milczacy Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia W Krakowie napatrzysz się na patologię wędkarską oj napatrzysz. Do tego j... ukry co chcą to robią .Otototo! Legalnie (z kartą i opłatami) wędkuję tu od 25 lat. Za ten czas miałem 1 raz kontrolę PSR na Wiśle. Dwa razy mnie kontrolowano na wodach tarnowskich (Rabisko i Raba w Kłaju). Różne patologie się widywało... Ale to, co w ostatnich dwóch sezonach na Przylasku, z udziałem wschodnich uchodźców - to przeginka jest. Piknik i festyn nad wodą, darcie mordy, beretowanie ryb na potęgę. Pół biedy - jak to jest jakaś rodzina, czy dwie - gdzie po prostu spędzają czas kulturalnie nad wodą. Czasem nawet rozpitolą się na stanowisku z piknikiem, nie łowiąc. Ok - może tam jest taki model spędzania czasu wolnego - śpiew ptaków, konserwa na kocyku i mycie gir w bajorku.... Ale gorzej, jak bajorko okupuje "brygada łowcza".... Przykład z zeszłorocznej jesieni - 5 podchmielonych rosłych byczków. Trzech na stawie 14, dwóch na 12.... Gril, ciepła wódeczka, darcie mordy, śpiewy, jakieś ichnie disco z głośnika BT. I każdy po dwie wędy.... A siata jedna i wspólna ... i kurwa znoszą do tej siaty ryby wszelakie, małe i większe, z tych dwóch stawów i pięciu stanowisk.... Nas - na stawie 14 jeszcze dwóch - jakiś starszy wędkarz na drugim końcu stawu, i ja z bacikiem - niedaleko rozbawionej grupki... Nie wytrzymałem - podchodzę i pytam, co tam w tej siatce jest? A przecież widzę - w siatce złoto. Łowią gnoje i siatują karasie złociste i mikro linki (zakaz zabierania karasia). Pytam, czy zezwolenia mają ? No i jedyne co usłyszałem w odpowiedzi, to: wypierdalaj polaczku! Zaczęło się robić nieciekawie - okrzyki i nawoływania bojowe zaczęły się nasilać, więc jak padło słowo "wpierdol" (okazuje się że doskonale mówią po polsku ), to prędziutko się pozwijałem i zwyczajnie zrejterowałem znad wody.... próbowałem dzwonić na tel. patrolowy PSR, ale po dwóch bezskutecznych próbach - odpuściłem. Niestety, jest jak jest i nie sądzę by ten stan rzeczy miał się poprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) Kolego. po jaką cholerę dzwoniłeś do PSR? trzeba było od razu na "pały" dzwonić... Ostatnio też miałem podobną historię na Brzegach 2. Muzyka na full i grillowanie z darciem japy w bonusie. W moim przypadku na szczęście poskutkowało (pewnie dlatego, że wsparli mnie inni okoliczni wędkarze). Edytowane 3 Kwietnia przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia Zadzwoń następnym razem na policję. Do gadaj się z sąsiadem lub innym Polakiem w sprawie świadkowania gróźb karalnych i jazda z bydłem ! Z całym szacunkiem dla innych nacji ale prawo obowiązuje wszystkich. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia Osobiście uważam , że takie zachowania powinny być o razu zgłaszane na policję . No mercy !!! Miałem sytuację kilka lat temu na Rożnowie gdzie podpływam do siebie na pomost a tam z 30 wędek rozstawionych z trupkiem na sandacza . Zadzwoniłem do psr to mi oświadczyli , że nie mają żadnego środka pływającego żeby przeprowadzić kontrolę ..O tej pory dzwonię na policję . W godzinię są i konfiskują sprzęt bo sytuacja się powtarza… Pa . Chciałem dołączyć na sprzątanie ale mam służbowy wyjazd .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia Byłem dzisiaj ponownie na Przylasku Rusieckim, wędkarzy mniej niż na weekendzie, ryb także Widziałem kilka okonków ganiających za ukleją na płyciźnie (takie 15cm) + co jakiś obserwowałem oczkowanie nieznanych ryb mniej więcej na środku zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milczacy Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia Ale to nie o wszczynanie narracji antyukraińskiej chodzi... Chodzi o to, że 15 - 10 lat temu, na Przylasku - uważać trzeba było na młodzierzówkę dresiarzy z NH, co jak popili na kąpielisku - to rozchodzili się po "rewirze", szukając zaczepki i okazji by dać komuś w pysk na zaczepkę "za kim jesteś"? Dobrze było jeździć na ryby co najmniej z kompanem jakimś.10 -5 lat temu, trzeba było uważać na złodziei i pary szukające intymności w krzakach, na papierzaki na ścieżce, zabłąkaną na konopnym haju młodzież i na niedobitki dresiarzy, oraz opitych kawalarów, szukających okazji do aferki na świeżym powietrzu - również dobrze było jeździć na ryby w ekipie.Element rozrywkowy skupiał się z grubsza na jedynce, blisko przystanku PKS, tylko wolne elektrony zapuszczały się między stawy i szukały atrakcji. Zawsze można było poprosić sąsiada wędkarza o wsparcie w razie czego... Teraz - strach jest zabrać dziecko nad wodę, bo jest (przeważająco) ukraińskie disco, grill i zabawa przy wódce nad wodą. Nie na kąpielisku - a na bajorkach właśnie. Jak ta sytuacja którą opisałem.... Kogo poprosisz o pomoc, jak jesteś sam z jakimś dziadkiem na wodzie (z całym szacunkiem do starszych wędkarzy)? A byczki bawią się i rządzą jak u siebie.I jeszcze raz - bez nagonki antyukraińskiej - ale czy to tak powinno być? Będąc w gościach, wyżerasz gospodarzowi wszystko z lodówki, śmieci rzucasz na podłogę, a jak ci zwróci uwagę - to grozisz mu wpierdolem? Boś ofiara historii i agresji? Dlatego, Przylasek jest dla mnie spalony.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) Nie, nie powinno tak być i nie ma co filozofować. Z tego co wiem, w tym kraju jest zakaz chlania w miejscach publicznych (nie będących do tego przeznaczonych). Trzeba dzwonić na policję i gonić szmaciarzy. Jest to upierdliwe, nie każdy lubi takie akcje ale jak pozwolimy sobie wejść na głowę to będzie coraz gorzej. P.S. A mój post nie odnosił się przecież do Ciebie. Edytowane 3 Kwietnia przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozu26 Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Udało się dziś coś komu trafić nad wodą? Brzegi 3 dzisiaj pusty przelot, w zeszły weekend Prądnik, ale bardzo niska i czysta woda nie pomagała, jeden potok niewymiar tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 6 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Wiosna 2022 ( nie chce strzelać czy marzec czy kwiecień a może jednak maj ?) Wisła Przewóz , kumpel łowi po jednej stronie rzeki a po drugiej stronie gościu ze wschodu beretuje sandacza jak się patrzy i nie kryje się z tym jeszcze gada przez komórkę i się tym chwali. I też nie wiem jakim cudem ( sami przyjechali albo kolega po nich wydzwonił , ale raczej to drugie) nad brzegiem ( od strony kolegi ) pojawia się PSR-ka .Kolega został skontrolowany i opowiedział wszystko , tamci nie tylko zlali kłusoli to cos tam odpowiedzieli koledze po chamsku. Także popieram żeby dzwonić od razu po policję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Tymczasem my w sobote posprzątaliśmy okolice Przewozu i caly prawy brzeg az do Grabia ! Dzieki za pomoc calej ekipie z Jerka ! Pepe , Coma , KPon , Paszczak , Ruki i wszystkim co przybyli na miejsce W najlepszym momencie bylo 26 osob ! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Trochę się tego zebrało ale i tak dużo mniej niż w zeszłym roku 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia Bo na jesień (prawie) powódź była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy6 Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia NOOO ładnie!Ale jakbyście chcieli posprzątać Uszwicę to byście całe boisko sportowe workami zajęli i jakbyście przeżyli smród z wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia https://www.onet.pl/styl-zycia/kobietaxl/pierwszy-raz-w-historii-kobieta-zarzadza-polskim-zwiazkiem-wedkarskim/khxntzc,30bc1058 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Pomiar:6:20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Łowiłeś czy tylko byłeś popatrzeć nad wodę? ja byłem zaglądnąć dwa dni temu i wszędzie tarło jak i na płytkiej spokojnej wodzie tak i na szybkiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Po rzucałem kapkje, ale kleń w tarle i nie chciałem przeszkadzać. https://youtu.be/g-Z5os2Kcrc?si=bwqxyuW4uybDKeN_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Ciekawe, dawno nie widziałem tak wczesnego tarła kleni na Wiśle, raczej był to maj i to często jego koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Ciekawe, dawno nie widziałem tak wczesnego tarła kleni na Wiśle, raczej był to maj i to często jego koniec.Odra to samo plus leszcz też szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Ja bym raczej obstawiał inne ryby na tarle niż klenie (certy, świnki itp) bo byłem teraz na rowerze i widziałem sporo klenia drobnego przy opaskach, a w jednym miejscu widziałem 4-5 sztuk klenia 50+ grupującego się dopiero do tarła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Właśnie ja też byłem w czwartek rozejrzeć się nad podkrakowską Wisłą i widziałem świnki na tarle. Kleni złowiłem kilka, bez oznak tarłowych. Z tym że u nas często w jednym miejscu już się trą, w innym jeszcze nie. Więc nie wykluczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Tak. Mogą to być certy/świnki (tarło odbywa się w temperaturze15-18st.C). Na jednej sztuce w nurcie , na wypłyceniu widać było certowe łuski , więc jednoznacznie ... Jednak w asyście na wyjściu z dołka obserwowałem dorodne , zdrowe mamuchy klenia . Dosyć żwawo gonione były przez podrostki, takie na oko 25cm.Ciekawe , że podobne miejsca tarłowe wybierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia U mnie na W3 leszcze powolutku zaczynają się gonić. Na razie bez histerii. Woda niska,brydna, pełno glonów. Na bajorku pracowym jakieś dziwne ryby w cętki głodne bardzo. Pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Teraz się trze świnka. Co roku obserwuje te harce -piękna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczak007 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia Życie da sobię radę. Wystarczy nie przeszkadzać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi