krzysju Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Ciekawe , bo na W2 mała i czysta... Zszedłem wieczorem z wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Nie ma w tym nic dziwnego. Wczorajsze ulewne opady miały miejsce głównie w dorzeczu na odcinku W3 i W4. Tak czy inaczej mimo że były intensywne to jednak krótkotrwałe i ten skok poziomu wody też raczej taki będzie. Myślę, że już po weekendzie woda wróci do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Woda już jest przyjemna do łowienia, chociaż w Niepołomicach płynie dużo zielska z Drwinki(śmierdziuchy). Jak już przedrzemy się przez zielska i hordy leszczy w tym żerujących, to drapieżnik aktywny, chociaż bolenie mniej niż przed deszczami, raczej grubsze ryby. Dziś na upatrzonego opaskowy sum na ~115 w piątym rzucie przy ustawce woblerów, w ogóle dużo aktywności sumowej i sandaczowej ale tych konkretnych gabarytów, niestety na więcej nie było czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Co tam słychać na W3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruntownik93 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Słychać dziki i szczury jak latają po haszczach ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Dzis rano poniżej przewozu woda niska opadajaca lekko tracona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Nic nie bierze. Woda rzeczywiscie niska i czysta. Dzikow nie slychac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Dziś faktycznie ryba dość słabo żerowała. To że coś tam połowiłem jest tylko zasługą tego, że odwiedziłem trzy dobrze rozpracowane miejscówki, które raczej nie zawodzą.Żeby nie było, że tak całkiem nic nie bierze to wrzucam dzisiejszego porannego bolka. Z wyglądu trochę zmaltretowany, ale okazał się bardzo silny. Skubany rozgiął dwa groty w całkiem mocnej kotwicy ownera. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez Robert91 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Potrzeba deszczu bo woda za niska. Normalnie przeginaja na przewozie. Do kostek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Ja na mojej miejscówce poproszę jeszcze -20 cm bo nie widzę boleni jak chodzą po rozległej płyciźnie, a najprzyjemniej mi się łowi siedząc i czekając aż pojawi się trójkątna fala w zasięgu rzutu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Coś tu cicho... Czyżby żarły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Wisła wyschła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Coś pyka ale bez szału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkuuu Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Jak macie mało wody to na W2 jest jej dość dużo Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Tylko że to nie jest forum leszczarzy. Sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkuuu Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Tylko że to nie jest forum leszczarzy. Sorki.Nie obrażam się bo masz absolutną rację. Jednakże łowię wieloma metodami i zakładam, że koledzy z forum również dlatego miałem nadzieję, że stanie się to dla kogoś małą motywacją na chwilową zmianę wędki spinningowej na feeder by w końcu poczuć zapach ryby Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Wisła to generalnie nie istnieje, jeśli zrobić zestawienie ile wody w Wiśle pochodzi z Wisły, to najlepiej widać to na dopływie Przemszy- ona płynie, a Wisła wygląda jak nieczynna odnoga. Konkludujac, Wisła w Krakowie to woda z dopływów, szkoda tylko, że Przemsza nie jest czystym dopływem, bo patrząc na wszystkie inne, mielibyśmy w Krakowie wodę o klasie zerowej. Co do ryb, też aktualnie łowię na W2, bardzo ładnie reagują sandacze- albo jest dzień gdzie rano masz kilkanaście maluchów, albo biorą tylko grubsze, takie do 70 cm. Bolenie też aktywne. Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Piotrek_D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Spiningowo bieda. Ale też się nie przykladam. Za to wczoraj przetestowalem winogrona - takie psiurki małe. Największe klenie 58 i 63.Przyszły tydzień to zakończenie sezonu pstragowego, wiec inne ryby muszą poczekać ☺ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkuuu Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Co do ryb, też aktualnie łowię na W2, bardzo ładnie reagują sandacze- albo jest dzień gdzie rano masz kilkanaście maluchów, albo biorą tylko grubsze, takie do 70 cm. Bolenie też aktywne.Zakładam, że nie mówisz o odcinku stricte miejskim tylko o odcinku stopień Kościuszki - most zwierzyniecki. Dobrze myślę? Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zakładam, że nie mówisz o odcinku stricte miejskim tylko o odcinku stopień Kościuszki - most zwierzyniecki. Dobrze myślę? Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu TapatalkaBardzo źle, nie lubię miejskiego zgiełku.Zawsze to powtarzam, ryb i grzybów szukamy tam, gdzie nie ma ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Spiningowo bieda. Ale też się nie przykladam. Za to wczoraj przetestowalem winogrona - takie psiurki małe. Największe klenie 58 i 63.Przyszły tydzień to zakończenie sezonu pstragowego, wiec inne ryby muszą poczekać ☺ Pezet, a jaki to winogron ? Biały, fioletowy, granatowy ? I jak na haczyk zakładasz ? Na Wisełce Ci takie kabany siadły ? Zdjęcia jakieś masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Ciemne, "imitacje" czarnej porzeczki Ale pewnie białe też byłyby dobre.Zakładane normalnie na haczyk nr 8 po jednym "ziarenku".Zdjęć teraz nie robiłem, bo stoję po pas w wodzie i odczepiam w podbieraku, tylko 2 najgrubsze wyjąłem do zmierzenia.Zresztą wstawiałem już jakieś zdjęcia, ale ponieważ to temat oboczny i niespiningowy, to nie chcę zaśmiecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruntownik93 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Jest ktoś w stanie powiedzieć czy juz woda na w3 idzie w górę? I jaki jest mniej więcej stan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Przez 4-5 dni woda była ustabilizowana na niskim poziomie, bez praktycznie żadnych skoków w tym okresie (na wodowskazie w Sierosławicach 68-76 cm od 21 do 25 sierpnia - to niska ale naprawdę bardzo stabilna woda jak na te rejony). Teraz po wczorajszej burzy zaczyna się zabawa z puszczaniem wody na stopniach w Krakowie. Obecnie poziom podniósł się jeszcze nieznacznie, tylko o 20 cm (rejon NB), jednak czekają nas dwa dni z deszczem, więc możliwe jest że do poniedziałku woda skoczy o jakiś metr i Sierosławice mogą pokazać około 180-200 cm. Wydaje mi się jednak, że Wisła będzie cały czas do łowienia. Nie będzie płynęła kawa, co najwyżej trochę mocnej trącona. To tylko przypuszczenia oparte na moich obserwacjach z okresu dwóch lat, może być różnie Ja w czwartek korzystając z prawdopodobnie jednego z ostatnich upalnych dni w tym sezonie odwiedziłem W4, z zamiarem zabawy ze średnimi kleniami na jednej z kamienistych raf. Zakładałem, że będę sobie brodził w rzece i powoli obławiał powierzchniowymi woblerami 200 metrowy odcinek, na którym jest kilka stanowisk gdzie klenie się grupują. Poziom wody w tym rejonie przez miesiąc nie dawał szans na bezpieczne przejście i brodzenie, ale w końcu Popędzynka pokazała 150 cm i wiedziałem, że będzie można w środku dnia połowić kleni do bólu. Poświęciłem na początku godzinę na sprawdzenie dwóch boleniowych miejscówek, ale bez efektów. Co prawda bolki wychodziły, ale były to pojedyncze ataki, nie chciały brać ani w miejscu żerowania ani w swoich ostojach. Zmieniłem wędkę na kleniowy kijek Dragon Moderate II 2-12g 282cm, założyłem przynętę która już drugi sezon daje mi świetne efekty przy obławianiu tej rafy na niżówce - lotny wobler Salmo Lil Bug w rozmiarze 3 cm i zaczęła się zabawa. Zaczynam od miejsca gdzie woda ma około metra, bardziej przyśpiesza, a razem z otoczakami leżą na dnie większe kamienie obrośnięte zielskiem. Pierwszy rzut, zamykam kabłąk, wobler zaczyna spływać wachlarzem i od razu zgarnia go kleń. Niestety pudło, generalnie skuteczność zacięć tego dnia to coś między 30 a 50%, ale jest to dla mnie norma przy takim łowieniu. Pierwsze stanowisko kleni obławiam przez około dwie godziny. Łowię tam łącznie jakieś 20 ryb w przedziale 30-40 cm, dominują ryby około 33-34 cm, największa miała 42 cm. Przez następne trzy godziny, na kolejnych dwóch stanowiskach zabawa jest podobna, chociaż ilość ryb trochę mniejsza. Łącznie tego dnia łowię ponad 40 ryb. Przez cały czas używałem jedynie wspomnianego wyżej woblera w dwóch wersjach czerwono-czarny i żółto-czarny, gdy brania ustawiały zmieniałem tylko jego kolor, co pozwalało skusić jeszcze parę sztuk. Dla mnie jest to już ostatni wypad z nastawieniem na takie sportowe klenie. Teraz pozostają poszukiwania boleni i ewentualnie polowania na grube kluchy, ale to już z innym podejściem do tematu, zdecydowanie większymi kalibrami przynęt i w innych miejscach. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Robert91 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 11.30 Wisla w centrum w normie.12.00 Raba w Chełmie czysta i niska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi