Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wolno się chwalić w necie miejscówkami ! jak macie metę na Wiśle i chcecie pochwalić się fotami pięknych ryb to piszcie że złowiona np na Bagrach lub Przylasku :)

Pan PePe. dobrze prawi, więc słuchać Go.Ryby łowić i wypuszczać.Bo zaraz będziemy kondony i pieluchy z tej pięknej rzeki wyciągać.I nie chwalić się miejscówkami, przynętami itp..Dziś, dla od odpoczęcia od spinningu, wybrałem się z gruntówkami na Wisełkę.Niestety na zero.Bywa i tak...Pozdrawiam

Raz jeden uprzejmy jegomość chciał mi sprawić wp........ za wypuszczenie ryby. Przecież mogłem mu ją dać;). Na jego nieszczęcie moich 100kg(w ubraniu). z daleka nie widać. Z bliższej odległości jakoś tak nagle wyhamował z zapędami. Głupie to....Ale coby nie marudzić że u nas to jest tak i gdzie indziej jest super, to mój kuzynna stałe mieszkający  w Kaniadzie przeżył podobną akcję. Pan Azjata chciał go bić, i nawet mu nie przeszkadzał fakt  że kuzyn jest 120kg antyterorystą. Dopiero zapewnienie że może ew. bójka może się skończyć wizytą w sądzie za napaść ostudziła pana azjatę. pz

• Like 1

A wracając:

wczoraj przyuważyłem na spokojnej płani z płytką wodą, ładną ławicę kleni. Kilkadziesiąt sztuk.

A nieco z boku, dostojny osobnik ok 60 cm, w obstawie dwóch półmetrowców. Jak pancernik z eskortą niszczycieli.

Nie było łatwo tam dojść przez krzaki, ale jak już się ustawiłem, to w 2-3 rzucie wyciągnąłem takiego równe 55 cm. No i nie wiem, czy to był ten większy, czy któryś z obstawy..

Później jeszcze z ławicy wyjąłem kilka +/- 50, ale musiałem się szybko zwijać.

Zdjęcie takiego przeciętniaka wstawiam, ze świadomością, że jest nieregulaminowe :) Najwyżej się usunie.

Później wracałem przez rzekę i ta "płytka" woda mało mi się nie przelała górą przez spodnie :)

Była taka przejrzysta, że zupełnie źle oszacowałem głębokość...

post-59692-0-87120700-1600378435_thumb.jpg

• Like 2

Tak Skawa to piękna rzeka. Wędkowałem powiem szczerze tam tylko raz w czasach studenckich. Zrobiłem sobie wycieczkę pociągiem do stacji Skawce, przez Kraków Płaszów. Wtedy marny sprzęt , żyłka gorzowska, jakieś pełne ciężkie włókno szklane i obrotówki... Złowiłem kilka kleni do 45cm. Ale pamiętam tę przejrzystą wodę , klenie na płani pod mostem takie 60-taki zupełnie nie skore do brań, no jeden ruszył się do błystki co przyprawiło mnie o palpitację serca, ale kilka cm przed przynętą zawrócił i już dalej wszystkie stały nieruchomo :D

Widziałem też wieczorem potężnego prawdopodobnie sandacza atakującego ukleje, też go nie złowiłem :D, ale wspomnienia są.  Z opwiadania kolegi widzę, ze warto tam się wybrać ;) 

• Like 1

@pezet

Jerkbait nie jest odpowiednim miejscem do prowadzenia dyskusji politycznych lub/i światopoglądowych, a tym bardziej informowania wszystkich wokół w swoim zdaniu w tym zakresie. Proszę o wypowiedzi wyłącznie merytoryczne, zgodnie z tematyką wątku, dziękuję.

• Like 2

Ten rok jest jakiś dziwny. W piątek przed wieczorem pojechałem na jesienną miejscówkę. Akurat spotkałem kolegę, pogadaliśmy, pomarudzliśmy (ja bardziej) i jako jedno z podsumowań padło że jakoś tak zimno, a wydaje się że ciepło. No nic, idzie jesień. Kolega pojechał, ja wpakowałem sporego lunkersa w wodę, zabujałęm jak to na zimnej wodzie robię i siadł sandacz. Mały bo mały ale sandacz. Potem w innym miejscu dołowiłem okonia na 13cm woblera. Pomyślałem że, idzie zima...... Dzisiaj rano stwierdziełem że jest niedziela, nie można się przepracowywać, to zabrałem UL do 5gr. Połaziłem w miejscach co to klenie o tej porze powinny być, ale ani kleni ani wody nie było( znowu trochę spadło). W pudełku za to jeszcze rano było sporo a teraz nie ma. UL + ja to nie jest dobre combo na Wisłe pomyślałem i w ramach równowagi w przyrodzie podmieniłem kij na 100gr... wyrzutu.  Spora guma+15gr, znowu prowadzenie jak w listopadzie. Za 5 rzutem, mocne sandaczowe przywalenie które spóźniłem. Sukces mnie zaskoczył.  Albo idzie zima stulecia, albo wszystko w tym roku się p...............pz

• Like 2

może tak, a może nie... Kolega 3 tygodnie temu łowił w Sanie. Chłop umie łowić i pochodzi z Sanoka. Twierdzi, że pstrągi powinny juz dawno siedzieć w górze rzeki i dopływach i kombinować z tarłem. Były natomiast tam gdzie zwykle w lecie. Więc odwrotnie niż wiślane ryby mayou.

• Like 1

Mam wrażenie ze pstrągi ze sanu działąją w zmowie z wiślanymi sandaczmi celem dezinformacji wędkarzy. U nie we wsi odpaliły sumy, mocno się chlapią, atakują w zatoczkach i klatkach pomiędzy główkami. Dość widowiskowo to wygląda, gorzej z braniami. Chłopcy gruntowcy też się pojawli. Sandacze znikły. pz

• 2 tygodnie później...

Gdybym wczoraj już nie zlapal, wedki wylądowałyby w koszu na śmieci w 45 kawalakch.

Mialem dwa brania od 19 do 22. Zlapalem 2 ryby jedna ok 50 druga +-70. Fotka smętna bo bylem sam co mi się nigdy nie zdarza, a sandacza można trzymać na brzegu moim zdaniem maks 45 sek.

A u Was jak sandacze? Łapiecie w ogóle cos wymiarowego?

post-66348-0-89620400-1602320929_thumb.jpeg

post-66348-0-07749400-1602320939_thumb.jpeg

• Like 14