pezet Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Nie obrażaj się tylko skoro masz taką wiedzę to chętnie usłyszę na co idą nasze pieniądze? Jest 600.000 członków płacących składki i większość nie ma totalnie wiedzy za co płaci. Kiedyś w wątku o pzw jakiś towarzysz-działacz chciał udowodnić, że te wydatki są jawne i w ogóle kryształ, po czym wstawił tabelkę z rozliczeniem jakiegoś koła.No i strzelił sobie w kolano (a w zasadzie w oba i jeszcze w stopę), bo w tabelce główna pozycja to "usługi obce" Czyli: szwagier Zdzisław, stryj Bronisław, ciotka Zuzanna i babcia Marianna wykonały prezesowi "usługę obcą" i już. Kasa popłynęła.Jak urzędniczki z prowincjonalnego sanepidu potrafiły sobie nawzajem powystawiać umowy na 12 milionów, to co dopiero "działacze" pochodzący z MO, SB, WSW, PZPR - zaprawieni w szwindlach i machlojach. A Ty Gobio - nie obraź się - jesteś bydłem rzeźnym, które ma dawać kase i morda w kubeł.Nie interesuj się, co starsi-i-mądrzejsi robią z Twoja kasą.No. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 A ja mam takie pytanie: czy ktoś wie do kiedy PZW ma teraz dzierżawę Wisły itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Staram się Wam grzecznie coś konkretnie odpowiedzieć, coś może przybliżyć. Wy piszecie "o czymś, gdzieś" itp. Wrzucacie wszystkich z zarządów kół czy okręgów do jednego wora. Równie dobrze mogę Wam przypiąć łatę przeciętnego gumofilca Kowalskiego znad naszych pięknych wód. Roszczeniowi syfiarze-mięsiarze. I tyle. Miło Wam? Zanim coś jeszcze w tym temacie odpiszecie to się zastanówcie dlaczego ktokolwiek miałby Was traktować jako klientów dla PZW. Tragedią dla PZW jest właśnie podejście członków - płacę i wymagam. I na pewno nie chcę przez to napisać, że członkowie PZW powinni tylko płacić składki i nic nie wymagać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandog Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Tadeusz ja mam jeszcze jedno pytanie. "Gdzie jest ku.....a 200 kg szczupaka". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Bardzo dobre pytanie. Bo przecież szczupak to krół ryb jest! Widziałeś Ty kiedyś jakie szczupak ma zęby? Haps! I ręka uje..na! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldebaran Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Co do sensu przynoszenia karty ewidencyjnej. Przykład: ktoś w jego macierzystym okręgu, kole, był kawałem buca. Kłusował na lewo i prawo. W końcu ktoś go ustrzelił i został np. zawieszony na dwa lata w prawach członka PZW. Albo wogóle wyrzucony. Chciałbyś żeby przyszedł do twojego koła i robił syf jaki ma w swoim zwyczaju robić? Dopuki nie ruszy elektroniczna ewidencja członków PZW, karta ewidencyjna to póki co jedyna możliwość weryfikacji kto się do ciebie zgłosił. To już samo w sobie jest kuriozalne, że mamy 2018 rok, dziecko z podstawówki ze smartfonem potrafi wymieniać się z kolegami dokumentami w chmurze i edytować je z innymi w czasie rzeczywistym, a my przenosimy pomiędzy kołami jakieś durne kartki A co do "dobrowolnej przynależności do stowarzyszenia" - tu niestety nie zgodzę się, bo jeżeli ktoś w Polsce chce połowić gdzie indziej niż w jakichś kaczych dołkach to w zdecydowanej większości jest zmuszony do przynależności do PZW... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 To już samo w sobie jest kuriozalne, że mamy 2018 rok, dziecko z podstawówki ze smartfonem potrafi wymieniać się z kolegami dokumentami w chmurze i edytować je z innymi w czasie rzeczywistym, a my przenosimy pomiędzy kołami jakieś durne kartki A co do "dobrowolnej przynależności do stowarzyszenia" - tu niestety nie zgodzę się, bo jeżeli ktoś w Polsce chce połowić gdzie indziej niż w jakichś kaczych dołkach to w zdecydowanej większości jest zmuszony do przynależności do PZW... Prawda jest taka, że nie ma w naszym pięknym kraju wielu instytucji, które mogą się pochwalić sprawnie działającą bazą danych. Także te dzieci ze srajfonami przewyższają też ZUS, NFZ, wszystkie możliwe sądy (tu jest pod tym względem absolutne dno), nie wspominając urzędów miejskich i innych.PZW się pod tym względem po prostu nie wyróżnia z tłumu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) A może weźmy wreszcie wystrzelmy w kosmos to całe stowarzyszenie i zreorganizujmy polskie wędkarstwo? Nie trzeba przy tym wyważać otwartych drzwi. Wystarczy się zainteresować jak to robią np Brytyjczycy, skopiować i egzekwować. http://splawikigrunt.pl/wpis/dlaczego-jest-tak-jak-jest Taki TadekB, gdyby przyszło mu funkcjonować w normalnych realiach byłby w stanie przy pomocy zaangażowanej grupki kolegów z okolic Niepołomic zrobić MASĘ dobrego dla ryb i łowisk. A w naszej rzeczywistości musi walczyć z wiatrakami, bezwładem i pod prąd... Edytowane 25 Stycznia 2018 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Tadek, a może korzystając z uziemienia przez dziecię z wbitą kotwiczką i wizytami na sorze ????. Napisałbyś kilka słów o tym jak szukasz kleni zimą na jakie miejsca zwrócić uwagę itd. Czy to w wątku klenie, czy może w formie artykułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Z tego co udało mi sie wyczytać na ostatnich dwoch stronach tematu to , to ze trza płacić , siedzieć cicho i cieszyć sie tym co dostajemy w zamian a jak sie nie podoba to wypier...alac . I być łaskawie wdzięcznym ze panowie gentelmeni piją wódkę , wpier...ja kiełbasę i zagryzają ogórkiem ,a nie piją droga łychę wpier...ają ślimaki i zagryzają kawiorem , bo nieprzymuszonej darowizny na rzecz koła miałbyś 330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Krzyśku, wyczytałeś to co chciałeś. Tomku, to co robię to robię i już. I raczej nie bardzo wiesz co i ile. Jak mi się odechce, to przestanę. Dawno pozbyłem się łudzeń i ochoty na jakieś hurrra rewolucje. I to nie z powodu tego jak to wszystlko działa u góry. Bardziej przez to jak to wygląda na dole. Też bym dużo chciał. A z moimi zachciankami jestem w totalnej mniejszości do tego, czego oczekują ci tzw. zwykli wędkarze. Ja nic nie muszę, a już napewno nie muszę walczyć z wiatrakami. Ja co najwyżej stanę sobie z boczku tak, żeby mnie śmigło nie pierdykneło i podkrącę trochę tego wiatraka tak, żeby choć trochę pokręcił tak jak ja chcę. Adrian. Z małym już wszystko ok. Zresztą już się przyzwyczaił, bo to nie pierwszy raz Co do jakichś tam artykułów itp. Nie chciał bym pisać dyrdymałów pod czytelnika. Żeby było ciekawie, musiał bym napisać prawdę. I tu jest problem. Nie żyję z tego. Dla mnie to pasja. Wystawiać te klenie na strzała było by dla mnie samobujem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Z tego co udało mi sie wyczytać na ostatnich dwoch stronach tematu to , to ze trza płacić , siedzieć cicho i cieszyć sie tym co dostajemy w zamian a jak sie nie podoba to wypier...alac .I być łaskawie wdzięcznym ze panowie gentelmeni piją wódkę , wpier...ja kiełbasę i zagryzają ogórkiem ,a nie piją droga łychę wpier...ają ślimaki i zagryzają kawiorem , bo nieprzymuszonej darowizny na rzecz koła miałbyś 330"Elita" wpier.ala ośmiorniczki kolego, a nie ślimaki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milczacy Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Z tego co udało mi sie wyczytać na ostatnich dwoch stronach tematu to , to ze trza płacić , siedzieć cicho i cieszyć sie tym co dostajemy w zamian a jak sie nie podoba to wypier...alac .I być łaskawie wdzięcznym ze panowie gentelmeni piją wódkę , wpier...ja kiełbasę i zagryzają ogórkiem ,a nie piją droga łychę wpier...ają ślimaki i zagryzają kawiorem , bo nieprzymuszonej darowizny na rzecz koła miałbyś 330Nie jest tak źle.... u mnie w kole są przynajmniej Bogobojni! Do tego stopnia że na SZTANDAR jeszcze datki zbierają Sztandar kurwa! Parskłem jak usłyszałem...Cel ambitny, ponoć 8 tysi trzeba na taki sztandar... Tragikomedia, ale dałem piątaka! Bo jak odzyskałem dech, to oczami wyobraźni zobaczyłem poczet sztandarowy koła PZW na takiej (dajmy na to) mszy dożynkowej... delegaci koła, spodnie w kantkę, lakierki i kamizelki moro oraz obowiązkowo kapelutek ze znaczkiem PZW. I SZTANDAR! W szpalerze karpiówek i przy akompaniamencie hymnu skomponowanego z pisków sygnalizatorów! Warto zapłacić choć piątaka za taką wizję Za Boga, za Ojczyznę, za Karpia !!! (bo karasie to gówno przecież jedzą jak imputowano) Kuźwa!... ciekaw ino jestem co tam wyhaftują za te 8 tysiaków? Może Karpia z aureolą (bo przecie karaś to gównojad)? Krzyśku - masz więc słuszne wnioski. Nie ma co narzekać! Płacić i życzyć smacznego ogórka i zimnej wódki. A... o Wiśle miało być...Wczoraj byłem za jaziem przetestować ukręcony świeżo kijek. Zero brań. Choć myślałem, że coś się zacznie dziać, bo w klatkach między główkami widziałem jakieś plumkanie, ale to nie były jazie....Wzięty w rękę ultralajcik z mikrojigiem, wydłubał 3 spasione jelce. Zawsze coś 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 A ja mam takie pytanie: czy ktoś wie do kiedy PZW ma teraz dzierżawę Wisły itp ?Do końca świata i jeden dzień dłużej. Pojawiła się jakaś inicjatywa alternatywnego stowarzyszenia na krakowskiej Wiśle ...Krzysiek -@KPon maczał w tym palce, coś się ruszyło w tej sprawie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Do końca świata i jeden dzień dłużej.Pojawiła się jakaś inicjatywa alternatywnego stowarzyszenia na krakowskiej Wiśle ...Krzysiek -@KPon maczał w tym palce, coś się ruszyło w tej sprawie ? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJakiś termin musi być, z tego co słyszałem to na 25 lat jest dzierżawa tylko nie wiem kiedy to się kończy Stowarzyszenie działa, ale bez rozgłosu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Tez chyba bede działał z „partyzanta” Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Tez chyba bede działał z „partyzanta” Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkMożesz z nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Teraz przeglądam starsze posty i znalazłem mowis.org Może w gospodarstwie wody polskie coś powiedzą o dzierżawie.———————————Uprzejmie informujemy, że z dniem 1 stycznia 2018 r., na podstawie ustawy Prawo Wodne z dnia 20 lipca 2017 r. (Dz. U. z 2017 r. poz. 1566), zostaje utworzona państwowa osoba prawna Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie. Zgodnie z art. 527 ustawy – Prawo wodne z dniem wejścia w życie ustawy należności, zobowiązania, prawa i obowiązki Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej oraz regionalnych zarządów gospodarki wodnej, będących państwowymi jednostkami budżetowymi, stają się odpowiednio należnościami, zobowiązaniami, prawami i obowiązkami Wód Polskich. PGW Wody Polskie posiadają następujące dane:Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskieul. Grzybowska 80/82, 00-844 WarszawaNIP: 5272825616, REGON: 368302575 Nie ulegnie zmianie adres Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Krakowie, jako jednostki organizacyjnej PGW Wody Polskie:Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Krakowieul. Marszałka J. Piłsudskiego 22, 31-109 Krakówtel. 12 62-84-130, 12 62-84-106, fax. 12 430-10-35, 423-21-53 Informacje możesz uzyskać dzwoniąc pod nr: (12) 62-84-100, czynne w godz. od 8:00 do 16:00.————————————-Jak sie skończy dzierżawa trzeba stanąć do przetargu , wyrwać gentlemanom z PZW odcinek krakowski i zacząć o niego dbać jak należy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Z tego, co mi wiadomo, to dzierżawy wód funkcjonują w okresach 10-letnich.Wyrwanie wody jest o tyle trudne, że dotychczasowy dzierżawca ma prawo "pierwokupu". Warunkiem jest wywiązywanie się z umowy dzierżawnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) W pobliżu Krakowa na rzece Rabie funkcjonuje niezależny dzierżawca inny niż PZW. Niejaki Pan Jeleński - ichtiolog, zarządza odcinkiem rzeki powyżej Dobczyc. Nie łowiłem tam, bo dopuszczona jest wyłącznie mucha, ale ci co jeżdżą twierdzą że ryb sporo, brzegi czyste a wszystko należycie pilnowane. Po wykupieniu licencji dozwolone jest zabieranie ryb, dlatego odcinek jest na jakimś fragmencie zarybiany pstrągiem selektem i teczakiem. Podobno pieniądze zarobione na wędkarzach porządających białka inwestowane są w rzekę poprzez ochronę tarlisk i np rozbiórkę jazów (!).Tylko jak mu się to udało wyrwać od rzgw skoro PZW miało prawo pierwszeństwa...? Ps. Zdaje się że na mocy jakiegoś porozumienia z okręgiem nabywcy opłaty pełnej mogą tam łowić na zasadzie no kill. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez J-O-K-E-R 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Tak przy okazji to są nowe powołania:prof. Jana Szyszko na stanowiska Zastępców Prezesa Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie. ...ja już się przygotowuje na zmiany na lepsze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jestem leśnikiem. Z punktu widzenia przeciętnego Kowalskiego lasy za Szyszki pozostały ogólnodostępne dla każdego, państwowe a nie sprywatyzowane i użytkowane na zasadach praktycznie takich samych jak w poprzednich dekadach, czyli cięliśmy mniej niż przyrasta. Lesistość rośnie, podobnie jak wiek.Poza tym facet jest myśliwym, a oni tak gospodarują żeby zwierzaki w łowisku były a nie żeby je wytłuc do zera.Nie lubię obecnej formacji, ale Szyszce kredyt zaufania daje.Wiem wiem... Brzydki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Panowie, koledzy. Proponuję iść opłącić ile chcą i nie pytać o nic. Szkoda nerwów. Ja z głupia zapytałem o zarybienia pewnej bliskiej memu sercu zaporówki i dowiedziałem się, że nie będzie w tym roku już zarybienia karpiem bo ministerstwo się nie zgodziło, bo to woda otwarta, że nie ma zgody i nie chcą u góry słyszeć o karpiu w tej wodzie. Będzie za to zarybienie białą rybą w ilości kilku ton. Myślę super, karanksy, klenie, jaziory, liny, płocie. Ale sobie połowię z wiosny. Na szczęście dopytałem o to jakie to będą te białe ryby. Szkoda nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PPalinski1 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 A ja panowie zgodnie z tematem ,,wieści z nad wody " byłem na Wisełce pomachałem 2h i co hmmm dwa pstryknięcia jedno mocniejsze chwila holu i tyle słoneczko troszkę za chłodno ale dzień na wielki +. Nie walczcie z PZW itd po co ? siedzicie przed kompem zamiast machać badylami nad wodą 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 No lux. Może będą z Ciebie ludzie Też wyskoczyłem na chwilę. Ktoś jeszcze też. Trzeba zebrać info. Jak znajdę chwilę to później coś wrzucę do kleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi