Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Wszędzie dojedziesz do Wisły gdzie tylko chcesz, tylko ostatnie 200m trzeba iść z buta ale to chyba dla wędkarza nie problem  ;)

200m to nie problem. Chodzi bardziej o to czy nie trzeba zostawiać samochodu na wale, albo za nim i walcować do rzeki po grząskim gruncie kilkaset metrów albo i dalej. Jak za młodu z ojcem zostawialiśmy samochód dalej od łowiska, to po powrocie zastawaliśmy go w różnym stanie;-). Na wspomnienie tamtych "przygód" wolę nie zostawiać samochodu poza zasięgiem wzroku jak nie ma takiej konieczności;-). Ale może faktycznie nad Wisłą nie zdarzają się takie przykre historie. Ech, ciągnie wilka do lasu;-).

Wody faktycznie w rzekach coraz mniej, szczególnie w miesiącach letnich.

To samo jest z Rabą - przyzwyczajenia do niżówki przez ostatnie lata, a tu wchodzę na wodę 6m3/s , czyli taką normalną, i wrażenie - głęboko, szybko, jak tu łowić? Nimfy za lekkie, woda powyżej kolan na płani. Czyli tak jak powinno być na górskiej rzece.

W sobotę wpadłem na chwilę na odcinek przy Kolnej. Duży zrzut wody ze zapory, woda poruszona wiec aktywności ryby zero. Poszedlem ku wylotowi toru i szok. Na dole przy płytach betonowych bylo ze 30 cm mułu. Ale twardo zlazłem na dół i stanąłem na kilka rzutów. Tak mi gumowce zassało że nie mogłem wyjść. Dopiero jacyś Ukraińcy mi pomogli wydrapać sie na górę. Boleni w ogole nie widziałem.

Ja w radiu slyszalem o Dobczycach ze sa plany na kolejny rok otworzyc dla wedkarzy ... Ale plany to podobno od dawna mają

Mam pacjenta - energetyka z Dobczyc.

Parę dni temu o to go pytałem i mówił, że nie ma takich planów.

Ale może są - tylko ściśle tajne :)

PS.

Z 10 lat temu nurkowałem w Dobczycach. Na dnie była (i jest zapewne) pajęczyna z pourywanych żyłek :)

Z brzegu miejscowi, z łódek łowi "władza" mundurowa. Prezes ZO Kraków, na spotkaniach w kołach obiecywał otwarcie zbiornika dla wedkarzy w 2018. Obawiam się tylko, że w przypadku PZW oznacza to karpia i tony zanęty, a na to już na pewno nie zgodzi się RZGW, zresztą słusznie.

Gmina Dobczyce mogłaby sama gospodarować na zalewie, i ustalać zasady, strefa ciszy, tylko przynęty sztuczne itd. Inny target, zamiast dziadków z PZW - muszkarze i spinningisci, często z odległych rejonów, wpływy z turystyki...

Problem w tym, że grunciarze też muszą gdzieś łowić, a ilość wody dla nich w okręgu krakowskim maleje z roku na rok, dochodzą ograniczenia na wielu zbiornikach - np. Bagry, gdzie formalnie wedkarz jest intruzem tolerowanym z trudem przez władze miasta, czy Kryspinów z kuriozalną sytuacją woda prywatna, brzeg prywatny, ryby PZW.

Nieunikniony jest w takiej sytuacji konflikt między grunciarzami a spinningistami, dwa gatunki o sprzecznych interesach w jednej, coraz mniejszej niszy ekologicznej.

Zapewne władzom PZW to nawet na rękę, divida et impera...

• Like 1

No to ładne jajo. A miałem taką ochotę wybrać się nad Wisłę właśnie w okolice Nowego Brzeska albo Ispiny. Tylko moją Octavią nie wyjadę. A może ktoś podpowiedzieć gdzie w okolicy da się w miarę dojechać do Wisły i nie ugrzęznąć w błocie? Może być na priv, jakby ktoś nie chciał zdradzać zbyt wielu szczegółów;-)

Na prawym brzegu w Ispinie jest pięknie wyasfaltowana ścieżka rowerowa. Widzę że wszyscy jeżdżą autami a w kilku miejscach jest szerzej i można zostawić pojazd.

Na prawym brzegu w Ispinie jest pięknie wyasfaltowana ścieżka rowerowa. Widzę że wszyscy jeżdżą autami a w kilku miejscach jest szerzej i można zostawić pojazd.

Właśnie słyszałem, że jeżdżą, ale mi jakoś tak sumienie i przyzwoitość nie pozwala wjechać za zakaz ruchu gdy nie mam do tego stosownych uprawnień;-).

@etherni- gdyby dopuścili wędkarzy, wątpię żeby rzgw oddało je pod władanie polskiemu związkowi mięsiarskiemu. Raczej sami by gospodarowali, w koncu to kawał wody, bliziutko milionowego miasta. Łakomy kąsek. Oddanie tego pzw byłoby głupotą. Zakaz połowy na przynety naturalne w połączeniu z brakiem no kill, skutkowałoby, skutkowałoby degeneracją ichtiofauny. Malejące pogłowie drapieżników plus brak odłowu białoryby zachwiałoby równowagę biologiczną, co na zbiorniku będącym rezerwuarem wody pitnej, jest niedopuszczalne.

Niech nawet RZGW zrobi łowisko specjalne.

Szkoda żeby taka woda się marnowała bo w Małopolsce wybór mały ...Ale niech zrobi ....

Właśnie w tym momencie zadzwoniłem do Rzgw z zapytaniem czy są jakieś zmiany i pani mi powiedziała że w związku z nowym prawem wodnym rozpatrzana jest taka możliwość ale na razie nic więcej nie może powiedzieć .....

Oddanie JAKIEJKOLWIEK wody ubekom z PZW oznacza szybką i totalną ruinę i brak ryb.

Lepsze COKOLWIEK, niż "zarządzanie" przez gangsterów z PZW.

jak dla mnie, może być tam zakaz łowienia. Nawet jak 'znajomi królika' orzą wędkami, to wszystkiego nie wyorzą, a niech sobie taka enklawa zostanie.

Ja liczę na to że zostanie  w rękach rzgw.

Podobno na jeziorze mucharskim ma być woda komercyjna zarządzana przez nich łącznie z najnowszą w Polsce stacją zarybieniową .

Może będą jakoś łączyć te dwa projekty ?

JESTEM ABSOLUTNIE przeciwny żeby borowe dziadki położyły na tym łapę .

To co się dzieję pod ich rządami widzę cały czas na Rożnowie .....