pezet Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Wczoraj poszedłem sie przespacerować przez "nieużytek" Prądnika. Widać po trawach, że podczas ostatnich deszczy, woda tylko miejscami odrobinkę wystąpiła poza koryto, nie zalała łęgu.Ale grunt błotnisty, grząski, przesiąknięty wodą, w paru miejscach rozlewiska - ale to wszystko z zatrzymanej wody OPADOWEJ. Piękny przykład, jak taki naturalny las łęgowy zatrzymuje i magazynuje dużo wody, którą później pomału oddaje do rzeki.Beton i kamienne murki tego nie potrafią... Zaskoczyło mnie to, że bardzo dużo drzew (olch) jest uschniętych.Dziwne, bo teren jest dla olchy idealny, więc jakie czynniki mogły spowodowac takie usychanie?Wydaje mi się, że w poprzednich latach uschnięte były tylko pojedyncze drzewa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 A jak z rybkami bo ba jednym ze zdjec widać kolor błotny wiec pewnie na zero?Ale klimat fajny szkoda ze coraz szybkiej niszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Ale ja byłem na-spa-ce-rze, nie z wędką )Z wędką czy bez - efekty takie same, więc po co się obciążać Woda kawowa, więc oczywiście nic w niej nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2024 Kiedyś lubiłem Szreniawę . Ale bicie na alarm , bo drzewa zwaliły się do wody i artykuł w mediach ... https://dziennikpolski24.pl/proszowice-szreniawa-pelna-zatorow-to-moze-grozic-powodzia/ar/c1-18304891 Ciekawe czy , ta zatoczkę wyprostują po wyrwie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 12 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2024 "Szreniawa pełna zatorów. To może grozić powodzią" To chyba oczywiste, że zwalone drzewa trzeba usunąć, wyrwę zabetonować - ale żeby była na pewno trwale naprawiona - betonem narzucić brzeg jeszcze kilometr w górę i w dół.Lud Ciemny będzie z zachwytu pląsał i klaskał w dłonie, a inicjator betonizacji zostanie burmisztszem Proszowic! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 18 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2024 Jeszcze takie wstawki z Retoryka.I spod Wawelu.Nawet to było całkiem klimatyczne To są kadry z filmów zawierających zdjęcia z ostatnich 150 lat Jest tam sporo ciekawych zdjęć Wisły 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 18 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2024 Byłem zrobić objazdówkę po rejonie, spotkałem dwóch co udawali że chodzą za "okoniem" na główkach, a na Przewozie jak jeszcze coś tam pływa to ma przerąbane......to co widać na drzewach to jedna część bo inne siedziały na częściowo wystającej plaży + kilka sztuk pływało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 To są jaja. Siedzą tam 2 miesiąc. Tylko drzewo obsrane po nich zostanie... Tymczasem walka w wahaniami wody przynosi jakies efekty. Dzięki , że tez wspomagacie . Wody Polskie ogłosily przetarg na ekspertyze na Przewozie: https://przetargi.wody.gov.pl/wp/postepowania-przetargow/r18704,Wykonanie-ekspertyzy-Sposoby-minimalizacji-negatywnego-wplywu-Stopnia-Wodnego-Pr.html?fbclid=IwAR05ejnIWCKrXes3ZZSQCpZC41YHlyi6-k67RKKEvxMNlwNG7rfoLWKfVY0 To pierwszy krok do podjęcia tam działan. Angażujcie się Panowie. Nie bądzcie obojętni. Mail nic nie kosztuje , a jednak dociera do osob decyzyjnych i problem jest poruszany. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 nie do konca rozumiem co przewóz ma do tego... problem trzeba likwidować u źródła... a wahania są spowodowane przez zaporę na sole i to tam trzeba by podziałać... przewóz może je częściowo złagodzić ale połowy wisły na kilka godzin nie utrzyma, to nie ta pojemność... do tego na sole te wahania poziomu robią przecież jeszcze większe szkody, a nikt jakoś o tym nie mówi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 To są jaja. Siedzą tam 2 miesiąc. Tylko drzewo obsrane po nich zostanie... Tymczasem walka w wahaniami wody przynosi jakies efekty. Dzięki , że tez wspomagacie . Wody Polskie ogłosily przetarg na ekspertyze na Przewozie: https://przetargi.wody.gov.pl/wp/postepowania-przetargow/r18704,Wykonanie-ekspertyzy-Sposoby-minimalizacji-negatywnego-wplywu-Stopnia-Wodnego-Pr.html?fbclid=IwAR05ejnIWCKrXes3ZZSQCpZC41YHlyi6-k67RKKEvxMNlwNG7rfoLWKfVY0 To pierwszy krok do podjęcia tam działan. Angażujcie się Panowie. Nie bądzcie obojętni. Mail nic nie kosztuje , a jednak dociera do osob decyzyjnych i problem jest poruszany.Jeszcze tylko żeby ekspertyzę zrobił i napisał ktoś kto widzi problem, a najlepiej żeby to był wędkarz nie "ich człowiek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 No jak nie mowi ? Widziales mój wywiad na Yottubie z Bednarkiem ? Wiesz ile ja maili wyslalem do Wód Polskich na temat Czanca , Łączan ? Prezentacje nawet wyglaszalem na ten temat. Pisz do nich. Napisz maila. Ja nie moge sam jeden pisać bo oni myslą ze to 1 gosciowi sie coś nie podoba a raszta uważa że jest OK. Napisz że czytałeś o ekspertyzie i że problem rodzi się na sole z 60m3/s przeplyw spada do 1m3/s i te fale do nas docierają. https://www.lubbie.pl/aktualnosci/zagrozone-rzeki-i-ryby-potrzebne-wspolne-dzialania?fbclid=IwAR3lupoBAzjI5EsLoGYf5AEYuKchkUyM3BPGyQgna1FpGOwUSQpigoxq2zU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 To jedno z wielu moich pism : Dzień dobry , Wczoraj 1.11.2023 po raz kolejny byłem świadkiem nagłego spadku poziomu wody poniżej stopnia wodnego Przewóz. O godzinie 20:20 woda gwałtownie opadła o metr. Proszę spojrzeć na wykres poziomu wody na wodowskazie SIEROSLAWICE 30 km ponizej stopnia . Obraz w załączniku. Spadek lustra : 240 do 140 cm Spadek przepływu: 150 do 75 m3/s To zatrzymanie połowy przeplywu w rzece. Wędkarze mają już dość tego procederu. Stopień Przewoz , Łączany , Czaniec fatalnie wpłynął na srodowisko , a w ostatnich latach wahania przybrały na sile. Sterowanie wodą jest chaotyczne i niezrozumiałe. Wedkarze nie lowią już praktycznie nic. Fora wędkarskie wrzą. Ryb naturalnych praktycznie już nie ma. Ikra i narybek ginie każdego dnia. Giną gatunki chronione : -różanka - koza złotawa ( bardzo rzadki gatunek) Posiadamy zdjecią dokumetujące martwe ryby tych gatunków, ktore nie zdążyly opuscic przybrzeznej strefy podczas gwaltownego spadku zwierciadla wody. Giną ryby cenne gospodarczo: -sandacz - okoń-szczupak. Populacje tych ryb są na wyczerpaniu. Zanikają bolenie. Gatunek priorytetowy dla dorzecza Wisły. Zanikają ryby pospolite : -kleń ,-ukleja,-jaź,-leszcze. Jazi praktycznie już nie ma. Inne gatunki ryb występują już sladowo. Zaczynają dominować gatunki inwazyjne , babki i czebaczki amurskie. Proszę przyjrzeć się rownież pracy tamy nad rzeką Soła . CZANIEC -KOBIERNICE . Przeplywy na tej tamie to spadki z 80m3/s do 1 m3/s. To zabija całe środowisko wodne. Kiedy problem zostanie rozwiązany i zostaną powstrzymane ogromne wahania wody ? Czy o problemie zostaną poinformowani użutkownicy stopni wodnych ? Kiedy zostaną wprowadzone zmiany harmonogramów prac elektrowni ? Kiedy zostanie postawiony miarodajny wodowskaz w bliskiej odleglosci od stopnia Przewoz ? Grupa mieszkańców jest zainteresowana wzieciem udzialu we wspolnych rozmowach. Są miejsca w Polsce gdzie ten problem został wyeliminowany , a wahania wody zostaly ograniczone. Proszę o podjecie działań w tej sprawie. Okoliczni mieszkańcy oraz wędkarze cały czas podsyłają zdjecia zdychających ryb na brzegach. W załaczniku kilka przykladowych zdjęć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 Ja wczoraj przed snem miałem wizję i napisałem meila do PZW odnośnie kormoranów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 Hehhe wizje po szklaneczce Jacka ???? i bardzo dobrze. Niech se nie myslą ze jestesmy glupi. Zaraz wyjedziemy traktorami jak rolnicy i bedzie tyle ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 Kuźwa już wsiadam w mój traktorek i jadę zablokwać przejazd na Kraków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Kuźwa już wsiadam w mój traktorek i jadę zablokwać przejazd na Kraków Gość z PSL-u został szefem Wód Polskich - może przyłączy się pojazdem . https://dziennikpolski24.pl/aktywisci-z-krakowa-chca-dymisji-piotra-kempfa-i-wojciecha-kozaka-z-nowych-posad-mialo-byc-transparentnie-i-bez-partyjniactwa/ar/c1-18326993 Bystro mu z oczu patrzy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Niezły z niego Kozak ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 "Mój mąż (Kozak), jest z zawodu derektorem." Już chyba wszędzie był prezesem, członkiem rady, samorządowcem...W sumie to nieważne z jakiego cycka doi Rzeczpospolitą... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 21 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 Hehehhe ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Narodziny zła. Nawet nie wiedziałem, że między Krakowem a Sandomierzem, planowano jeszcze DWANAŚCIE stopni! https://youtu.be/snVaFLa_9z0?si=HOWy8sEJ43wDg8hb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Strach pomyśleć co by było gdyby połowę paliwa i materiału nie poszło na przelewpzPs. Na drodze wojewódzkiej 964 przed zjazdem do mojej chałupy leży zabita wydra, ciekawe skąd to bydle się wzięło 2km od Wisły?. Tak jakby kormoranów brakowało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Widziałem ją. Myślałem, że to kuna. Może to jakiś zeszłoroczny, niedoświadczony młodziak. Wody wszędzie ful, wszystkie rowki pełne, to i zwierz się w dal wypuścił. I bardziej przywędrowała z Drwinki niż z Wisły. Na Wiśle krzywdy nie zrobi, gorzej jak się zadomowi na niewielkim cieku albo odwiedza niewielki stawek, wtedy to faktycznie potrafi zrobić swoje. Mimo wszystko sympatyczne, nieliczne stworzenie. Na Wiśle na przestrzeni 30 lat widziałem ją tylko kilka razy. Na Drwince dwa razy. Na Szreniawie też dwa razy. Tylko, że na Szreniawie natknąłem się na kilkudziesięciu metrach na 6 obgryzionych i porzuconych na brzegu ryb. Bez łbów. Tuż powyżej Proszowic. Niewielkie okonie i jeden szczupak. Szczupak w całości musiał mieć 60 cm. Mam nawet gdzieś zdjęcia. Do tamtej pory opowieści o wydrach, które potrafią przetrzebić jakiś staw w ciągu nocy, nie zeżreć, tylko wszystko zostawić na brzegu traktowałem z przymrużeniem oka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Temat wydr dobrze mi znany co roku mam okazje spotkać się z nią właśnie na Szreniawie , jeszcze rok temu człowiek jak zgra się z natura i zwierzaki go nie dostrzegają to taka metrówa pod nogami przepływała tak samo miałem na scieklcu, dosłownie kila metrów przede mną głowę wychyliła jak komandos z wody i znikła. Na Szreniawie wydr zawsze była masa. Nawet zdarzyło się spotkać na górskim odcinku bliżej Słomnik łuski Białorybu prawdopodobnie Jaź. Wydry były i będą gorzej z tą czarna zaraza co pojawa się od czasu a jej nie było.Mówiąc o rybach to na razie klapa u mnie, Wody kapryśne. czekać jak sie ustabilizuje pogoda i przestanie padać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Kormoran połyka w całości.Ja kiedyś znalazłem takiego klenia nad Rudawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Bylem dzis nad wodą w celach niewędkarskich ale w bagazniku mialem okoniowy kijek. Porzucalem troszke i sie przeciągnelo. Zlapalem kilka drobnych kleni i jednego calkiem sprośnego. Woda ogolnie taka jak zawsze. Nagle enklawa ryb i potem dziesiatki metrow puste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi