Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście uważam ,że za 3 banknoty z Władkiem można mieć fajna okoniówkę tj. kij i młynek a zaglądając na to forum można  znaleźć młynek gdzie jakaś litościwa duszyczka zostawi na szpulce jeszcze niezgorszą pletkę w sam raz na początek. ;)

Ale z tego co Robert napisał dedukuję,że już kupił :,,Dałem 300 z groszami".....

Robercie powiem tak: dobry wybór na początek :) miałem jednego megaforce ( gdzieś tam się w piwnicy jeszcze kurzy ) i złego słowa nie powiem a laguna kręci nawija hamuje czegóż więcej oczekiwać :D :D .- sam używam tylko ,,budżetowych " kręciołów i po 30 latach łowienia dalej nie posiadam chęci posiadania stelli :D :D :D.

Moja rada jest tylko taka żebyś kupił w miarę porządną plećkę bo to ważny element zestawu a jęśli nie masz wolnych paru/parunastu banknotów z Mieszkiem lub nie chcesz na początku dużo inwestować to dobrą ,żyłkę . Do tego kilka woblerów parę gumek i główek i jazda :D :D :D

ps. jak dla mnie obowiązkowo kup jeszcze szczypce do odhaczania ryb albo jakiś sensowny wypychacz !!!!!!!

A wracając do Ryboimani w Sosnowcu : Wybiera się ktoś ?? Ja z miłą chęcią na dzień pojadę i mam miejsce w furze lub się podłącze...

Może pojedziemy jakąś małą bandą ??

Ja wg2 wczoraj spining 2h, 6 ryb na brzegu(2 na gumę, 4 wobler) kilka niewciętych, spad 40taka przy podbieraniu.

Dzisiaj poprawiałem odcinek z muchą z myślą o wczorajszej rybie 2h łowienia i 3 ryby na parkinsona w tym jedna miara.

Adrianie, WG2 to Brodła, Regulka, Rudno, Sanka, Wilga. Gdzie Ty się tam z muchą wyrobiłeś ? :)

Przeszedłem się 2 godziny po użytku. Woda fajna do łowienia, lekko trącona, choć pewnie zimna. Ale ryby kompletnie nie aktywne - w drugim rzucie "na rozgrzewkę" trafiłem 20-staczka jeszcze przed wiaduktem i to był pierwszy i ostatni kontakt z rybą, również wzrokowy. Spotkany wyżej wędkarz miał jeszcze lepszy wynik, bo mówił, że żadnego pstrąga nawet nie widział.

Za to trzeba tam uważać na nogi i sprzęt - śnieg na ścieżce jest tak wychodzony i ubity, że zamarzł na kość i zrobiła się straszna ślizgawa. 2 razy o mało nie połamałem wędki zaliczając glebę idąc prosto po płaskim

Edytowane przez aldebaran

Przejeżdżałem dzisiaj koło Dworku i rzuciłem okiem na rzekę - wyglądałą ładnie. Jeszcze do tego ciepła - prawie wiosenna pogoda, wydawałoby się zatem, że ruch w wodzie powinien być.

Może był - i ten JEDYNY pstrąg w Prądniku w akcie desperacji zaatakował?

:)

Popadało ostatnio to teraz jak śnieg sie topi to woda się ochłada, chociaż słońce.

Ja ostatni raz we wtorek na dolnej Rudawie pierwszy raz na zero w tym roku, ale nie dało sie normalnie łowić woda niby czysta ale plynęły zbutwiałe rośliny i co 2 rzut przynęta oblepiona w śliskim zielsku.

Wybiorę się znowu po weekendzie, jak się nad wodą uspokoi.

Byłem dzisiaj 1 raz w życiu na Rudawie przy ul Ludmiły Korbutowej . Ryb nie widziałem . Faktycznie na przyjęcie za każdym razem obślizgłe zielsko. Podpowiedzcie proszę czy po prostu niefart czy miejscówka z wyjątkowo ubogim rybostanem ?

Pozdrawiam

Właściwie we wszystkich coś pływa, ale w zimie ciężko o dobre wyniki. A przynajmniej ja nigdy ich nie miałem.. Najkorzystniej wypada chyba Rudawa, ma najbardziej zróżnicowany rybostan i w cieplejszej porze roku łatwo o klenia, przy odrobinie szczęścia nawet niezłego. Odcinek przy korbutowej wg mnie dobry jak każdy na Rudawie, to dosyć jednolita rzeka.Łowiłem tam pstrągi, jazie, klenie, okonie, szczupaki. Dominował z reguły drobny okoń, a sensowne rozmiarowo trafiały się tylko klenie. To samo trafisz na całej długości dolnej Rudawy.

Edytowane przez aldebaran
  • Like 2

Witam wszystkich. Jako świeżak na forum jak i w połowach pstrągów, kleni i jazi.

Czy mógł by mi ktoś polecić jakieś miejsca w Krakowie i okolicach do których bez problemów można dojechać mpk a przy okazji liczyć chociaż by na jakiekolwiek branie ?

Pozdrawiam :)