Gobio Gobio Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Wisła jest Ok, potrafi zaskoczyć i dać dużo frajdy tylko nikt z PZW tak naprawdę o nią nie dba i rzeka broni się sama. Nie znam danych dotyczących zarybień Wisły?! Są takie ? Sypią karpiem...tęczakiem? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Sorki jaki temat wątku " je...ane PZW " czy "Wisła koło Krakowa " bo sie troche pogubiłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Są opinie, że duże pstrągi, czasami łowione w Dłubni, to były ryby wypasione i wyrosłe w Zalewie Zesławickim, okresowo wstępujące do rzeki.Tym bardziej, że ryby w mało żyznej Dłubni miały głodówę, taka prawie forma głodowa, duży łeb, wątłe ciało.Zresztą, w zalewie takoż łowiono piękne potokowce, wyglądem i kondycją przypominające trocie. Piękne, okazałe rybska. Natomiast Rudawa, to już inny charakter rzeki. Bardzo żyzna, stanowiąca habitat dla wielu gatunków: pstrągi rosły aż miło i było ich mnóstwo.Nawet regulacja nie miała negatywnego wpływu, bo była wykonana z głową, jeszcze przed wojną, a może nawet w czasach miłościwie nam panującego Franciszka Józefa.Rudawę poznałem jako kilkunastolatek. Mój ojciec nie wędkował, miał za to kolegów wędkarzy i ci czasem zabierali mnie na nocne węgorze.Tak, koledzy, wówczas w okolicach Zabierzowa Rudawa była rzeką nizinną z prawem łowienia na każdą przynętę. Węgorzy była nieprawdopodobna ilość, każda nocna zasiadka kończyła się obfitą zdobyczą. Wędkarze ci łowili głównie na rosówki, czasem na rybkę, i jako przyłów trafiały się wielkie pstrągi. Naprawdę wielkie, dwu, trzykilowe, wypasione na kiełbiach i konikach polnych.Kilka kilometrów wyżej Rudawa była już zakwalifikowana do wód górskich.Letnim wieczorem, jak się stanęło na moście w miejscowości Rudawa, zdawało się, patrząc na płań, że deszcz pada: to niewielkie pstrągi i nieco rzadsze lipienie, zbierały płynące muchy.Ale za to wtedy okres połowu pstrąga zaczynał się 1 kwietnia.I tu moje pytanie: czy naprawdę, koledzy, musimy trapić te pstrągi, już nieliczne, w lutym? Może dajmy im odpocząć jeszcze chociaż miesiąc, półtora.Mimo, że przepisy pozwalają...bo pozwalają też na walenie w łeb, prawda? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milczacy Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Karasie jedzo gówno :D Tak Tadku.... bo jak całe dno zasrane przez te karpie pasione tonami proteiny, to już samo gówno w wodach się ostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zapytam po raz kolejny na forum. Kto z Was poza narzekaniem byl/bedzie na zebraniu rocznym? Mityczny beton trzeba zastapic 'nowymi' ludzmi ale takowych nie widac w okregach tak wiec pisac a robic to dwie rozne rzeczy 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Esioslaw, on 19 Jan 2018 - 20:01, said:. Jak dla mnie jest to absurdem z tymi porozumieniami że na województwo przypada kilka okręgów, To przecież oczywiste - zamiast 16 prezesów, vice-, zastępców, skarbników, sekretarek, itp., itd., jest 49.3 razy więcej gąb do konsumowania składek.A każda gęba z władz PZW nie ma dna, więc pochłonie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 380 zł? Zwariowali, nie placcie i tak kontroli nie ma. Jak 20 nie zapłaci są 7600 w plecy. Ja za Holandię place 40 euro ( niecałe) za Ren w Niemczech 34, Lippe + 7 jezior 25, Ruhr ( odcinek 25 km) 40 euro. Francja 35 na tydzień albo 90 na rok. Jak jestem w Polsce nie płacę, chciałem wykupić na tydzień, dzień ale i tak musiałbym zapłacić składkę, to jest chore. Cena dniowego pozwolenia na rybnej rzece w Niemczech waha się od 5-10 euro, w Polsce płacimy tyle samo, za możliwość pochodzenia z wędka wzdłuż brzegu, ewentualnie można woblery pozostawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Ja miałem 4 kontrole w ubiegłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Ja miałem jedna kontrole i akurat qrwa karta w aucie zony została Potem trza było jechać i sie tlumaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Trza by sie było do jednego koła wszyscy przepisać i na takie zebranie uderzyć choć pewnie niejeden z narzekających już kartę opłacił . ( Wojtek byłeś ?) Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Krzysiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Ja w tym roku, pierwszy raz od 10 lat nie opłacam Krakowa. Zapłaciłem macierzyste kieleckie (porozumienia z 21 innymi okręgami) oraz Tarnów. I więcej mi nie potrzeba. Nad woda jestem średnio 80 razy w ciągu sezonu z tego 15 razy na krakowskiej wodzie. mimo, że do dlubni mam 6km a do Szreniawy 900 metrów. Edytowane 20 Stycznia 2018 przez fifek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Kurczę ja mam ten problem ze wygoda jest dla mnie skoczyć gdzieś na pare godzin w krk .Jak jadę na roznow czy czorsztyn to już dzien z głowy . Innych miejscówek nie znam w okolicy nie jestem wielkim miłośnikiem Wisły , zbyt chimeryczna dla mnie troszkę sie zniechęciłem ostatnio , wole wszelkiego rodzaju bajora typu zalew na piaskach czy brzegi ale tam dopiero czuć beton . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Naprawdę chłopaki nie jest tak źle, trzeba łowić, co jest. A są piękne sumy, widziałem zdjecia kilku dwumetrówek z ubiegłego roku i widzialem piękne spławy, klenie i jazie 50-60 w pewnych okresach da się łowić jak płotki, chłopaki połapali sandacze 90tki i to nawet w mieście, szczupaki metrówki z krakowskich zbiorników (118 największy) z białorybu leszcze 60-70 cm (największy 82), karasie po 40 cm, wzdręgi i płocie 30 cm, a i jak się dobrze połazi to potoka z 4 z przodu się złowi, czy na Rabie jeszcze większego.Oprócz tego słyszałem o trociach w Krakowie i nawet głowatce, na żywca przy Dąbiu ponad 12 kg, ładne brzanyNie znam tych łowisk z lat wcześniejszych, ale da się naprawdę coś złowić, czego wszystkim życzę w tym sezonie. Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Ja rownież jeszcze nie opłaciłem skladek ale mam dylemat czy nie opłacić kieleckiego , Choć zasobność Nidy mnie zniechęca. Łowię głownie na Szreniawie Wisle i Rabie. Szreniawa mnie zraziła choć z roku na rok czuję sentyment do tej rzeki i jego wcześniejszego potencjału i tych emocji związanych z uganianiem się na kropkami Każdy wypad był przygodą i rywalizacją z innymi wędkarzami W zeszłym roku bardzo dużo razy odwiedzałem Wisełkę mam do niej blisko nawet 5 razy w tygodniu po te kilka godz udawało się coś złapać bo nie powiem siadały Ryby ale jak patrzac na poprzednie lata widać duża różnice:) W 2017 badałem całą Wisłę od Krakowa do Koszyc w poszukiwaniu drapieżników poznałem Wiele ciekawych atrakcyjnych miejsc. Przyjeżdżałem na miejsce z wielkim entuzjazmem a odjeżdżałem przeważnie z rozgoryczeniem tłumacząc że w dzisiejszym dniu i porze roku nie biorą ale w koncu ile czasu ryba może nie brać i Tak minął sezon na naszej Wisełce, pod koniec jesieni uganiałem się na Szczupłym i Sandaczem może z 20 wypadów bez owocnych jedynie czas miło spędzony z Naturą.Pewnie stanie się tak że opłacę Krakowskie i pierwszego pójdę sprawdzić jak wygląda sytuacja na Szreniawie, moze czymś mnie zaskoczy bo znając kaprysy tej rzeki z roku na rok zaskakuję na pewno nie to samo co 10 lat temu ale spróbować Warto a Wisełka Sobie poczeka. PS. Największy pstrąg tamtego roku 38cm pierwszy raz odkad łowię na tej rzecze nie spadłem poniżej 40. Chce powiedzieć że ten 38 był drugi w przedziale od 30 cm, pozostałe to takie do 30 sporadycznie. . ryb na caly sezon było może 10 co jest klęską. Nadzieja umiera ostatnia Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Trza by sie było do jednego koła wszyscy przepisać i na takie zebranie uderzyć choć pewnie niejeden z narzekających już kartę opłacił . ( Wojtek byłeś ?)Byłem, wku..iłem się i opłaciłem tylko licencję mojemu tacie... wyszedłem...znając życie wrócę za kilka tygodni z równo wyliczoną sumką w zębach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Wrócisz wrócisz , już ja to wiem .Wyślę ci kilka fotek i z karta w zębach będziesz stał na brzegu i czekał aż podplyne . Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Krzysiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuku1 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Ja w tym roku składki opłaciłem w okręgu tarnowskim. Niepełna okręgowa 120 zł .Dodatkowo opłaciłem składkę na okręg kielecki za 58 zł ( dzięki porozumieniu Tarnowa i Kielc członek okręgu tarnowskiego opłaca składkę ulgową). Tarnów ma podpisane porozumienie z Krakowem więc mogę również łowić na odcinku Wisły od stopnia Dąbie do ujścia Raby. Jak dla mnie najlepsza opcja: mam możliwość łowienia na Wiśle od stopnia Dąbie do ujścia Wisłoki, dodatkowo Raba, Dunajec, Nida i wiele innych. Info dla zainteresowanych Wisłą w okręgu tarnowskim: od 1 stycznia do 31 marca jest zakaz połowu metodą spinningową. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Wrócisz wrócisz , już ja to wiem .Wyślę ci kilka fotek i z karta w zębach będziesz stał na brzegu i czekał aż podplyne .Czyli będziesz wysyłał fotki zmrożonych piwek bo ani ryb ani fok tam nie przewiduje ????????♂️ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 najlepiej by było aby okres ochronny pstrąga wydłużyć do 28.02. i zaczynać sezon 1.03. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 tadekb, on 19 Jan 2018 - 22:41, said:. Jestem jakieś 200 razy w roku na rybach. Jedno wyjście kosztuje mnie może 2-3 zł. No właśnie. I może jeszcze ze 2-3 takie osoby znalazłoby się w okręgu krakowskim. Ale jak przeciętny wędkarz jest nad wodą kilka-kilkanaście razy w roku po parę godzin, to kasowanie 4 stów za możliwość pospacerowania z wędką nad jałową wodą, to "lekka" przesada.Spacer bez wędki daje taki sam efekt, a jest za darmo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Moim zdaniem, w kwestii kontroli to zeszły rok był ogromnym postępem. Sam byłem kontrolowany 7 razy, a byłby tego ponad 15 gdyby doliczyć sytuacje, gdy patrol przyjeżdżał na mój telefon, lub byłem już na tyle znany danej ekipie, że nie tracili czasu tylko zasięgali informacji, gdzie i co się dzieje w okolicy. Sprawdzali mnie zarówno ludzie z SSR, PSR i policja, a także patrol mieszany.W tej kwestii są zmiany na lepsze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldebaran Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Nawet regulacja nie miała negatywnego wpływu, bo była wykonana z głową, jeszcze przed wojną, a może nawet w czasach miłościwie nam panującego Franciszka Józefa. Rudawę (przynajmniej na krakowskim odcinku) uregulowano już na początku XX wieku, jeszcze przed I wś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Ja w tym roku składki opłaciłem w okręgu tarnowskim. Niepełna okręgowa 120 zł ...Tarnów ma podpisane porozumienie z Krakowem więc mogę również łowić na odcinku Wisły od stopnia Dąbie do ujścia Raby. Jak dla mnie najlepsza opcja: mam możliwość łowienia na Wiśle od stopnia Dąbie do ujścia Wisłoki...Info dla zainteresowanych Wisłą w okręgu tarnowskim: od 1 stycznia do 31 marca jest zakaz połowu metodą spinningową. I to jest ciekawa opcja będzie się trzeba mocno zastanowić i poszukać koła w Tarnowskim ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Jak ktos malo jeździ to moze wykupić czlonkowską i płacić dniówki wyjdzie mu taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Panowie to jest trzydziesci parę złotych na miesiąc za silownie płaci się koło 100 i jak się nie chodzi i ćwiczy to też nie ma efektów 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi