PePe. Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Dokładnie Robert kto wie o co chodzi to wie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Na pewno skuteczność jest wypadkową wędkogodzin, znajomości wody, doświadczenia, doboru przynęt itd. W "dawnych czasach", kiedy jeździłem na swoją górską rzeczkę, to wiedziałem, z której strony podejść do kamienia w nurcie, gdzie podać i jak poprowadzić przynętę, a nawet - jakiego pstrąga spodziewać się w danym miejscu. (Niektóre zapewne złowiłem więcej niż jeden raz) Ale mimo wszystko lubię nowe miejsca, całkiem nieznane, gdzie trzeba pokombinować z odczytaniem wody, domyślić się, co tam pływa, dobrać sprzęt i przynęty... Jakoś tak zawsze miałem, że ryba na brzegu nie była celem, ale dodatkiem do miłego czasu spędzonego nad wodą.Może dlatego słabo u mnie ze skutecznością i z Wielkimi Sukcesami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 A czy Wisla pomiedzy Nowe BRzesko i Nowy Korczyn nadaje sie do brodzenia? Idzie sie tam wcisnac z mucha? Brzana, klenie, swinki itp? Czy to raczej lowienie z glowek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Na niżówce spokojnie sobie znajdziesz odcinki do komfortowego brodzenia z muchówką. Jeśli chodzi o wymienione przez Ciebie ryby polecam poszukać żwirowych łach i kamienistych raf z szybszym nurtem. Sprawdzają się też czasem płytkie prostki ze średnim uciągiem i twardym dnem. Łowienie z główek na spinning to na tym odcinku chyba głównie późnojesienne sandacze. W okresie letnim wydaje mi się że większym powodzeniem cieszą się opaski i żwirowe łachy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Palcem wskazującym,potem kciukiem do góry ????????Ale myślę że jest więcej takich co pokaże środkowy palec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemaz Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 (edytowane) Ok. Dzieki za info. Czyli Wisla tam przypomina Dunajec - powolny spad w strone koryta - nie rynna niczym kanal gdzie nie wejdziesz na dalej niz 2m. Dobrze mysle? Edytowane 24 Maja 2024 przez kemaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Wszystko zalezy od odcinka. Są takie gdzie masz z jednej strony główki, a z drugiej głęboką opaskę i nie da się brodzić. Spokojnie z mapami np. google sobie coś wytypujesz fajnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milczacy Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2024 Dziś macałem nowo namierzoną metę.. dla asekuracji, bo miejsce mało jeszcze poznane, uzbroiłem się, jak na moje standardy- całkiem mocno: kij 5-25, plecionka sunline 20 funtowa. Woda średnio- niskawa, trącona dość mocno. Chyba znów jakiś kolektor ściekowy pitolnął w Krakowie i ścieki poszły prosto w rzekę, bo płynęło cała masa podpasek, chusteczek nawilżanych, farfocle jakieś i glony nitkowate. Efekt łowienia, to 3 Bolki około 60 cm, kleń trzydziestak, brzana około 50 cm, a na koniec - znów mnie potargał i odpłynął w siną dal z woblerem sumiasty zbój. Urwał mi ostatni, ulubiony, uniwersalny wobler. Taki, co to był szlagierem kilku ostatnich łowów kleniowo-boleniowych, i ryby go gryzły jak złe…. To się już robi normą. Ostatnio niemal każde wyjście na klenia/bolenia - kończy się u mnie stratą przynęty na wąsatym dziadu.Cholera, trzeba będzie zacząć na te klenie i bolenie chodzić ze spinem sumowym! Bo jak pójdę za sumem, to zapewne guzik złowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 https://dziennikpolski24.pl/scieki-w-rabie-sloneczny-weekend-zaczal-sie-od-awarii-oczyszczalni-w-dobczycach-wedkarze-ostrzegaja-osoby-wypoczywajace-nad/ar/c1-18558915 dziki kraj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 Żeby to pierwszy raz nawet przypadkiem tego niemożna nazwać.Samowolka zniszczą wszystko co tylko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 https://dziennikpolski24.pl/scieki-w-rabie-sloneczny-weekend-zaczal-sie-od-awarii-oczyszczalni-w-dobczycach-wedkarze-ostrzegaja-osoby-wypoczywajace-nad/ar/c1-18558915 dziki kraj ...Czaszkoski wlewał do Wisły kilka ton goowna NA SEKUNDĘ. I przecież nic się nie stało... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 „Przyjaciele Raby, wędkarze, pasjonaci ochrony przyrody ostrzegają, żeby rybacy, mieszkańcy, turyści, plażowicze omijali to miejsce….”To cytat z tego artykułu. Ciekawe jakich RYBAKÓW ….ostrzegają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 (edytowane) Krzysju to pisał pewnie bardzo inteligentny wykształcony człowiek co nie odróżnienia taboretu od fotela Edytowane 25 Maja 2024 przez PePe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 pezet napisał bym duuużo na ten temat ale nie wiem czy warto w czerwcu trza iść na wybory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 "Gdyby wybory mogły cokolwiek zmienić, już dawno byłyby zakazane." 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 (edytowane) Przed dzisiejszą burzą. 78cmBiedak miał w ryju stalkę i hak głęboko wbity. Jakiś paprok go zerwał. Mimo to żerował. Zadałem sobie pytanie : czy co kolwiek by mnie zatrzymało gdybym był głodny i spragniony ? Długo go reanimowałem ale wrócił. Edytowane 26 Maja 2024 przez Paszczak007 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Ale obserwować panikę na dobczyckiej oczyszczalni- miód na serce. Wiecie jak się tam szybko ekipa zjechała? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Czaszkoski wlewał do Wisły kilka ton goowna NA SEKUNDĘ. I przecież nic się nie stało...Ale gówno Warszaskie ma inny glanc. I rypom nie szkoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Paszczak twarzowy jesteś co to był za zestaw żywcowy ? czy to jakiś szarpak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 Paszczak twarzowy jesteś co to był za zestaw żywcowy ? czy to jakiś szarpak ?Żywcówka ze śrucinami 2x po 5 gram. Hak węgorzowy , druciak 2/0 na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Szkoda ze takie nie wyraźne zdjęcie tej rybki ale gratulacje prawie 80 to już coś jak na nasze standardy 60+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Panowie, wiecie może jaki jest aktualny stan i kolor wody poniżej Przewozu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Mętna, stan poniżej średniej wieloletniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Szkoda ze takie nie wyraźne zdjęcie tej rybki ale gratulacje prawie 80 to już coś jak na nasze standardy 60+Większości ryb nie focę. A czemu ? Bo ktoś zobaczy liścia albo że jestem grubiej ubrany albo , albo , albo...Okazały to jest od 93 w górę .Dziękuję za gratulacje a raduje się podwójnie, gdyż już nie pływa z tym żelastwem w ryju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) Gruby bolo. Ryby zmarły. Dziś znowu jazda z Tauronem ekonergie i całą resztą . Wczoraj zakręcili kurek ale dzięki Pepemu i Comie wiemy że do tego doszło. Ryby zdychały na brzegach. Wysłałem im eleganckie pismo. Napierajcie na nich Panowie i jak płynie kał i husteczki to : Lapie za telefon i robię od kopa zdjęciawieczorem siadam na kompie i opisuje co widziałem wysyłam wiadomość do :zz-krakow@wody.gov.pl ZARZAD ZLEWNIurzad@umwm.malopolska.pl URZAD MARSZALKOWSKIwojewoda@malopolska.uw.gov.pl URZAD WOJEWODZKI sekretariat@tauron-ekoenergia.pl TAURON EKOENERGIEpełny podpis z imieniem , nazwiskiem , adresem, kodem pocztowym. Ja nie mogę w kółko sam pisać. Bo zaraz mnie i Chodkiewicza wezmą za eko-świrów !A mówię Wam że afera robi się gorąca wokół tematu ryb i być może nadejdą jakieś zmiany . Poniżej filmik z wczoraj zmontowany: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=7707759725957138&id=100001695617254&rdid=LZNDqvKTGn3ICfDZ Edytowane 28 Maja 2024 przez Tommy100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi