Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć . Jak wiecie w temacie informowałem o zamordowaniu tarła leszcza poniżej progu Przewóz na skutek obniżenia poziomu wody . Otrzymałem odpowiedź od kierownictwa Wód Polskich. W odpowiedzi udzielono wyczerpujących wyjaśnień co było powodem takiego obrotu spraw . A mianowicie awaria jednego z obwodów sterowniczych śluz. Wdrażana jest półautomatyczna regulacja przepływu . Dwie służy są wyłączone a dwie czekają na nowe bebechy . Ponoć nie dało się opuścić jednej ze śluz przez ww. awarie . Czyli jak rozumiem żadnych systemów awaryjnych takowe budowle nie posiadają ? Skandal ! Zwłaszcza że są to budowle o znaczeniu strategicznym ???

Szok i niedowierzanie . Mają wykonać jakieś pomiary , wykonać modelowanie matematyczne koryta , zbadać wpływ lustra wody na ichtiofaunę (?)...

Co z tego jak pan X będzie siedział w kiblu albo drzemnie i nie zobaczy małej ,czerwonej , świecącej bulwy najpewniej wskazującej jakiś istotny problem w sterowaniu ...

Ale teraz nie wiem , wycofać z prokuratury pismo czy nie ? Zaopiniujcie czcigodni .

A ty kolego, to co żeś ostatnio zrobił dla naszych wód?

Bo wiesz, Paweł Chodkiewicz to właśnie taki "zielony" jest...

to widocznie taki normalny zielony - i takich popieram:)

miałem na myśli grupy w stylu debili przyklejających się do asfaltu... 

Zieloni już dawno dojrzeli i od dawna są czerwoni...

masz 100% racji... niestety:(

Jedyne co robicie to ich bombardujcie pismami.

Ja wlasnie na belonkach w Jastarni. Cos tam zlapalem ale szalu nie ma. Ryb we wodzie masa. Odprowadzen przynety mialem ze 100, a zlapalem raptem 2 :)

Jadę tam za tydzień.

Morze czy zatoka ?

Wchodzisz tam daleko   ?

Edytowane przez krzysju

No cóż, typowa zaplanowana nieprzewidziana awaria.

A nie było tam gdzieś w pobliżu sceny z programem artystycznym?

https://youtu.be/Xa_oE9YWP6A?si=Y5OhDVuih38W-OhL

Ja też wczoraj zaglądnąłem poniżej Przewozu na zmroku, woda syf koloru szamba wydawała się taka gęsta i przejrzystość 20cm :( na wodzie oprócz drobnej ryby cisza, wędkarzy zero uciekłem stamtąd i pojechałem niżej i tam już trochę bolka, klenia, sumka było. Ogólnie padaka czym bliżej zapory, ryby zaczynają się od Niepołomic i czym dalej tym lepiej.

• Like 1

Racja im dalej od przewozu tym lepiej. W tym roku tylko jednego jak do tej pory tam strzeliłem ale tylko raz rzucalem za bolkiem.

Dziś mój szczęśliwy dzień. Chociaż ryby tak nie dopisały ale odzyskałem od rzeki to co mi zabrała. Niewiarygodne, że 2 km nizej przedzierając się po krzakach i błocie, widzę w oddali jakiś patyk czy coś podobnego do wedki im bliżej tym bardziej przypomina wedke. Myślę sobie ze to nie możliwe żeby moja wedka co bolek mi porwał leżla akurat tu zahaczona plecionka o kamienie opaski umorusana błotem tak sobie lezy. Tak sobie myślę co za fart. Jeszcze z woblerem, bolek się wyczepil a wedka spłynęła i akurat tu gdzie dziś się szwedalem. Teraz pasuje mi sprzęt wyczyścić a kręciła oddam do jakiegoś serwisu a czyszczenie bebechów i nowe smary. Z rybami dziś strzeliły dwa bolki, jeden namierzony a drugi zaskoczył. Udało się klenia trafić i sumka metrowego w tym wszystkim rzucając za boleniem czuje przylow coś wielkiego ja się patrzę a tu sandacz podczepiony i to kolos płetwę ogonowa i grzbiet widzialem, mógł mieć kolo metra, najwidoczniej siedzal na gniezdzie i szczecie ze się zerwał szybko. Ta rzeka to mnie zaskakuje za każdym razem

post-59506-0-08586200-1716049916_thumb.jpg

post-59506-0-12442400-1716049930_thumb.jpg

• Like 8

A jednak możliwe. Kilka lat temu sumek porwał mi woblera o kilkanaście metrów pletki, znalazłem po kilku dniach kilometr nizej. To są uroki wędkarstwa. 2 lata temu jak się wrąbalem do rzeki gdy przechodziłem przez powalone drzewo ratując się też straciłem wedke i krecial, na szczęście udało się go wyciągnąć.