Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

@Adrian, na pierwszej fotce piekna miejscówka, jak jaka finlandia, albo inna szwecja. :) Szkoda, że powyżej i poniżej nie jest już tak pięknie, bo to most na Giebu, jak mniemam? A woda sporo czystsza niż na no killu. Pewnie garliczka mąciła.

Edytowane przez Robbert89

Może coś sie zmieniło z rzeką, termika lub baza pokarmowa, ale w czasach kiedy tam łowiłem czyli w latach 90-tych wymiarowy pstrag trafiał sie bardzo rzadko przy czym dziennie łowiłem od 5-20 pstrągów.

Wygląda na to, że historia kołem się toczy i teraz znów nadeszły chude lata.

Byłem na Kazimierzu i pomyślałem, że po pracy podskoczę zobaczyć, czy woda na rzekach bardzo mętna. I tu niespodziankapost-47053-0-39154600-1517662204_thumb.jpg

Woda fajna do łowienia.

Miałem spina w aucie więc połowiłem 15-20 minut,bo zimno a ja bez wędkarskich ciuchów. Efekt dwa brania na żabę, jeden trzydziestak na brzegu i jedno skubnięcie z oberwaniem nogi

post-47053-0-17733100-1517662333_thumb.jpg

• Like 1

Ja pochodziłem z 1,5h na prądnickim nokillu. Zaskoczenie, bo woda fajna do łowienia, a wędkarzy w ogóle nie było - kogoś tam spotkałem dopiero, gdy już wracałem do samochodu. Ale wyniki ogólnie kiepskie, kilka lekkich skubnięć, 2 krótkie wyjąłem, coś tam się spięło.

• Like 4

Dzisiaj woda jak na mój gust zbyt mocno trącona. Nie rozkładałem kija.

W dawnyk casak na Rudawie to tak się łowiło:

- czysta woda - co rzut, to kurdupel

- lekko trącona - trafiały się większe.

- mocno trącona - praktycznie mętna - rzadkie brania, ale konkretnych ryb.

Dzisiaj te "normy" już nie obowiązują :)

Pezet, ale dotyczyło to raczej pełni sezonu.

Ja wolę czystą/lekko złamaną wodę o każdej porze roku, taka mi bardziej pasuje do mojego sposobu punktowego łowienia.

Nie lubię łowienia w ciemno zwłaszcza na początku sezonu, gdy ryba jest nieruchawa i trzeba jej podać blisko i powoli przynętę która jeszcze dobrze wejdzie w miejsce.

I zwyczajnie nie miałem ciśnienia, bo do końca sezonu jeszcze mnóstwo czasu a nad wodę nie tak daleko????