Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam te dobre, wspaniałe czasy bo w okolicach Przewozu łowie od 94 roku :) pamiętam dzień w którym na obrotówkę złowiłem 11 szczupaków z jednego miejsca nie ruszając się nawet metr w lewo czy w prawo ;)

Piotr, to wyobraź sobie, że właśnie około 94-95 roku, na Skawince, na obrotówkę w ok. godzinę, złowiłem 19 kleni :) Rozmiarowo różne (max 35 cm), ale co rzut, to było pobicie. Współcześnie nie do uwierzenia, nie ? A wtedy, mój ojciec mówił, że teraz to nie ma ryb, że ryby to były 20-30 lat temu...To nie wiem co było w latach '60....

Teraz 11 szczupaków to za cały sezon u nas nie złowisz... 

Ja pod Przewóz trafiłem już po roku 2000. Najpierw przyjechałem na "zwiad". Bez wędki. Z wędką zameldowałem się dzień później. Z tym miejscem wiążą się moje PB suma, PB szczupaka, PB ilości złowionych boleni w ciągu jednej godziny i  wiele innych przyjemnych chwil. Ok koniec ględzenia.

Pojechałem wczoraj na ryby. Nic nie złowiłem , ale było jakby to ująć "widowiskowo".  Między innymi z powodu podpiętej raczej dużej ryby, która po prostu zrobiła lej i falę odpinając się. Na haczyku została łuska. Było kilka brań , jedna spinka. Ogromny sum majestatycznie przepłynął pod samymi nogami blisko zalanych traw.

Czy ktoś rozpozna gatunek?

post-69186-0-18459500-1749461293_thumb.jpg

Pamiętacie jeszcze polską szkołę spinningu? Zawody co weekend, z ubitymi rozkładówkami, przedzielone zwyczajnym "sportowym" przerzucaniem w najmodniejszym stylu no kill - a to wszystko przy powszechnym dostępie do wody i niezwykle hojnym regulaminie. Jakby jeden kleń ładnie złowiony nie wystarczył.. Ale ta bezrefleksyjna, bezwzględna całoroczna eksploatacja była usprawiedliwiona, bo miała miejsce u wroga - na PZW  :)  

Coś karpiowatego - może leszcz?

Ryba stała na żwirowym wypłyceniu oddzielającym główny nurt od klatki. Powyżej z niepokojem uklejki krążyły przy powierzchni. Nie ma tak dużych leszczy. Ryba musiała być całkiem spora. Miałem kij do 150 gram. Chwilę bujneło, a potem właściwie nie plusk tylko taki wir. Woda była podniesiona, mętna więc nie dojrzałem ryby. Ale ten sum pod nogami, to była mega ryba. Zdążyłem rzucić przed niego 3 razy, ale nie wziął. 

Nie ma tak dużych leszczy. Ryba musiała być całkiem spora. . 

wiele lat temu łowiłem poniżej stopnia Kościuszko - na dużą gumę. Że może sandacz, może sum...

W końcu jak coś wzięło, to nie mogłem tego zatrzymać. Poszło kilkadziesiąt metrów w dół, nie mogłem podciągnąć do siebie.

A kij mocny, plecionka gruba.

Zadzwoniłem do kolegi, że chyba mam ładnego suma.

Kolega zdążył przyjechać z Krakowa, a ja jeszcze holowałem.

I w końcu wyholowałem - leszcza takiego z 3-4 kg, zahaczonego centralnie za grzbiet. Jak się ustawił bokiem do nurtu, to jak żagiel na silnym wietrze..

Tak. Wczoraj było lekko ponad 19. Dzisiaj 4 mniej . Ale zimno nad wodą . Teraz około 10 w korycie jest. Bolek - brzdąc mnie chlapał ogonem .

W piątek miałem emocji co nie miara . Ale zbyt duża reaktancja jednej sztuki a drugiej impedancja wzrosła proporcjonalnie do odjazdu w nurt.

Przewinąłem na Komodo ss463 Power pro 0,45 . Zobaczymy co one na to ...

Edytowane przez Paszczak007

To zależy, czy będą miały charakter bardziej indukcyjny, czy pojemnościowy. I należy pamiętać że wg Fryzego mamy jeszcze moc deformacji.... Pz.

Ps. Z autopsji wiem że jak będzie chciał sp... To sp....

Nie szukać winnych poza sobą samym, ale też nie młócić bezstresowo rzeki przez 365 dni w roku, odbudować w członkach poczucie właścicielskie, ożywić koła i lokalne. Prócz tego wspierać wszystkie możliwe formy retencji, budować zaporówki, małe elektrownie wodne, progi.. żeby było tak jak kiedyś..

Pytanie czy możemy zrobić coś więcej aby Ją uratować ?

Nie

Jak Tommy nic nie zdziałał od dwóch lat z Pawłem Ch. gdzie byli w to zaangażowani politycy, dziennikarze, yutubery itp to jak może pomóc zwykły szarak który musi jechać do pracy, ogarnąć dzieci, zakupy i dom  :)  

• Like 1

Jak zwykły szary człowiek ( chociaż uważam , że w tym kraju są sami niezwykli ludzie ) może raz w roku z innymi szarakami uzbierać na zakup sprzętu medycznego miliony , to nic nie jest niemożliwe . Tommy z Pawłem zrobili gargantuiczną robotę . Chwała im za to . Ale są we dwójkę . Ile osób udziela się w wątku ? Ile osób wędkuje na wodach o które się martwimy ? Siła jest w grupie . Jeżeli coś się psuje od wielu dziesięcioleci nie można oczekiwać poprawy w dwa lata. Wiem że mierzę się z Goliatem, sam to odczułem na własnej osobie ale się już nie zatrzymam !

• Like 1

Zgoda z Wami Koledzy, jest nas wielu. Ale problem w tym, że tak naprawdę, to niewielu chce się cokolwiek zrobić. Popatrzcie na frekwencje na zebraniach czy na problemy jakie mają poszczególne koła z zebraniem osób chętnych do zarządu.

Ja przywrócenie rybności w Wiśle widzę tak:

1) Likwidacja progów (Łączany, Kościuszko, Dąbie, Przewóz)

2) Eksterminacja (nie płoszenie) kormoranów, jeśli się pojawią w okresie jesienno-zimowym

3) Wielomilionowe kary dla trucicieli Wisły i jej dopływów 

4) Ewentualne zarybienie poszczególnymi gatunkami, by odbudować populacje (jaź, kleń, brzana, świnka, boleń, sandacz, szczupak)

Ale rzeczywistość wygląda niestety tak, że ŻADEN z tych punktów nie jest spełniony i nie zanosi się na to by był spełniany w przyszłości. Choćbyśmy napisali tryliard pism do różnorakich osób i instytucji. Progi będą stać, kormorany będą dalej wyjadać ryby na zimowiskach, truciciele będą spać spokojnie (przykład Niepołomic z ubiegłego roku czy choćby Harbutówki i Rudawy sprzed kilku tygodni), a zarybiania, jeśli już są, to są to zarybiania narybkiem, które są wysoce nieskuteczne.

I dlatego, jak twierdzi znajomy ichtiolog, mamy równię pochyłą, przez co z roku na rok jest coraz gorzej.

Dziwi mnie natomiast jedno... O ile o powietrze w Krakowie i okolicach dba się bardzo (zakaz palenia drewnem, strefy czystego transportu, itp.), o tyle wodę władze mają w d.... :(

• Like 2

Truciciele? Wystarczy wprowadzić nakaz czerpania wody poniżej zrzutów nieczystości. Błyskawicznie jakość by podskoczyła.

Zespołu kaskad nie trzeba wysadzać . Wystarczy otworzyć śluzy . Finito .

Opłacać składkę jako nie zrzeszony . Wtedy całość pozostaje w okręgu.

Odnośnie zarybień . Na stronie pzw są pedeefy z ilością narybku wpuszczoną do Wisły . Spore ilości ! Ale jakoś nie widzę tego w wodzie , a powinienem ...

Dawno temu nad wodą , patrząc na tą nędzę , w przypływie bezradności wykluła mi się taka myśl : jak się nie chce to się szuka wymówek. Jak się chce to się szuka możliwości .

• Like 2

Trochę zmienię temat:

chcę wybrac się z wnukami na "łowienie ryb".

Czyli na jakąś komercję, gdzie by mogli coś złowić - np. 'tęczaka na robaka', czy jakiegoś karasia

Z tego co się orientuję, to takie łowiska są w Będkowskiej, Kobylańskiej, w Dubiu - tylko jak czytam, że trzeba sobie "wykupić stanowisko", to nie bardzo mi się to podoba, żeby być przykutym tylko do jednego miejsca.

Poza tym, nie chodzi o wielogodzinną zasiadkę, tylko po prostu żeby wrzucić zestaw i zaraz poczuć rybę na wędce.

Które miejsce byście proponowali?