mayou Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Smutne, ale jakże prawdziwe. Nie ma lepszej okazji do wałka jak inwestycje które ciężko ogarnąć i pomierzyć. Dodatkowo, zawsze jest narracja że to jeszcze nie koniec, dlatego to nie działa jak powinno. Bo jak się skończy to będzie działać . Podstawić można dowolną stronę barykady. U mnie na wsi jest kawałek lasu z jednej strony( tej od Wisły) i Puszcza Niepołomicka ( od strony Raby). W wale p. powodziowym wybudowano cały system przepustów którymi można spokojnie przepuszczać wodę w stronę lasu. Płasko jest jak na stole, las pełny wyschniętych starorzeczy, wszystko połączone małymi ciekami wodnymi aż do Raby, przez Puszcze Niepołomicką, itd. Wody wejdzie w ......, tzn. dużo. Mieszkam tu od urodzenia, nigdy nie widziałem aby z tego korzystano. Można porobić serwomechanizmy sterowane zdalnie. Samo się zrobi. Samo się pomierzy i zasteruje. Gdzieś w Polsce młody rolnik, fascynat entuzjasta uruchomił nieczynny poniemiecki system melioracyjny oparty na małych ślazach i rowach. Nagle się okazało że woda sąsiadów nie topi, plony rosną jak głupie, tylko całe środowisko meliorantów obecnych niezadowolone bo nie trzeba niczego budować, uzgadniać, robić analizy. Ekolodzy też wq..... bo chłop se poradził bez nich. Jako kraj mamy cholernie mało wody, szkoda to "odprowadzać powodziowo" do morza. A nie powiem, fajnie się za dzieciaka ryby łowiło z różnych kaczych dołkach, starorzeczach. Teraz to wszystko wyschnięte na wiór...... pz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 To może idź gdzie trzeba i podpowiedz że można tak zrobić bo być może się nie znają, a jak Cie zleją to idzi do TV, Radia albo nakreć filmik na yt i będziesz bohaterem że uratowałeś świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Niestety, taki ze mnie bohater jak i wędkarz. Czyli marny . Wkurza mnie tylko fakt wywalania kolejnej publicznej kasy na coś co nie działa, albo działa odwrotnie niż zakładano, przy jednoczesnym zezwoleniu i wręcz błogosłwieństwie na napędzanie spirali zdarzeń, betonozą pospolitą. Wiem, kasa sie musi zgadzać, tylko ryb szkoda. Przeglądam czasem mapy w googlach. Widać wyrażnie jak kiedyś płyneły rzeki, ciurki, itd w mojej okolicy. To jest już nie do odbudowania, ale ważne coby tego bardziej nie sp...... . pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Nic nie trzeba by poprawiać i naprawiać jakby kiedyś ktoś nie zepsuł zabudowa na terenach zalewowych ciągnie za sobą inwestycje przeciwpowodziowe i tzw. Regulacje rzek. W większości przypadków zrzucanie winy na anomalia pogodowe, ulewne deszcze, susze, zmiany klimatu jest po prostu śmieszne. To tak jakbyś postawił dom pod aktywnym wulkanem i później się dziwił ze masz lawę w salonie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Nic nie trzeba by poprawiać i naprawiać jakby kiedyś ktoś nie zepsuł zabudowa na terenach zalewowych ciągnie za sobą inwestycje przeciwpowodziowe i tzw. Regulacje rzek. W większości przypadków zrzucanie winy na anomalia pogodowe, ulewne deszcze, susze, zmiany klimatu jest po prostu śmieszne. To tak jakbyś postawił dom pod aktywnym wulkanem i później się dziwił ze masz lawę w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Smutne, ale jakże prawdziwe. Nie ma lepszej okazji do wałka jak inwestycje które ciężko ogarnąć i pomierzyć. https://youtu.be/PgCcsXJAga0?t=138https://youtu.be/8wa4rzyreh0?t=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Gdzieś w Polsce młody rolnik, fascynat entuzjasta uruchomił nieczynny poniemiecki system melioracyjny oparty na małych ślazach i rowach. Nagle się okazało że woda sąsiadów nie topi, plony rosną jak głupie, tylko całe środowisko meliorantów obecnych niezadowolone bo nie trzeba niczego budować, uzgadniać, robić analizy. Ekolodzy też wq..... bo chłop se poradził bez nich. Siedzi?Jak długi wyrok dostał? Bo pewnie nie miał kilku tysięcy stron zezwoleń, projektów, analiz, tysięcy pieczątek od tysięcy urzędników z setek urzędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 To może idź gdzie trzeba i podpowiedz że można tak zrobić bo być może się nie znają, a jak Cie zleją to idzi do TV, Radia albo nakreć filmik na yt i będziesz bohaterem że uratowałeś świat Podśmiechujki...A ja szczerze kibicuję temu chłopakowihttps://www.youtube.com/channel/UC0648KFtcXDZ_J_YHYdodnQ Ma zapał, energię i wiedzę, a do tego CHĘCI.Mam nadzieję, że dużo zdziała. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 A ja nie robię podśmiechujek tylko pisałem poważnie i też kibicuję każdemu kto chce coś zdobić by było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Jeszcze odnośnie tego co Mayou napisał.... Na ujściu Skawinki planowane jest utworzenie suchego polderu zalewowego. 24.08 w szkole w Kopance odbędzie się spotkanie z mieszkańcami.I z jednej strony rozwiązanie bardzo dobre, logiczne i przyrodniczo najlepsze, a z drugiej strony chęć budowy kolejnego stopnia na Wiśle (Niepołomice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Potrzebowali 30 lat zeby wpaść na pomysł polderu. Wcześniej mieli lepsze pomysły. Wyciąć drzewa wszystkie , a male rzeczki wpuścić w rurę i wybetonować im dno. Ale nie gadajmy już o tym wiecej . O rybach pogadajmy. Lowicie coś? Macie jakieś wyniki ? Widział ktoś na oczy sandacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak.W Lidlu.Ale tylko bardzo duże mieli... Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez pezet 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Heheh to u mnie odrobine lepszy Następnego takiego trafię za 30 wyjść. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek4417 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Piękny ???? szkoda że to już rzadkość w tej syfiastej rzece 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferret Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Idzie nowe XD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Idzie nowe XD A co ma MZW do tematu "Wisła koło Krakowa"? Offtop, spam czy reklama dla MZW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferret Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Jasne ze offtop, ale i znak czasów. Ciekawe czy mają swojego kapelana? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 A co Ci nie pasuje? Że Boga wspomnieli na naszywce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Monopol PZW doprowadza do tego, że "nic nie muszą, wszystko mogą". Każda konkurencyjna organizacja sprawia, że muszą starać się bardziej, więc oby mzw działał dalej i się rozrastał. Nie jestem jego członkiem, łowię głównie na rzekach więc nie mają dla mnie ciekawych wód, ale ich działalność jaka by nie była może zmienić więcej niż narzekania na forach internetowych. Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Robert91 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Kto był np na brzegach i widział zbiornik mzw, a później przeszedł się na pzw nich pierwszy rzuci kamień... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 A co Ci nie pasuje? Że Boga wspomnieli na naszywce?No śmieszne to jest. Mieszanie Boga z wędkarstwem... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Kiedyś we wszystko "mieszalo" się Boga i choć sam z nim na bakier jestem to ani mnie to ziębi ani grzeje. A jedyne czego nam tu jeszcze trzeba to dyskusji religijnych... Po co.Z punktu widzenia wędkarza jeśli to bóg pomaga im ogarniać te zbiorniki to chwała mu za to. Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez hanz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Ja tam za każdym razem jak idę na ryby proszę Boga żebym złowił dużą rybę 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Ja tam za każdym razem jak idę na ryby proszę Boga żebym złowił dużą rybę No tak, na polskich wodach wszystko się przyda żeby przyfarcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martynski Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Ja tam za każdym razem jak idę na ryby proszę Boga żebym złowił dużą rybę I tę wypowiedź moim zdaniem należy potraktować bardzo poważnie i 'on topic'! Człowiek zwykle zwraca się do boga w sprawach beznadziejnych, a tak niestety należy ocenić stan naszych łowisk (Co wynika z tego wątku i mojej osobistej codziennej praktyki na W3). Niestety nie wiadomo którego z bogów wzywa MZW, może Posejdona? :-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi