Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Warto wiedzieć, gdzie te pisma zgłaszać bo to ludzkie pojęcie przechodzi żeby takie skoki byly. Dziś już nizkowka, wiatr trochu dokuczał, szukałem bolenia poniżej przewozu a tu nic , więc wziąłem delikatny zestaw i pobawiłem się kleniami a na sam koniec przylow sandacza 60, polakomil się na kleniowego wobka.

• Like 1

Wczoraj byłem, po kilku dniach przerwy. Chciałem sprawdzić, jak woda po ostatnich burzowych dniach.

Nad wodą byłem po 20.00. Woda ciut trącona, ale bez śmieci. Niska i to bardzo!, chyba jeszcze w tym roku tak niskiego stanu nie obserwowałem... 

Byłem do 23.00, przez te 3 godziny stan wody bez zmian. W miejscu, gdzie normalnie zarzucam SDR, to wczoraj stałem i woda sięgała mi poniżej kolan.

Jak generalnie wolę wędkować na niżówce - tak wczoraj, to już było przegięcie. Dodatkowo - jakieś matoły musiały w ciągu dnia urządzać sobie tor offroadowy w korycie Wisły - zaorane wszystko - ślady jakichś Quadów, motocykli....

Ryby wymiotło! Za 3 godziny szperania - jeden mały klenik i dwie uklejki (podczepione). Ukleja zatem  w łowisku jest, ale nic totalnie jej nie goniło. Zero życia na wodzie... tylko kaczki się chlupały, przepływał bóbr. A wracając do auta - ofukał mnie na ścieżce jeż :)

Panowie ,

Z wiązku z kolejnymi za dużymi wahaniami na Przewozie , odezwała się do nas telewizja.

Wczoraj Coma , Szymon i ja udzieliliśmy wywiadu dla TVP Kraków. Akurat Pepe i Coma byli na rybach kiedy nastapil zjazd wody. Inaczej nie wiedzielibyśmy o niczym.

Ja i Paweł Chodkiewicz zajęliśmy się sprawą od strony formalnej.

Dziwnym trafem wodowskaz na Sierosławicach nagle zaczął funkcjonować po naszej interwencji.

Warto działać. Im więcej Was będzie reagować , tym więcej naszych pomysłów będzie wprowadzane. Jak sami o ryby nie zadbamy to ryb nie będzie.

Poniżej link do Kroniki

:https://krakow.tvp.pl/77801782/29052024-1830

Glowne informacje od 7:30 minuty.

Na Facebooku Kroniki , jest też inna wersja bardziej rozbudowana. Sprawdźcie ją sami i odpowiedzcie sobie na pytanie czy powinniśmy mieć to gdzieś i sobie chodzić na rybki w milczeniu i łapać sobie bo coś tam jeszcze zostało, czy zacząć naprawdę działać i zmieniać wedkarstwo w Polsce na lepsze. Na skalę w jakiej nie zrobił tego jeszcze nikt.

Edytowane przez Tommy100
  • Like 7

Paszczak to akurat ten gosc to mowil z sensem. W sensie zniwelowac Skrapy bo Wisla jest wpusaczona w kanał.

Zeby zaczely sie tworzyc lachy i przykosy bo w waskim korycie wahania są duze a w szerszym male.

On chcial tez polaczyc kilka ogromnych starorzeczy i zwirowni z Wisla pomiedzy Krakowem a Oswiecimiem.

Oni mają dobre pomysly na tym Uniwesytecie Rolniczym

• Like 1

Tommy , zawsze za progami , kiedy mamy większy odbiór wody niż napływ tworzyć się będzie zjawisk erozji koryta . Zacznijmy od wysadzenia w diabły progi. Wodę się oczyści sama , przekosy się zrobią a po większej powodzi koryto się ułoży .

Po prostu czy to socrealizm czy kapitalizm wiem czym się kończą próby poprawiania przyrody. Straciłem zaufanie do profesorów , dyrektorów i innych orów. Bo już w nic nie wierzę patrząc jak mój i innych trud przecieka im przez palce i znika jak łzy w deszczu.

Oj tak, Trzeba próbować swoich sił, sumki wyjdą na żer, aczkolwiek jeszcze odbija im się leszczami. Ostatnio miałem sporo kontaktów z nimi z przypadku, Wczoraj już na grubo przygotowany rzucałem a tu nic za to Trafił się kolejny sandacz 60 cm. Czy jakieś zarybienie było ? hmm 

Woda tragedia Syf w dodatku kwitnie na potęgę. Deszcz spadnie może coś zmyję 

Dramaty dobrze się sprzedają.

Naglowki w stylu: "TO przybyło do Polski! Ty też możesz paść jego ofiarą" omijam szerokim łukiem.

Woda w Wiśle podniesiona, brudna ale żadnej powodzi. W weekend będzie do łowienia

średnio bym na to liczył chyba, że łowisz sumy na wysokiej wodzie:( na górnej wiśle jest przekroczony stan alarmowy, podobnie u nas skawinka... reszta dopływów też podniesiona... to musi spłynąć...

Właśnie wróciłem, nowy morski Stardic PG przetestowany ;) jeden siadł nie duży około 130cm przy podbieraniu strzelił hak z Ali ???? później branie jak guma wpadła do wody, nie zdążyłem linki wyprostować i strzał ale się nie zapiął ogólnie fajna zabawa w błocie :)

Właśnie wróciłem, nowy morski Stardic PG przetestowany ;) jeden siadł nie duży około 130cm przy podbieraniu strzelił hak z Ali ???? później branie jak guma wpadła do wody, nie zdążyłem linki wyprostować i strzał ale się nie zapiął ogólnie fajna zabawa w błocie :)

@Pepe . Tak z ciekawości jak który strzelił to od FTK ?

Ja w tamtym sezonie straciłem sandacza 80+ na tym haku przy podbieraniu zdarzyło mi się również tak , że bolenie po wylądowaniu w podbieraku zrywały grot takich kotwic ….