jerzy6 Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) wczoraj pojechałem na jedną z miejscówek ale znowu późną nocą i znowu zauważył mnie sku.. bóbr i przypłynął aby mi bombić , czy jak to po bobrowemu się nazywa łowienie nocne w tamtym roku było trudne, ale w tym roku żadne... Edytowane 15 Listopada 2023 przez jerzy6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Ja od dwóch wieczorów nie łowie bo albo pada albo wiatr, zaczynam się denerwować bo koniec sezonu tuż tuż ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 (edytowane) wczoraj pojechałem na jedną z miejscówek ale znowu późną nocą i znowu zauważył mnie sku.. bóbr i przypłynął aby mi bombić , czy jak to po bobrowemu się nazywa łowienie nocne w tamtym roku było trudne, ale w tym roku żadne... Zeszłego roku, tam gdzie lubiłem sobie czasem w wędką przycupnąć pływała wydra. Miała totalnie wywalone na moją osobę, podpyływała na wyciągnięcie ręki. Ponieważ łowie zazwyczaj daleko tj. 40-50m od tego gdzie stoję, to mi tak bardzo nie przeszkadzała. I nawet czasem coś przy niej złowiłem. Przywyczaiłem się do gadziny. Jak zwierza nie było to najczęściej gdzieś w okolicy pływał duży sum, bo się tłukł mocno i wtedy to już nic nie brało. Tak se razem w sezonie łowiliśmy aż pewnej nocy wlazłem do wody, w krótkich gaciach i rzucam pod drugi brzeg. Wydra gdzieś se pływała niedaleko, a niech se pływa. Noc jak cholera, ciemno. Nagle 20cm od mojej gołej nogi plusk, gejzer wody, zamieszanie i coś włochatego się o mnie ociera. Kurna, chyba tylko z rozdzieleni SN która akurat zaliczyła zwarcie wyp... szybciej. Energetycy zawodowi twierdzą że z niczego nie wyp. się szybciej jak ze zwartej rozdzielni. Przypuszczam że czas miałem podobny. Na brzegu świecę w wodę, a tam wydra pływa na pleckach w łapkach trzyma jakiegoś małego klenia i se ogryza. A ja prawie zawału dostałem. W tym roku zwierz wyprowadził się trochę wyżej, ale na wszelki wypadek do wody nie właże. Na innej miejscówce na kawałku patyka wieczorami siedzi sowa. Też ma totalnie na mnie wywalne a łowie nieraz ze 4 m od niej. Trochę mi zajęło zanim się przyzwyczaiłem do faktu że nieraz ląduje tuż nad moją głową i to praktycznie bezgłośnie, Dziwne uczucie bycia obserwowanym...Jak jeszcze się dziki ze mną oswoją to już będę tam mieszkał na stałe, przynajmniej nie będę marudził że sezon ucieka pz Edytowane 16 Listopada 2023 przez mayou 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Zgadza się, że kleń też lubi dobrze zagryźć. Ten podczas sumowania: wędka do 150 gram, pletka 30 kg i kawałek gumy na 20 gramach. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Jak ktoś kojarzy gdzie parkowały jakieś 5 lat temu barki na Łaźni, to pod tymi barkami stały klenie. Najczęściej takie 35-40cm. Jakoś przez przypadek pod barkę wciągneło mi blache wirówke w rozmiarze long 4 albo 5. Blacha była jakaś taka rękodzielnicza, chodziła tak zamaszyście że BMastera do 30gr( wtedy jeszcze w spinie) poniewierała nadspodziewanie. A klenie żarły to prawie co rzut. Nie były duże, ale dawały rade. Niestety, Wisła też żarła blachy i dużo tych kleni nie połowiłem w sezonie, bo po 3 wyjściach blachy sie skończyły a na inne nie żarły. Ledwo kotwica się nieraz mu w pysku mieściła, ale dał rade. Widziałem też na jakie wypasione woblery sumowe Michał @czarny1 łowił klenie. Nie do wiary jak ta ryba potrafi być ambitna.pz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Cały dzień nad wodą. Jedno branie na gumę. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Dla takiego brania warto pomachać cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruntownik93 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Wisła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Wisła?Trawa i krzoki inne niż nad Wisłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Tez tak sadze ze pewnie okoliczne bajoro.Wisła ze swoim drzewostanem wyglada raczej jak pustynia na w3.Gdzie by niebyło piekna ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Dwa bajora zaliczyłem już się miałem na trzecie teleportować ale strzelił. Łeb ucięty bo tło za dużo zdradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Łeb uciety i pewnie dzieki temu zabiegowi uratujesz zycie tej besti trymajacej w rekach.Niestety niema lekko stała juz na głebszej wodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Dzisiaj trafiłem na artykuł, jak to Przewóz robi huśtawkę wody nawet o 2 metry, nie dając rybom wrócić do koryta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Dzisiaj trafiłem na artykuł, jak to Przewóz robi huśtawkę wody nawet o 2 metry, nie dając rybom wrócić do koryta.. Tu masz jeszcze filmik. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Zeszłego roku, tam gdzie lubiłem sobie czasem w wędką przycupnąć pływała wydra. Miała totalnie wywalone na moją osobę, podpyływała na wyciągnięcie ręki. Ponieważ łowie zazwyczaj daleko tj. 40-50m od tego gdzie stoję, to mi tak bardzo nie przeszkadzała. I nawet czasem coś przy niej złowiłem. Przywyczaiłem się do gadziny. Jak zwierza nie było to najczęściej gdzieś w okolicy pływał duży sum, bo się tłukł mocno i wtedy to już nic nie brało. Tak se razem w sezonie łowiliśmy aż pewnej nocy wlazłem do wody, w krótkich gaciach i rzucam pod drugi brzeg. Wydra gdzieś se pływała niedaleko, a niech se pływa. Noc jak cholera, ciemno. Nagle 20cm od mojej gołej nogi plusk, gejzer wody, zamieszanie i coś włochatego się o mnie ociera. Kurna, chyba tylko z rozdzieleni SN która akurat zaliczyła zwarcie wyp... szybciej. Energetycy zawodowi twierdzą że z niczego nie wyp. się szybciej jak ze zwartej rozdzielni. Przypuszczam że czas miałem podobny. Na brzegu świecę w wodę, a tam wydra pływa na pleckach w łapkach trzyma jakiegoś małego klenia i se ogryza. A ja prawie zawału dostałem. W tym roku zwierz wyprowadził się trochę wyżej, ale na wszelki wypadek do wody nie właże. Na innej miejscówce na kawałku patyka wieczorami siedzi sowa. Też ma totalnie na mnie wywalne a łowie nieraz ze 4 m od niej. Trochę mi zajęło zanim się przyzwyczaiłem do faktu że nieraz ląduje tuż nad moją głową i to praktycznie bezgłośnie, Dziwne uczucie bycia obserwowanym...Jak jeszcze się dziki ze mną oswoją to już będę tam mieszkał na stałe, przynajmniej nie będę marudził że sezon ucieka pzTomku, wiem o czym mówisz, bo jakiś miesiąc temu jak na mnie "chrumknął" dzik (taka bestia z metr wysoka), to się przeżegnałem lewą nogą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Brawo Tommy za udział ! Ale tej naszej Wisły i ryb w niej żyjących to mi jest coraz bardziej żal. Jak nie Przewóz czy Łączany, to z innych stron rzeka obrywa. Sytuacja z wczoraj... Goście łowią bolenia ok. 70-75, po czym wsiadają z nim do auta i odjeżdżają. Kolejny napotkany "wędkarz" pokazuje mi zdjęcia, ryby złowione na początku miesiąca. 4 bolki (60-70) i szczupak ok. 70 cm. Wszystko dostało w beret. Zdjęcia rapek na kostce brukowej koło domu....Łowię na główce, na środku Wisły polują kormorany. W co drugim/co trzecim wynurzeniu ptaszyska trzymają w dziobach ryby. Polowały na coś srebrnego o długości ok. 20 cm, więc były to ukleje lub klenie. Nie chcę być czarnowidzem, ale z roku na rok będzie tylko coraz gorzej....Dopóki zapory nie zostaną zburzone, kormorany wystrzelane, a ludzie nauczeni szacunku do wody i ryb... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 jpr..... 4MW. Jedna klatka walcująca to 6-8MW, Galeria handlowa 10-14MW. Duża hala logistyczna jakieś 2MW. Może by tak prezesowi Więcławkowi te zdechnięte ryby przed gabinet dostarczyć. Wiatraki niech se buduje, na tym się zna. Zmienili pana Józka co to korbą przepływ regulował i od razu się poprawiło. Właśnie widzę codziennie na wodowskazach.. i w stojąc nad wodą. Szascun chłopaki za ten filmik, w internetach nic nie ginie i wiem z obserwacji branży że jednak wszelkie wzmianki w mediach są przez takie firmy zauważane. Rozpowszechniać, pokazywać komu się da. A niech ich ....pa boli.pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Małe sprostowanie bo elektronie podwodne do TDEE należą.https://ekoenergia.tauron.pl/elektrownie/energia-wodna/ew-krakow. Także z tymi rybami to trza będzie do Jeleniej Góry jechać a nie do Katowic. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Jakiś dym już jest (Onet): https://tinyurl.com/5yexujve Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Na Onecie pojawił się artykuł: https://www.onet.pl/informacje/onetkrakow/tajemnicze-wahania-poziomu-wody-zabijaja-ryby-populacja-rzek-pustoszeje/jf25sqp,79cfc278 W końcu zauważono problem - oby coś więcej z tego wynikło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Panowie, i jeszcze jedna uwaga do tego filmiku. Ale to już raczej wina autora, a nie Tommy'ego. W 5:51 pokazany został pstrąg potokowy (albo jest to wyblakły tęczak). Wątpię, by gatunek ten występował pod Przewozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 I tu się mylisz kolego Grześ, Pstrągi występują na tym odcinku Wisły przy mnie kolega złowił jednego na 25 cm a Trociach nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Przyznawać się który tam łowi?!. A jak się już przyzna to proszę o info czy jak woda zaczyna nagle zap. to idzie dołem czy też dołem i górą. Hydrotechnikem nie jestem i wytwarzanie w tym ustrojstwie średnio ogarniam ale przetwarzanie i regulacje mocy w układach sieciowych już ogarniam i zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem chłopaki nie wpadli na jeszcze bardziej genialny pomysł wykorzystania tego ustrojstwa. Jeżeli mam rację to się im dużo bardziej opłaca niż sama produkcja tzw. energii elektrycznej czynnej. Da się to wyniuchać na podstawie przebiegów mocy i te dane sa dostępne dla sieci WN. Można powiedzieć że jest to z gatunku teorii spiskowych, tyle że w elektrotechnice nie ma spisków. Albo jest celowe działanie,albo totalne niedbalstwo i wylajtownie plus brak nadzoru.( Patrz Jaworzno). Jeżeli przewóz potrzebuje 65m/s dla jednej turbiny dla jej znamionowego działania to coś mi się to nie spina przy niskim przepływie. Przy wysokim już mi się nie spina totalnie. Bo skąd nagłe, ale cyklicznie powtarzalne wahania przy przepływach ok 200m/s. Dodatkowo widzę czasem zmiany wynikające z łykendu a wiec odstawienia produkcji u innych podmiotów. Da się ich zmusić co podzielenia się danymi z produkcji?. Obawiam się że wnioski i korelacje mogłyby być ciekawe. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Artykuly Pezet nie wziely sie z niczego. Nasza banda nie śpi. Nie bedą nas robić w konia cały czas. Działamy. Zapraszamy do wspolpracy. P.S. Pepe byl w Radiu Zet wczoraj ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi