Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Fishing24 ma na pewno najlepszy asortyment spinningowy w Krakowie. Ale warto też zajrzeć do małego sklepu na Zapolskiej, ceny różnie, jedne niższe, inne wyższe niż Fishing, przy większych zakupach można dostać rabat. Mimo małych rozmiarów niezły wybór asortymentu spinningowego, plecionki od klasy ekonomicznej do średniej.

Ja sie zaopatruje tylko w Piranii, wlasciciel prze sympatyczny i mozna odebrac towar na miejscu, jednak nie jest to sklep stacjonarny, wiec bardziej na zasadzie zamawiam i odbieram w 3 minuty i mnie nie ma :)

Zakladam, ze jakbys chcial jakimis wedkami pomachac zeby porownac to sie dogadacie :)

Wczoraj Wisła była dla mnie bardzo nieuprzejma;-). Pojechałem z synem po południu na małe wędkowanie w okolice Nowego Brzeska. Zapowiadało się dobrze. Był kontakt z rybą. Na początek synowi spiął się kleń przy samym brzegu, a mi po krótkim holu wypięło się coś sporego, co łupnęło w gumę z opadu. A potem woda zaczęła się podnosić. Jak poszła w górę o jakieś 20cm, to brania ustały. Studnia. Ale i tak miło spędziliśmy niedzielne popołudnie;-).

• Like 1

Faktycznie można pomarudzić u nich na miejscu?

Ze względu że to sklep internetowy to lepiej wiedzieć czego się chce i zamówić przez neta. ALE nieraz umawiałem się na odbiór jakiegoś zamówienia i przy okazji na macanie wędek. Właściciel jest wędkarzem i rozumie że wędkę dobrze jest dotknąć. Krótki wywiad na jaką wodę, jakie ryby, jakie przynęty i parę wędek zawsze zaprezentuje. Nie jest to oczywiście salon z wędkami gdzie spędzisz popołudnie przebierając w kijach :)

• Like 1

Nikt nic nie łowi? Piszcie coś.

Ja przez poprzedni weekend marnie.

Tylko w sobotę wieczorem miałem na wędce sporego suma- takie mam wrażenie :)  , ale po wyciągnięciu prawie całej długości 150-170m plecionki Power Strike 20IB i kilkakrotnych próbach zatrzymania siłowego Lamiglasem 20IB lub choćby przyhamowania, zamiast tego rozpedzał się jeszcze bardziej , a ja już nie mogłem schodzic w dół bardziej i w końcu rozgięła się kotwiczka w "Zaczarowanym Ołówku" Janusza Widły i nastąpił smutny luz, jedyne pocieszenie, że w pysku suma  został tylko niewielki kawałeczek metalu- 1 qrot.

Chodziłem w sobotę z refleksją taką, ze nie ma ryb, nie biorą i , ze trzeba  za każdą sporo czasami się nachodzić.

Byłem w 4 miejscach i zupełnie nic. Dopiero na 5 miejscu- prawie początek opaski,zółty krzyż, zatrzymanie woblera Janusza, którego lubię na jesieni, który często poprawia mi humor, i po tym zatrzymaniu początkowo wrażenie zaczepu ,wolna wędrówka do góry i na środek rzeki potem dopiero coraz silniejszy i szybszy odjazd w dół i ruchy charakterystyczne dla sumka.

Jeszcze raz sprawdziła się zasada, że trzeba uważać na najsłabszy element zestawu, najlepiej żeby przy liczeniu na sumka wszystko było jak najmocniejsze.

Edytowane przez jerzy6
  • Like 4

Jerzy wiem jak to boli. Jakieś trzy tygodnie temu sum zjadł mi przy opasce bandziorka Widła i też nie było szans, nawet się nie zatrzymał . Przy trzecim walnięciu ogonem poszła pletka i popłynął z woblerem. Trzeba będzie się zaprzeć i łowić tylko sumowym zestawem.

• Like 1

Wybrałem się w poniedziałek nad Wisłę w okolice Nowego Brzeska. Wisła bardzo mocno podniesiona, brudna. Płynęło bardzo dużo syfu. Jedyna aktywność, to były małe uklejki zbierające z powierzchni. Nawet bolenie nie goniły. Woda cały czas się podnosiła. W ciągu dwóch dni poszła prawie o dwa metry w górę. Przeszedłem po kilku główkach, ale bez efektu. Woda bardzo szybka, mocny uciąg pod sam brzeg. Nawet gruntowcy na Wiśle klęli na czym świat stoi;-). Wracając do siebie wstąpiłem nad Rabę, ale dokładnie taka sama historia. Woda podniesiona i bardzo brudna. Może innym razem.