Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Ja byłem wczoraj na W3 w okolicach Niepołomic. Woda wysoka po szczyty główek. Nie płynął żaden syf i taka wydawała się do łowienia. Zaraz po burzy przeszedłem kilka klatek, wszystkie przynęty z pudeł przewalilem i nic.

A tak BTW. Jakie macie spostrzeżenia do łowienia w deszczu... Czy to jakiś wpływ na zerowanie ma? Wiem że jest masa innych czynników ale tak łowiąc wczoraj jak padało się zastanawiałem...

Ja bardzo lubię łowić bolenie na podniesionej wodzie i takiej w kolorze kawy z mlekiem. Wsteczne prądy przy brzegu, zalana przybrzeżna trawa to dobre miejsca w podczas przyborów. Szczególnie sprawdzały mi się wtedy ciemnie woblery lub takie , które mają czarne grzbiety. Myślę, że boleniom przybór nie przeszkadza, a nawet pobudza do żerowania, bez względu na porę dnia.

Edytowane przez EdekDeBeściak

Ja bardzo lubię łowić bolenie na podniesionej wodzie i takiej w kolorze kawy z mlekiem. Wsteczne prądy przy brzegu, zalana przybrzeżna trawa to dobre miejsca w podczas przyborów. Szczególnie sprawdzały mi się wtedy ciemnie woblery lub takie , które mają czarne grzbiety. Myślę, że boleniom przybór nie przeszkadza, a nawet pobudza do żerowania, bez względu na porę dnia.

W3.

Piątek pare brań + fajny boleń na 4cm woblera malowanego na okonia. Widziałem wyskajujące z wody małe okonie, to takiego założyłem.
Boleń siedział w trawie, 20cm od brzegu. Wczoraj Wisła jakby jeszcze przyspieszyła. 24gr + spora szczupakowa guma czasem nie wystarczało na dojechanie do dna. Woda o dziwo czysta i dość ciepła. Leszcze widać że dogrywkę tarła chyba zarządziły bo gonią aż im płetwy wystają nad wodę. pz 

Od miejsca ze zdjęcia mieszkam ok. 2 km. Wszyscy w okolicy nazywają je "ujściem Skawinki do Wisły". Nikt i nigdy nie nazwał w mojej okolicy Skawinki Cedronem. To raz, a dwa, że z tego co mi wiadomo, to w górnym biegu Skawinka nosi nazwę Harbutówki, a Cedron to jej dopływ płynący od Kalwarii Zebrzydowskiej. Właśnie stamtąd rzeka wzięła swą nazwę, nawiązując do Biblii.

• Like 5

Wie ktoś jak wygląda woda w okolicach ujscia Raby i poniżej? Z góry dzięki.

Przypuszczam, że Raba mocno brudzi bo płynie cafe latte. 

Tak sobie patrzę na webcam "zakole Wisły pod Wawelem" i mam wrażenie, że  sporo wody puszczają na tamach.

Edytowane przez EdekDeBeściak