół coś takiego napłynie to ma szanse kiedyś wejść w życie. Kleń i jaź do 25 i od 50 cmBoleń do 50 i od 70 cm PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Zawsze są 2 terminy kilkanaście minut po sobie Edytowane 7 Lutego 2020 przez K-Pon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Nie wiem czy to odpowiedni dział (jeśli nie, to proszę o przeniesienie), ale wczoraj otrzymałem maila, którego poniżej w całości przytaczam. Może ktoś będzie zainteresowany. Dzień dobry,Zwracamy się z informacją o projekcie Strażnicy Rzek WWF i zaproszeniem do współpracy. Prosimy o rozpropagowanie tej wiadomości wśród potencjalnie zainteresowanych działaniem na rzecz rzek członków koła/organizacji/znajomych.Rzeki to ogromne dziedzictwo przyrodnicze – w Polsce mamy ich ok. 150 tysięcy kilometrów. Chcąc przejść każdą z nich, pokonamy dystans równy niemal 4-krotnej długości równika. Szacujemy, że prace melioracyjne i utrzymaniowe, które w wielu przypadkach niszczą środowisko naturalne rzek, dotyczą nawet 20 tys. km cieków rocznie. Z mapy Polski znikają kolejne tarliska, z dna wykopywane są jaja i larwy wielu organizmów wodnych, usuwane są rośliny, a brzegi i otoczenie rzek są dewastowane. Z każdym rokiem coraz mniej rzek pozostaje w naturalnym stanie.Jesteśmy grupą osób, które zawodowo, naukowo lub hobbystycznie zajmują się ochroną ekosystemów rzecznych. Współpracujemy z naukowcami, aktywistami, wolontariuszami. Chronimy rzeki w różny sposób: edukując, monitorując prace utrzymani owe na rzekach, gromadząc i udostępniając trudno dostępne dane, interweniując.W ramach projektu Strażnicy Rzek (https://straznicy.wwf.pl/) w województwie Małopolskim i Podkarpackim chcemy zbudować sprawnie działający ruch społeczny, którego celem jest ochrona, ale też renaturyzacja rzek. Szczególną wagę przykładamy do istnienia sztucznych barier dla migracji ryb w rzekach, takich jak jazy, progi czy zapory. Bariery te uniemożliwiają przemieszczanie się ryb i są powodem, dla którego rodzime gatunki wymierają w wielu rzekach. Chcielibyśmy poznać ich faktyczne rozmieszczenie na rzekach w południowej Polsce, przeanalizować możliwości oraz doprowadzić do rozebrania lub przebudowy wielu z nich – w celu umożliwienia migracji rybom.Potrzebujemy więc wolontariuszy, którzy są w terenie i mają ochotę skontrolować jakiś odcinek rzeki, wprowadzić dane do aplikacji, a także spotkać się, napisać pismo do Wód Polskich czy RDOŚ – generalnie działać na różnych płaszczyznach dla dobra rzek. Problemów jest dużo, a zaradzić im można tylko przez współpracę różnych środowisk.W ramach projektu będą organizowane także spotkania, szkolenia i prelekcje w różnych miejscowościach woj. Małopolskiego i Podkarpackiego – udział w projekcie jest więc szansą na poszerzenie wiedzy i nawiązanie rzecznych znajomości.Pierwsze spotkanie Małopolskich Strażników Rzek odbędzie się 26 lutego w Krakowie w Księgarni Podróżniczej Bonobo (ul. Mały Rynek 4) o godzinie 18:00. Kolejne będą odbywały się zależnie od zainteresowania w różnych miejscowościach w woj. Małopolskim i Podkarpackim.Niniejsze zaproszenie kierujemy do organizacji pozarządowych, kół Polskiego Związku Wędkarskiego, organizacji nieformalnych, jednostek naukowych i osób indywidualnych.Zainteresowanych udziałem w projekcie Strażnicy Rzek zapraszamy do kontaktu przez jedną lub kilka możliwych form: Przez wypełnienie formularza na stronie https://straznicy.wwf.pl/o-projekcie/ Przez fanpage na facebooku: Strażnicy Rzek WWF, https://www.facebook.com/Stra%C5%BCnicy-Rzek-WWF-106126020935432/ Przez grupę na facebooku: Strażnicy Rzek z Małopolski i Podkarpacia, https://www.facebook.com/groups/118430999602493/ Przez mail lub telefon do koordynatora regionalnego w woj. Małopolskim i Podkarpackim: Piotr Bednarek, pbednarek@wwf.pltel. +48 794 253 328 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 A jak się ma WWF do wędkarstwa samego w sobie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Pamiętajmy, że raczej dobro rzek w rozumieniu WWF nie ma nic wspólnego z dobrem wędkarzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Określenie "organizacja ekologiczna" kojarzy się bardzo źle, ale to pewnie za sprawą przestępczej mafii o nazwie Greenpeace. Tymczasem w opisie projektu napisano o szkodliwych regulacjach rzek, przegradzaniu zaporami, niszczeniu tarlisk, etc. Czyli o tym, z czym powinni walczyć wędkarze i ich - za przeproszeniem - "związek". Piszą też o renaturyzacji rzek - temacie, w którym swego czasu aktywnie działał prof. Mikołajczyk, ale chyba ostatecznie przegrał z systemem. 26 lutego akurat pracuję od 18, a chętnie bym poszedł posłuchać. Jeśli ktoś się tam wybierze, to niech napisze parę słów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Pezet masz rację. Nawiązałem kontakt z p. Bednarkiem i w jego działaniu chodzi o zlikwidowanie/przebudowę wszelakich progów/wodospadów/jazów uniemożliwiających rybom swobodne przemieszczanie się. Ściągnąłem na telefon aplikację, w której robi się zdjęcia, podaje współrzędne gps i całość nanosi na mapę. Potem, z taką dokumentacją WWF uda się do Wód Polskich i będzie walczyć o udrożnienie danej rzeki na wzór Białej Tarnowskiej. Niebawem, z wędką ruszę w teren i zrobię co trzeba. Czy to coś da ? Czy beton skruszeje ? Nie wiem. Ale wiem, że lepiej próbować, niż siedzieć przed tv i jakieś "Trudne sprawy" oglądać czy wlepiać oczy w monitor i żale na jb wylewać, że ryb nie ma.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 próg na Prądniku przy Dworku - pierwszy i najłatwiejszy do usunięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Jakby nie było Panowie, to np. taka Skawinka po "odprogowaniu" mogłaby się stać tarliskiem dla ryb z całego W2, a Prądnik dla rybek z Wisły pomiędzy Dąbiem, a Przewozem.No, ale czy to w ogóle możliwe ? Na zebraniu w moim kole jeden gość z zarządu stwierdził, że przecież klenie czy brzany przeskoczą nawet i metrowej wysokości próg. Może i tak jest, choć wydaje mi się to mocno wątpliwe. Nikt natomiast nie przekona mnie, że drobnica (kiełbie,ukleje,strzeble,itp) są w stanie pokonać choćby najmniejszy próg. A te rybki są nieodłącznym składnikiem każdego rzecznego ekosystemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Postuluję, aby w związku z licznymi przegrodami rzek, zarybić wody polskie rybami latającymi... Już widzę klenia czy brzanę przeskakującego metrowy próg. o "małorybie" nie wspominając... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) brzana przeskoczy... wiele razy to obserwowałem na sanie... 1-1,2m to górna granica dla brzany... ps. klenie nigdy nie próbowały skakać, chyba nie muszą Edytowane 20 Lutego 2020 przez czarny1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czechofil Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Panowie, Mam mało wędkarskie pytanie ale pomyślałem, że może mi pomożecie bo dotyczy Wisły w okolicach Krakowa. Muszę przygotować analizę możliwości przewozu towarów rzeką od Promu w Okleśnej do Krakowa. Czy ktoś z Was kiedykolwiek widział barki wodne w okolicach Okleśnej? Jeśli tak czy znacie nazwę firmy, która się tym zajmuje Może ktoś ma numer telefonu do operatora promu w Okleśnej? Będę wdzięczny za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Panowie, Mam mało wędkarskie pytanie ale pomyślałem, że może mi pomożecie bo dotyczy Wisły w okolicach Krakowa. Muszę przygotować analizę możliwości przewozu towarów rzeką od Promu w Okleśnej do Krakowa. Czy ktoś z Was kiedykolwiek widział barki wodne w okolicach Okleśnej? Jeśli tak czy znacie nazwę firmy, która się tym zajmuje Może ktoś ma numer telefonu do operatora promu w Okleśnej? Będę wdzięczny za każdą pomoc Proszę w analizie napisać: niedasię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Proszę w analizie napisać: niedasię No to po co robić analizę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 No to po co robić analizę?Trzeba postawić tezę , że niedasię. Zrobić badanie, analizę i napisać wniosek- niedasię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Panowie, czy jakieś stowarzyszenie wędkarskie działa w Krakowie tak żeby ten 1% przekazać? Byle nie pzw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 Panowie, czy jakieś stowarzyszenie wędkarskie działa w Krakowie tak żeby ten 1% przekazać? Byle nie pzw Rabianie100 działa prężenie, nie wiem jednak jak z tym1% u nich:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 https://gazetakrakowska.pl/krakow-trasa-lagiewnicka-przelozyli-koryto-wilgi-i-ryby-w-dwoch-wiaderkach-zdjecia/ar/c3-14828278 Tu możesz przekazać, jak to w artykule napisali, zbudowali piękne koryto z ekologicznych materiałów. Dokąd ten świat zmierza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Nie wiem czy to odpowiedni dział (jeśli nie, to proszę o przeniesienie), ale wczoraj otrzymałem maila, którego poniżej w całości przytaczam. Może ktoś będzie zainteresowany. Dzień dobry,Zwracamy się z informacją o projekcie Strażnicy Rzek WWF i zaproszeniem do współpracy. Prosimy o rozpropagowanie tej wiadomości wśród potencjalnie zainteresowanych działaniem na rzecz rzek członków koła/organizacji/znajomych.Rzeki to ogromne dziedzictwo przyrodnicze – w Polsce mamy ich ok. 150 tysięcy kilometrów. Chcąc przejść każdą z nich, pokonamy dystans równy niemal 4-krotnej długości równika. Szacujemy, że prace melioracyjne i utrzymaniowe, które w wielu przypadkach niszczą środowisko naturalne rzek, dotyczą nawet 20 tys. km cieków rocznie. Z mapy Polski znikają kolejne tarliska, z dna wykopywane są jaja i larwy wielu organizmów wodnych, usuwane są rośliny, a brzegi i otoczenie rzek są dewastowane. Z każdym rokiem coraz mniej rzek pozostaje w naturalnym stanie.Jesteśmy grupą osób, które zawodowo, naukowo lub hobbystycznie zajmują się ochroną ekosystemów rzecznych. Współpracujemy z naukowcami, aktywistami, wolontariuszami. Chronimy rzeki w różny sposób: edukując, monitorując prace utrzymani owe na rzekach, gromadząc i udostępniając trudno dostępne dane, interweniując.W ramach projektu Strażnicy Rzek (https://straznicy.wwf.pl/) w województwie Małopolskim i Podkarpackim chcemy zbudować sprawnie działający ruch społeczny, którego celem jest ochrona, ale też renaturyzacja rzek. Szczególną wagę przykładamy do istnienia sztucznych barier dla migracji ryb w rzekach, takich jak jazy, progi czy zapory. Bariery te uniemożliwiają przemieszczanie się ryb i są powodem, dla którego rodzime gatunki wymierają w wielu rzekach. Chcielibyśmy poznać ich faktyczne rozmieszczenie na rzekach w południowej Polsce, przeanalizować możliwości oraz doprowadzić do rozebrania lub przebudowy wielu z nich – w celu umożliwienia migracji rybom.Potrzebujemy więc wolontariuszy, którzy są w terenie i mają ochotę skontrolować jakiś odcinek rzeki, wprowadzić dane do aplikacji, a także spotkać się, napisać pismo do Wód Polskich czy RDOŚ – generalnie działać na różnych płaszczyznach dla dobra rzek. Problemów jest dużo, a zaradzić im można tylko przez współpracę różnych środowisk.W ramach projektu będą organizowane także spotkania, szkolenia i prelekcje w różnych miejscowościach woj. Małopolskiego i Podkarpackiego – udział w projekcie jest więc szansą na poszerzenie wiedzy i nawiązanie rzecznych znajomości.Pierwsze spotkanie Małopolskich Strażników Rzek odbędzie się 26 lutego w Krakowie w Księgarni Podróżniczej Bonobo (ul. Mały Rynek 4) o godzinie 18:00. Kolejne będą odbywały się zależnie od zainteresowania w różnych miejscowościach w woj. Małopolskim i Podkarpackim.Niniejsze zaproszenie kierujemy do organizacji pozarządowych, kół Polskiego Związku Wędkarskiego, organizacji nieformalnych, jednostek naukowych i osób indywidualnych.Zainteresowanych udziałem w projekcie Strażnicy Rzek zapraszamy do kontaktu przez jedną lub kilka możliwych form: Przez wypełnienie formularza na stronie https://straznicy.wwf.pl/o-projekcie/ Przez fanpage na facebooku: Strażnicy Rzek WWF, https://www.facebook.com/Stra%C5%BCnicy-Rzek-WWF-106126020935432/ Przez grupę na facebooku: Strażnicy Rzek z Małopolski i Podkarpacia, https://www.facebook.com/groups/118430999602493/ Przez mail lub telefon do koordynatora regionalnego w woj. Małopolskim i Podkarpackim: Piotr Bednarek, pbednarek@wwf.pltel. +48 794 253 328 Odnośnie działań WWF, to mają one związek z tym, o czym poniżej: https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-srodowiska/polskie-rzeki-beda-renaturyzowane-rusza-nowy-program,155502.html Ze swej strony mogę powiedzieć, że nawiązałem współpracę z WWF i oznaczam w aplikacji na telefonie progi na rzekach. Robię zdjęcia i zapisuję współrzędne GPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Jeśli w to idą Wody Polskie , to mają alternatywę wydania kasy , zamiast utopii związanej z budową szlaków żeglownych.Nie da się ukryć ,że to będzie kosztowne .Ale przychylność nasza będzie większa, jeśli to będzie robione dla natury a nie kasy tylko. Ciekawe czy to co zrobili z nowym korytem Wilgi , będzie dla nich wzorcem.Zadbali tam o brzegi ( bo widać) , ale dno tego tworu to kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Wilgi akurat bym sie nie czepiał. Ten kawałek, który płynie wzdłuż tuneli raczej musi byc uregulowany.Kamienie na dnie i brzegach z czasem sie poprzesuwają i koryto powinno się trochę "unaturalnić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Sprawa Wilgii to kpina. Dostali gotowy plan jak zrobić to zgodnie z RDW oraz dobrymi praktykami hydrotechnicznymi- olali sprawę, jak to w Polsce.-> http://www.ratujmyrzeki.pl/218-ekologia-zbyt-trudna-dla-trasy-lagiewnickiej?fbclid=IwAR31xr88DIxpxrSoi45ycPR62TtVz6MetkPA6R8GeIi89CanEfqdCVoOVEYObecnie zwiększyli tym zagrożenie powodziowe, bo wylot z tego zwężonego kanału zrobili wprost na osiedle domków jednorodzinnych:źródło zdjęcia: https://gazetakrakowska.pl/krakow-trasa-lagiewnicka-przelozyli-koryto-wilgi-i-ryby-w-dwoch-wiaderkach-zdjecia-403/ar/c3-14828278?fbclid=IwAR1lS5-xBzBAWZqmuXRytcE2IKFoMSSn2eGP2AvfY5Flxd5WUqeC1mixV18A Wody Polskie w końcu zaczęły greenwashing, nie dajcie się im zbałamucić. Równocześnie piszą o renaturyzacji, ale też że nie będą odchodzić od żeglugi czy energetyki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Czekałem na ten wpis Łukasz Widzę ten odcinek codziennie i mnie trafia.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Czy te kamienie są czymś związane? Bo jeśli leżą luzem, to po pierwszej większej wodzie będą meandry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Czy te kamienie są czymś związane? Bo jeśli leżą luzem, to po pierwszej większej wodzie będą meandry Trzeba zapytać KRR co tam ukryli pod tym narzutem. Ja obstawiam, że tam są siatki gabionowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi