Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Wisła coraz większa, zmącona. Ostrogi mocno podtopione, ale jeszcze wustają. W rzece sporo trawy, ale jeszcze bez gałęzi, desek i stert śmieci.

Ryby w spowolnieniach. Dziś byłem godzinkę i miałem jedno niewcięte szarpnięcie, ale widziałem 3 ataki/pościgi/ucieczki.

Edytowane przez J-O-K-E-R

Pepe mam podobne obserwacje. Na tym odcinku jak ma być z zębami to łatwiej o szczupłego (co nie znaczy że łatwo).

Sandacze wyginely. Raz na jakiś czas trafi się przedszkolak.

Może dociągniemy do czasów że się coś zmieni...

Edytowane przez J-O-K-E-R

Cześć Panowie (i Panie).

Jak sytuacja wygląda na dziś jeśli idzie o stan/czystość wody pomiędzy Grabie a Wola Batorska? Ktoś był? jechał mostem? widział?

Od dwóch tygodni blisko, nie miałem okazji przekraczać rzeki nawet samochodem  - a weekend już prawie, i pasowało by porzucać.... ;)

Cały czas wysoko, wczoraj pizgało okrutnie, dzisiaj z samochodu na moście w Niepołomicach śmieci nie widziałem. Jak dla mnie za dużo wody. Trzeba też się dobrze zastanowić czy atakować z buta czy dojechać samochodem nad wodę. Może być traktor potrzebny. Najlepiej taki na gąsienicach. Pz

Mam podobne odczucia zwiedzając Wisłe z poziomu łódki uzbrojony w dosyć dobrą elektronikę . Wprawdzie w tym roku byłem na Królowej 3 razy ale z obserwacji wynika że o sandała ciężko . Łowiłem w vercie i widziałem tylko pojedyncze nie za duże sztuki natomiast wąsa jest w opór .

No w tym sezonie sandaczy złowiłem 4szt. Sumków złowiłem wiecej chociaż nie nastawiałem się na nie. Pewnie jak woda, pogoda i żona pozwoli to jeszcze parę kijanek zamiast sandaczy dołowie. (TAK SIĘ ZASTANAWIAM CZEMU WSZELKIE FORMY ZAKAZU W WĘDKARSTWIE MAJĄ RODZAJNIK ŻEŃSKI?) .Ale spokojnie jak jeszcze stopnie wodne pobudują i wprowadzą dodatkowe opłaty to na pewno się poprawi. Chyba od tego czekanią na normalny poziom wody się marudny robię, poszedłbym na ryby. Pz

A jak się ma Panowie rybostan suma od ujścia Skawy do Łączan?

Warto szukać ich tam łowiąc spiningiem z brzegu?

Bardzo mocno się zastanawiam czy wybrać Katowice czy Kraków jeżeli chodzi o łowienie sumów.

Do obu odcinków mam tyle samo kilometrów.

nawet z wody jest w tym roku było raczej kiepsko... do tego brzeg jest dostępny tylko w nielicznych, zrobionych przez wedkarzy gruntowych miejscach... niekoniecznie są to te najlepsze na suma... jak nie masz pływadła to raczej bym szukał łatwiejszych łowisk:)

ps. nie znam katowic, może tam jest jeszcze gorzej...

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

Jakieś 100 lat temu, pojechałem do Alwerni złowić kilka pstrągów - żeby były świeże.

Na meppsa nr 1 uczepił się szczupak - taki metrowy. Nie przypadkiem - miał błystkę głęboko w pysku.

Żyłka pewnie 0,16-18, ani się nie urwał, ani nie przeciął żyłki..

I musiałem go zabrać.....

Przy mnie jakieś 20 lat temu na Będkowskiej gość (albo jego syn i do tego się skłaniam bo gość by pewnie odciął żyłkę ) walnął jesiotra 120 cm chyba , właściciel momentalnie przy nich był i do płacenia. Cena za kilogram w tamtym momencie to było 140zł czyli +/- 2 dniówki (stąd dobrze pamiętam cenę) . Minęło tyle lat a mine łowcy pamiętam do dziś, że tam nie trzeba było dzwonić po karetkę , gość prawie płakał. 

Pieknie Panowie ! Szefcia nie bylo przez caly weekend to wyszliscilie z nory . A zedzior w sobote byl w gazie jak nigdy z tego co mnnie sluchy doszly.

Pokaze Wam kiedys jak sie szuka met pod zeda :) pokaze Wam jakie przynety , jaka pora w miesiacu :)

Ty to nawet nie pokazuj tych sandaczy bos trafil jak slepiej kurze ziarno ???? i znowu bedziesz chodzil i powtarzal ze ryb jest pelno ????

Edytowane przez Tommy100
  • Like 1

Pieknie Panowie ! Szefcia nie bylo przez caly weekend to wyszliscilie z nory . A zedzior w sobote byl w gazie jak nigdy z tego co mnnie sluchy doszly.

Pokaze Wam kiedys jak sie szuka met pod zeda :) pokaze Wam jakie przynety , jaka pora w miesiacu :)

Ty to nawet nie pokazuj tych sandaczy bos trafil jak slepiej kurze ziarno [emoji28] i znowu bedziesz chodzil i powtarzal ze ryb jest pelno [emoji28]

Nie obiecuj bo chłopaki dalej czekają na szampana [emoji28]

Ryb nie ma niewiadomo ile, ale coś się da wydłubać.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

mayou jak tam Ci Listopad zleciał ? cały rok na niego czekałeś :) u mnie na wsi to nawet mięsiarze trupkarze zrezygnowali z łowienia hehehe raz widziałem auta że dwa dni wytrzymali ale już się więcej nie pokazali ???? w zeszłym roku to spali w autach przy zejściu na główki żeby im nikt nie zajął podczas snu :) dobrobyt w Wiśle mamy na maksa, myślę że powinni podnieś opłaty ???? okres ochronny na sandacza i bolenia zlikwidować a wydłużyć na sumka żeby mu się krzywda nie stała ???? CHWWD Bulwarowa

• Like 5

mayou jak tam Ci Listopad zleciał ? cały rok na niego czekałeś :)

q......w robocie. Chyba poczekam na ten w przyszłym roku. Byłem 2 razy na rybach....... Jak se pomyśle ile mi przynęt do urwania zostało, to będę musiał długo żyć coby to urwać. Na razie na poprawę się nie zanosi, bo woda dalej wysoka a i czasu zero. Przejdę do podziemia internetowego i  będę ludziom po nocy zdjęcia złowionych ryb obrzydzał. Tak z czystej zazdrości...pz

• Like 3